Svenska Polar Rose laddar för lansering. Deras teknik ska känna igen personer på webbens alla bilder. Genom att beräkna fram en 3D-modell av ansiktet kan man känna igen vilka personer bilderna föreställer – trots att de är tagna i olika vinkar och ljusförhållanden.

I början av nästa år kommer Polar Rose att släppa tilläggsprogram för Internet Explorer och Firefox. Med tilläggsprogrammet installerat kommer en liten ros – företagets symbol – att visas under alla personer som dyker upp i webbläsaren. Genom att klicka på rosen kan man se vem bilden föreställer, eller själv föreslå att den föreställer någon annan.

Så ska svenska rosor spridas över världen och webbens alla bilder kategoriseras. Företaget kommer också att släppa ett öppet API, där andra webbplatser kan ta del av informationen som samlats in. Tanken är att man ska tjäna pengar genom annonser som visas tillsammans med informationen om bilderna.

Algoritmen för ansiktsigenkänning skrevs ursprungligen av vd Jan Erik Solem, när han doktorerade i Lund och Malmö. Nu ska algoritmen kombineras med den kollektiva intelligensen hos miljontals användare, som ska hjälpa till att sätta namn på alla ansikten.

Idén är strålande, och Polar Rose har alla möjligheter att revolutionera webben. I dag är bilder i princip omöjliga att indexera och få ut någon användbar information ur. Om man kan matcha bilder mot varandra så öppnas helt nya möjligheter, som gör bilder lika lätta att organisera som text varit länge.

Polar Rose
Demofilm: Ola Ahlvarsson blir tredimensionell
TechCrunch
GigaOM
Cnet