EU har surnat till ordentligt på all skräppost som cirkulerar på nätet. Spam står för 85 procent av all e-post i EU, enligt IDG News, och nu tycker Viviane Reding, som är EU-kommissionär och ansvarig för it-frågorna, att det får vara nog.

Förutom att vara arg lyckas dock Viviane Reding visa på något exempel på hur man kan komma åt problemet. Holland har en grupp kallad OTPA som har fem heltidsanställda enkom för att motarbeta spam i olika former. Gruppen har dessutom utrustning för 570 000 Euro, enligt EU-kommissionären. Gruppens arbete har medfört att skräpposten i Holland minskat med 85 procent.

Även Finland har lyckats minska spammet kraftigt.

Om inte länderna vidtar åtgärder kan det bli frågan om nya EU-direktiv. Och det vill väl ändå ingen ha... De senaste direktiven från EU kring spam ligger även på nätet. Det låter inte troligt, men det kanske även går att få via mejl.

USA är fortfarande det land som står för allra flest spam-mejl. 22 procent av all spam som kommer till EU kommer från USA. Kina ligger på en föga hedrande andraplats, med 13 procent av spammet i EU på sitt ansvar. Frankrike och Sydkorea delar på tredjeplatsen.