Den svenska programmeraren Ludvig Strigeus är mest känd för att ha programmerat den populära torrent-klienten µTorrent. I går köptes hans företag av amerikanska Bittorrent, Inc.

Strigeus är en före detta Chalmers-student, som på egen hand utvecklat sina program. Efter köpet kommer han att jobba som teknisk konsult, men den tekniska utvecklingen kommer att tas över av Bittorrent.

µTorrent är utformat för att vara mycket resurssnålt. Programmet är mindre är 200 kb, men det innebär inte att det snålats med funktionerna. Bittorrent kommer nu att använda teknologin i andra sammanhang – främst där resurserna är begränsade, som i mobiltelefoner och TV.

Förutom den effektiva teknologin så har µTorrent en annan stor tillgång – den stora användarbasen som byggts upp kring programmet. Bittorrent uppger att användarna inte kommer att märka av några förändringar under den närmaste tiden, utan webbplats och supportforum kommer att drivas vidare.

Bittorrents skapare Bram Cohen skriver att målet med det sammanslagna bolaget är att tillverka den bästa torrent-klienten. Efter sammanslagningen har man redan 50% av användarna. Reaktionerna från användarna är blandade, men många är oroliga över Bittorrents överenskommelse med filmindustrin.

Mer läsning:
Wikipedia om µTorrent
µTorrent AB
Bittorrent, Inc.
TorrentFreak