------------------
5 Varningstecken för ett dåligt webbhotell
-----------------

Av Urban Lindstedt

Robert var intresserad av att skaffa en egen hemsida och hittade ett lockande erbjudande hos 1 Place 2 U. För 1000 kronor fick han domän och årsabonnemang. Han betalade via Paypal och fick inloggnings- uppgifterna via mejl. Men det gick aldrig att logga in på kontot.
- Jag mejlade dem minst fem gånger, sedan orkade jag inte hålla på mer. Jag hade blivit lurad på 1 000 kronor, säger Robert som tappade lusten att fixa en egen hemsida.

Björn Hammarbäck köpte i januari förra året ett livstidskonto hos 1 2 3 Webbmotell för 2 437 kronor. I annonsen utlovades att Webb- motell skulle bjuda på kostnaden för den tid han hade kvar på sitt gamla webbhotell. I ett goddag yxskaft-mejl får han senare veta att detta skulle bli för dyrt för webbhotellet.
- Efter det började problemen. Jag kan fortfarande inte logga in på ftp:n. Jag får inget lösenord annat än till Cpanel där alla frågor ska ställas. Inget svar där heller, berättar en frustrerad Björn Hammarbäck.

Några få ligger bakom skumraskhotellen
Det finns webbhotell som är rena dokusåpor i forum på webben och i läsarmejl till Internetworld. Kraschade servrar, obefintlig support, fastlåsta domäner, pengar som dras från kreditkort år efter att kunden givit upp och telefonnummer som sedan länge slutat att fungera.

När Internetworld kartlägger de sämsta webbhotellen visar det sig att det är några få personer som driver ett stort antal webbhotell.

Sofia Carlsson anlitade ett av dem, webbhotellet 99 kronor, men hon har tröttnat sedan länge. Till en början fick det mycket låga priset henne att stå ut med en hel del. Men supporten fick hon aldrig tag på och hennes mejl har blockerats av anti-spamorganisationen Spamhaus.org eftersom ett estniskt företag utnyttjat webbhotellet 99 kronor för att skicka spam. Servrarna går ofta ner och efter en serverkrasch i maj förra året låg de nere under flera veckor.
- Hemsidan lyckades de återställa efter kraschen, men Mysql-databasen till ett forum förlorades och fick installeras om, skriver Sofia Carlsson.

På 99 kronors hemsida erbjuder webbhotellet ”support-personal där du inte behöver vänta dagar på svar och stabila system som ser till att din sida är uppe dygnet runt för hela världen att nå”.
- Jisses, vad de är roliga. Jag skrattar lika högt varje gång jag ser det. Särskilt som jag väntat i typ två månader för att höra från supporten.

Mats Karlsson i Huddinge ville bara ha ett billigt webbhotell för att kunna ha en personlig mejladress när han blev kund hos 99 kronor. I början fungerade det bra även om upp- och nedladdning var segt.
- Sedan spårade det ur helt och hållet. Det gick överhuvudtaget inte att komma in på webbhotellet, säger han.

När ett år hade passerat hade inte tjänsten fungerat den senaste månaden och han ville byta webbhotell. Men nu ville han få loss domänen för att flytta den.
- Jag försökte få tag på dem. Jag mejlade dem flera gånger och försökte ringa dem men telefonnumret hade upphört, säger Mats Karlsson.

Han fick lägga ner mycket tid på att leta på nätet och läsa på forum innan han fick tipset om att en annan domänregistrator kunde hjälpa honom att föra över domänen till hans nya webbhotell. Han tvingades att betala 30 dollar för besväret. Betydligt mer än vad domänen kostade ursprungligen.

De här lurade kunderna är bara några få exempel på alla de som drabbas av de oseriösa webbhotellen. Men vilken är grogrunden för dessa skojarföretag?

Enkel affärsidé

Att starta ett webbhotell är en enkel affär. Det är faktiskt mycket enklare än de flesta tror. Utan några större teknikkunskaper kan nästan vem som helst köpa plats på ruskigt billiga servrar i USA via webben. Det är inte mycket svårare än att skaffa ett vanligt webbhotellskonto.

På Ev1 Servers i Houston i USA får du 60 gigabyte utrymme, en trafikgräns på 1 000 giga-byte i månaden samt möjlighet att använda 100 domäner på deras sämsta servrar för 7 kronor i startavgift och 690 kronor i månaden. Det är här männen bakom webbhotell som 1 Place 2 U, 1 2 3 Webbmotell, Zite-hosting.com, 013 Web, Zebra-data och Hosting- support hyr serverplats. Även 99 kronor köper serverplats i USA.

Vad varenda skojare vet är att folk älskar priser som är för bra för att vara sanna. Och de flesta kunder som blir lurade på några hundralappar bryter inte ryggen för att få upprättelse eller sätta dit ett icke-fungerande webbhotell. Hos Allmänna reklamationsnämnden lyser de sämsta webbhotellen med sin frånvaro.

De webbhotellsägare som dessutom är beredda att strunta i att betala skatt och sköta supporten kan under en tid dra in tillräckligt med pengar för att försörja sig, utan att vara särskilt framgångsrika. När det dåliga ryktet sprids på nätet är det bara att byta hotellnamn och webbhotellsdomän och börja om på nytt igen.

Den nystartade hotellägaren med USA-servrar som säljer in tre livstidsabonnemang har täckt in serverkostnaderna för ett år och dessutom gjort en liten vinst. Merförsäljning är pengar direkt ner i fickan för den som inte bryr sig om att betala skatt och moms.

Innan skatteskulder och konkurser hunnit ifatt webbhotellet kan det dessutom köpa annonser på it-sajter och i it-tidningar. Metoden är att betala de två första annonserna och sedan notera att det kommer att ta tid innan annonssäljarna drar i nödbromsen. När ditt goda namn är förbrukat finns det alltid någon som kan ställa upp som målvakt i ditt företag för några tusenlappar.

Arto Huttu och Niclas Gewers, båda 38 år gamla, har drivit flera av Sveriges sämsta webbhotell tillsammans. När Internetworld testade 1 2 3 Webbmotell i december 2003 fick vi aldrig något konto trots att vi betalade 1 247 kronor. Supporten svarade aldrig på våra krav om pengarna tillbaka. I slutet av 2004 gick deras företag Say AB, hemmahörande i Norrköping, i konkurs.
- Webbhotellen genererade en del pengar först, men verksamheten bara dök efter en serverkrasch i december 2003 eftersom vi fick så dåligt rykte, säger Niclas Gewers på telefon till Internetworld.

Idag har de två inga affärer tillsammans enligt Niclas Gewers. Det verkar vara finansiellt bråk som har lett fram till brytningen mellan de tidigare kompanjonerna.
- Vi ses på Posten då och då. Men vi pratar inte med varandra, säger Niclas Gewers.
Men Arto Huttu fortsätter att driva webbhotell. Idag står han bakom 1 Place 2 U, 1 2 3 Webb- -motell, Zite-hosting.com, 123 Dns.se, Zebra-data, 247 Html och 013 Web.se.

Arto Huttus lillebror, Kaj Huttu, sitter i styrelsen för företaget Blue Hammock som har tagit över de ökända webbhotellen, men allt tyder på att det är storebrodern som sköter ruljansen. Internetworld har sökt Arto Huttu på en rad telefonnummer och mejladresser utan att lyckas få kontakt.

Kompanjonen Niclas Gewers hade en tidigare konkurs från 2003 i bagaget med företaget X-10 Scandinavia när han köpte Say AB. I styrelsen för X-10 Scandinavia satt även Kaj Huttu. Niclas Gewers är nu inne på sin tredje konkurs på kort tid med företaget Fewab Distri-bution AB.

Arto Huttu har skulder hos Kronofogden på 124 452 kronor och Niclas Gewers har efter tre konkurser lyckats dra på sig 351 408 kronor i skulder till staten och enskilda.
Niclas Gewers och Arto Huttu har många mindre lyckade webbprojekt bakom sig, allt från mobilupplåsning på Drmobile.org och Mobajl.com till försäljning av bantningsmedel på Modernatur.com.

Idén att starta ett virtuellt webbhotell fick kompanjonerna 1999 när de skulle starta webbprojektet Dr Mobile som krävde mycket webbutrymme. Först köpte de utrymme via en engelsk kontakt, men vid en serverkrasch insåg de att engelsmannen bara var en mellanhand till ett webbhotell i USA. De lärde sig dock läxan.
- När vi hittade webbhotellet tyckte vi att vi lika gärna kunde sälja vidare till andra stackare, säger Niclas Gewers.

Gamla och billiga servrar

Idag ligger 1 Place 2 U, 1 2 3 Webbmotell, Zitehosting.com, 013 Web.se, Zebradata, 123 Dns.se, 247 Html och Hosting-support på webbhotellet EV1 Servers i Houston i USA. EV1 Servers är ett av USAs största och mest välkända webbhotell med 20 000 servrar.
Amerikanska servrar behöver inte innebära trubbel för sajtägare även om svarstiderna blir längre. Problemet är att männen från Norr-köping hyr in sig på de äldsta och billigaste servrarna.
- Det blir inte de nyaste top of the line-servrarna om man ska ha billig serverplats. Stabiliteten blir därefter, säger Niclas Gewers.

Innan Say-konkursen var ett faktum köpte Niclas Gewers och Arto Huttu annonser i tidningar och på webbplatser. De betalade de två första fakturorna för att bygga upp ett förtroende hos annonssäljarna, sedan kunde de strunta i många fakturor innan annonsutrymmet stoppades, berättar en stor sajtägare.
- Det försvann säkert några reklamfakturor i konkursen. Jag sa alltid att vi måste kunna räkna hem all reklam, men Arto lyssnade inte på mig, urskuldar sig Niclas Gewers.

Med tanke på alla konkurser och aldrig slutförda affärsidéer verkar affärer inte vara de före detta kompanjonernas starka sida. Och trots att det inte är tekniskt komplicerat att starta ett virtuellt webbhotell blir bristande kunskaper ett problem när servrarna kraschar.
- Jag var inte särskilt teknisk när vi började, men man lär sig naturligtvis. Det går att lära sig på fem minuter att lägga upp en kund.

Men vad var det som gjorde att allt ballade ur?
- Bristen på engagemang att slutföra alla projekt som Arto kom på, säger Niclas Gewers.
Arto Huttu har trots webbhotellens usla rykte inte givit upp. Hösten 2004 söker han franchisetagare till nya webbhotell via annonser på Blocket. Nu använder han sitt andra namn, Olavi.

Det är flott värre när Arto Huttu presenterar verksamheten:”Vi bedriver webbhotellsverksamhet i flera europeiska länder och tror att lokal närvaro är viktig för våra kunder. Våra servrar är placerade i några av världens bästa datorhallar och övervakas 24/7. Vi expanderar sakta men säkert på de olika marknaderna efterhand vi hittar bra samarbetspartners.”

Support till franchisetagarna utlovas från personal i England, Frankrike, Finland, USA och Sverige. För att inte nämna intäkter på upp till 60 000 kronor i månaden.

Svikna löften för franchisetagare

När Internetworld kontaktar en man som nappat på erbjudandet får vi veta att han haft väldigt liten kontakt med Arto Huttu. De har överhuvudtaget aldrig träffats personligen. Någon vinst har det inte heller blivit. Och några timmar efter vårt samtal ber han oss plocka bort webbhotellet han franchisar från Internetworlds webbhotellsguide där han har listat sig.
Det ökända webbhotellet 99 kronor ägs av företaget Beash Networks som drivs av Fredrik Kronberg, 22 år, tillsammans med Felix Olin, 21 år. Fredrik Kronberg är en både artig och välartikulerad ung man från Östermalm i Stockholm. Han låter närmast uppgiven när han förstår vad den här artikeln ska handla om.

- Det spelar ingen roll om ni skriver dåligt om 99 kronor. Det har inte gått så bra. Varumärket är ändå förstört, säger Fredrik Kronberg.
Istället planerar barndomskamraterna att starta ett nytt webbhotell som är internationellt inriktat.

Långa serverkraschar

99 kronor startades vid årsskiftet 2002/2003 av de då 20 och 19 år gamla killarna. Felix Olin drev webbhotellverksamhet redan som 14-åring.
99 kronors servrar finns i en amerikansk serverhall som drivs av företaget Atrimo och webbhotellet har varit en heltidssysselsättning för de inblandade. Ändå har det ibland tagit veckor innan webbhotellet varit uppe igen. Fredrik Kronberg blir väldigt svävande i svaren när Internetworld nämner specifika serverkraschar.

När Internetworld testade 99 kronor i december 2003 svarade inte supporten och tillgängligheten var låg. Ett år senare drog 99 kronor pengar från vårt kreditkort för ytterligare en årsavgift trots att vi avböjt allt vidare samröre med hotellet. Fredrik Kronberg kan inte förklara varför.

När Internetworld gav 99 kronor bottenbetyg vid testet som publicerades 2004 svarade Felix Olin att han var närmast chockad över betygen.
- Som Sveriges snabbast växande webbhotell vill vi förstås inte klämmas in i en kategori av dålig service och kvalitet. Vi har en svarstid som snittar på 4 timmar dygnet runt och vi hade även folk på plats på nyårsafton. Helgsupport är tillgänglig och vår helpdesk är alltid bemannad mellan 08-22, alla dagar. Kort och gott, vi har haft mycket få missnöjda kunder och jag hoppas innerligt att du tar till dig vad jag har skrivit här, förklarade Felix Olin då.

Samtidigt behövde Mats Karlsson anlita ett annat företag för att kunna lämna 99 kronor, och Sofia Carlsson väntar fortfarande på supportsvar.

Det är länge sedan telefonnumren på 99 kronors hemsidor gick att ringa till, trots detta finns numren kvar för att skänka lite respekt åt lågprishotellet.
- Numret går till vårt gamla kontor. Vi har inte hunnit uppdatera hemsidan, säger Fredrik Kronberg.