------ Mer om Creative Commons ------------------
Creative Commons - ett steg mot en friare upphovsrätt
Han släpper sin musik under Creative Commons
Svenskar kritiska mot den nya upphovsrätten
Så fungerar Creative Commons
----------------------------------------------------------------------

Av Christoffer Kittel (Ur Internetworld 2/2005)

Björn Kleinhenz har släppt sin popmusik på skiva sedan 2001. Först egenfinansierade singlar, sedan två fullängdare på det lilla skivbolaget Johnny Bråttom Records. Han har blivit omskriven som en av landets mest spännande låtskrivare, men försäljningen ligger på en blygsam nivå.

Hans nya skiva ”Pigbone 3000”, som han spelat in tillsammans med Pete Thompson, släpps på nätet fri för nedladdning och märkt med en Creative Commons-licens. Förutom att ladda ner låtarna kan du också skriva ut skivomslaget från sajten Itsatrap.com. Det är en bloggliknande sajt om svensk musik, som drivs av amerikanen Avi Roig. Han är initiativtagare till projektet och hoppas att Björns skiva är den första i en serie. Just nu håller han på att leta efter artister som vill ställa upp.

- Exponeringen är den stora fördelen med Creative Commons. Tack vare licensen hamnar låtarna på Archive.org där ännu fler människor kan nå dem. Licensen visar också tydligt för folk att det är gratis och fritt att sprida vidare, säger Avi Roig.
En nackdel är naturligtvis att det inte finns något sätt att få betalt annat än genom frivilliga donationer, men att fördelarna klart överväger nackdelarna.
- Möjligheten att nå ut är så otroligt mycket större.

Björn Kleinhenz vet själv knappt vad Creative Commons innebär, men för honom är det inte så intressant. Han är van vid att sprida sin musik mer eller mindre fritt. Bland annat erbjöd han en fyralåtarsskiva på sin hemsida. Det innebar en unik inspelning för varje person som beställde den. Senare i år ska han släppa musik på kassett via ett kassettbolag i Berlin, vars tyska namn -betyder ungefär ”Det är okej att -spola, ja”.

- Vem som än släpper det så är det skönt att slippa göra det själv. När det är en så liten lyssnarkrets handlar det ändå om så lite pengar, säger Björn Kleinhenz.

På ”Pigbone 3000” finns en cover på en låt skriven av det tyska bandet Notwist. Men kan man verkligen släppa en cover under CC-licens utan att be om tillstånd?

- Det är en juridisk gråzon, säger Avi Roig. Eftersom vi inte trycker några skivor kan man inte applicera vanliga r-oyalty-funktioner. Jag vet inte hur detta hanteras, men eftersom Notwist är ett indieband så tror jag inte att de skulle göra en process av det. Hade det handlat om ett band som skulle kunna ta illa upp hade jag nog resonerat annorlunda.