Att bara lägga upp en blogg och skriva några inlägg på måfå fungerar säkert om du mest tänkte blogga om din katt för dina vänner, men det är fel metod för dig som vill bli en toppbloggare med inflytande och många besökare. Om du följer Internetworlds tolv steg till bloggframgång kommer du att ha större möjligheter att få genomslag i bloggbruset.

1. Klargör ditt syfte
Börja med att bestämma syfte och målgrupp för bloggen. Gör du detta som en ren fritidsgrej eller handlar det om att marknadsföra dig själv och ditt företag? Utifrån syftet och målgruppen kan du utkristallisera tydliga mål med bloggen. Ett mål kan vara att bli den främsta bloggaren inom svensk resebransch med minst 10 000 unika besökare i månaden inom sex månader.

2. Bestäm inriktning
Bestäm vad du ska skriva om på bloggen. Du har större möjlighet att slå igenom i bloggbruset ju mer ämnesfokuserad bloggen är. Håll dig sedan till dina ämnen. Om du känner att du bara måste skriva om din nya mobiltelefon trots att din blogg handlar om betallösningar så är det okej ibland, men gör det inte till en vana att skriva för brett.

3.Välj bloggverktyg
Valet av bloggverktyg är inte oväsentligt. Om du menar allvar med ditt bloggande bör du undvika olika typer av webbaserade gratisverktyg. Etablerade och populära bloggverktyg som du själv installerar på ett webbhotell är Wordpress, www.wordpress.org, och Movable Type, www.sixapart.com. En webbbaserad proffsbloggtjänst är Typepad, www.typepad.com.

4. Ha en bloggrulle
Bloggsfären lever och utvecklas via sina länkar. Därför är det viktigt att ha en ordentlig bloggrulle (länkar till andra bloggar). Länka först och främst till andra bloggare inom ditt bloggområde. Men det är inte heller fel att länka till några stora och välkända bloggar utanför ditt område. Bloggare är nämligen fixerade vid inlänkningar och många använder regelbundet söktjänster som Technorati, www.technorati.com, för att se vilka som länkar till dem, och ett omnämnande på de största bloggarna ger både trafik och status.

5. Länka till andra bloggar
Det är viktigt att länka till andra bloggar, även i själva bloggposterna. Glöm inte heller att skicka så kallade trackbacks till de sajter du länkar till. Via ditt bloggverktygs trackback-funktion kan du skicka ett meddelande till en blogg att du länkat till en enskild bloggpost. Trackbacken syns sedan i den citerade bloggens kommentarer.

6. Pinga svenska pingsajter
Pinga svenska pingsajter som Nyligen, www.nyligen.se, Intressant, www.intressant.se och Var är du?, svensk.lemonad.org. Pinga även utländska tjänster som Pingomatic, rpc.pingomatic.com, och sökmotorer som Technorati, www.technorati.com. Förutom för Intressant går det att lägga in pingfunktionen i ditt bloggverktyg så att det sker automatiskt när du publicerar ett inlägg. Du bör också registrera din blogg på bloggportaler som Bloggtoppen, www.bloggtoppen.se.

7. Blogga ofta
I uppstartfasen bör du lägga ner mer tid på bloggen än du planerar att göra när bloggen är etablerad. Skriv ett eller flera inlägg om dagen de första två månaderna. När du börjar få fler besökare kan du dra ner till tre inlägg i veckan, men inte färre.

8. Mejla inlägg
När du skrivit i ett par veckor ska du lägga ner lite extra krut på ett inlägg. Välja gärna ett unikt uppslag som du är ensam om och som du tror kan väcka ett större intresse. Mejla sedan länken till inlägget till några större och etablerade bloggare. Men var sparsam med denna typ av marknadsföring. Det finns inget mer irriterande än folk som skickar ett mejl varje gång de skrivit något på sin lilla Blogspot-blogg.

9. Kommentera inlägg
Vägen till framgång finns i kommentarerna på andra etablerade bloggar. Gör det till en vana att kommentera inlägg hos dina favorit­bloggar och få på så sätt länkar till din egen blogg. Det går även att hänvisa till ett eget inlägg i kommentarerna.

10. Be om länk
När du varit igång ett par månader ska du inte skämmas för att be om en länk från andra bloggar inom ditt område. Ett vänligt mejl där du undrar om bloggen ifråga inte skulle kunna länka till dig. Det värsta som kan hända är att de säger att de ska kolla in din blogg och sedan struntar i att länka till dig. Ingen blir sur för att någon frågar om en länk.

11. Tipsa medier
När du bloggat i ett par månader och samlat på dig en ansenlig mängd bloggposter är det aldrig fel att bli omnämnd i vanliga tidningar. Har du ett scoop på bloggen ska du inte tveka att tipsa några väl utvalda journalister.

12. Var intressant
Vad du än gör, och hur många pingar, mejl, länkar och kommentarer du än producerar, spelar det ingen roll om du är tråkig. Om du skriver om sådant som målgruppen gillar kommer du att bli läst. Om du dessutom skriver roligt och intressant kommer du att bli populär.