Att räkna antal sidvisningar när man mäter online-reklam är ett föråldrat tänk från 90-talet och hör inte hemma i en Long Tail-ekonomi. Därför måste det utvecklas nya sätt att mäta marknadsföring på webben. Det menar Peter Daboll, Chief of Insights hos Yahoo, och Steve Rubel, Senior Vice President hos en av världens största pr-firmor Edelman och proffsbloggare på Micropersuasion.com.

Peter Daboll dömer i ett blogginlägg helt ut sidvisningar som ett relevant sätt att mäta användarbeteende. Intåget av Ajax och Flash har gjort att mycket interaktion på en sajt kan göras utan att hela sidan behöver laddas om, vilket gör mätsättet irrelevant.

Pr-gurun Steve Rubel hejar på Peter Daboll och sätter in hans inlägg i ett större sammanhang. Han skriver att vi länge varit besatta av att veta vad som är absolut mest populärt, störst, bäst eller vackrast. Men att det är dags att kasta det tänket åt sidan. Nu handlar allt om microperspektivet. Marknadsförare behöver bygga varaktiga relationer med små specifika grupper, eller celler, vilka kan bestå av så lite som 5-6 personer. Det betyder döden för trafikmätningar och begreppet räckvidd, menar Steve Rubel.

”The advertising economy is built on reach. It's time for it to change to depth.”