Den brittiska motsvarigheten till SVT, public serviceföretaget BBC, har slutit ett avtal med företaget Azureus som tidigare främst är kända för att ha utvecklat en populär bittorrentklient som har laddats ner ungefär 130 miljoner gånger.

Avtalet innebär att amerikanska användare till Azureus nya tjänst Zudeo kommer att få tillgång till lagliga kopior av populära BBC-program som Little Britain, Red Dwarf, Doctor Who och klassiker som Monty Python.

En högt uppsatt BBC-tjänsteman, Beth Clearfield, säger till BBC att avtalet är en del av en satsning på att nå största möjliga publik.

"Vi är exalterade över samarbetet med Azureus som gör vårt material tillgängligt genom denna revolutionerande distributionsmodell", säger hon.

Avtalet mellan Azureus och BBC är formellt slutet med en kommersiell gren av BBC som heter BBC Worldwide. Detaljer i avtalet, som exempelvis om, och i så fall hur mycket Azureus betalar till BBC är hemliga.

Zudeo är – i likhet med Niklas Zennströms och Janus Friis kommande Venice Project – en tjänst för att se video med hög kvalitet över internet. Azureus vd Gilles BianRosa säger att Zudeo skiljer sig väldigt mycket från traditionella fildelningstjänster.

En sådan skillnad är exempelvis att BBC:s material kommer att vara drm-skyddat för att förhindra illegal spridning i andra nätverk.

Avtalet mellan Azureus och BBC är inte det första mellan innehållsleverantörer och fildelningstjänster. Företaget BitTorrent, som ligger bakom protokollet med samma namn, har tidigare slutit avtal med flera tunga bolag, bland annat 20th Century Fox. Även Kazaa har slutit liknande avtal.