Hitta.se bygger stegvis ut sin katalogtjänst. När man söker upp en person så får man numera se både födelsedag och namnsdag – med möjlighet att direkt skicka blomma eller vykort. De har även en ny funktion för vägbeskrivningar, med en riktigt bra Ajax-tillämpning som föreslår platser under tiden man skriver.

Det visar möjligheterna till utveckling, men det finns mycket kvar att göra.

Till att börja med kan produkter presenteras mycket bättre i katalogtjänsterna. När man söker efter produktkategorier eller branscher på Hitta.se så visas bara fyra träffar. Här har de och Eniro jättemöjligheter att utöka länkarna – genom mer sponsrade sökord eller fler organiska träffar så att tjänsten blir mer användbar.

För att det hela ska fungera bra behöver också fler sökord registreras och hållas uppdaterade för företagen. Det är mycket jobb att registrera stora mängder sökord, men det är något som besökarna förväntar sig. Eniro har dessutom ambitionen att presentera öppettider, priser och annan företagsinformation på presentationssidan.

För att det ska vara praktiskt möjligt att ladda tjänsterna med mer information, så måste företagen öppna sina system. Låt annonsörer och privatpersoner enkelt uppdatera sin information, lägga till fler uppgifter, flytta ihop och flytta ifrån. Låt dem använda katalogtjänsterna som marknadsplatser. De kanske vill kommunicera med sina kontakter på fler sätt än med blommor och vykort.

Med tjänster som är mer anpassade efter användarna skulle helt nya affärsområden kunna växa fram. Kanske man vill spara personer och företag i en egen kontaktlista, som hålls uppdaterad när uppgifter ändras. Eller diskutera de företag och produkter som presenteras i katalogtjänsterna. Ett annat exempel (lånat från Google) är möjligheten att definiera egna platser på kartorna eller skicka upp bilder som är tagna på olika platser.

Användargenererat innehåll alltså – men jag efterlyser också samkörning med information från andra databaser. I vägbeskrivningen kanske man skulle kunna välja att åka tunnelbana eller buss istället för bil. Och visst är det kul med Vägverkets information på kartorna, men var är informationen från Polisen, kommuner och andra myndigheter?

Katalogtjänsterna har möjlighet att bygga in nya funktioner och snabbt skapa populära webbtjänster. De befintliga besökarna och annonsörerna kan engagera sig – bidra med eget innehåll, köpa, sälja, kommunicera med varandra. Då frigörs kraften hos många gånger fler än de anställda hos katalogtjänsterna.

Hitta.se

Om nya Eniro.se

Kommentarer? Vilka funktioner vill du se i katalogtjänsterna – och vilka vill du inte se?