Trenden med uppköp av sajter fortsätter. Nu lägger Eniro vantarna på Leta.se och koncernchefen utesluter inte fler uppköp. Frågan är vilka?

Eniro är en het medieaktör just nu. Företaget lanserar ständigt nya funktioner och lösningar inom sök. Koncernchefen Tomas Franzén säger till IT24 att han inte utesluter fler sajtköp framöver. Frågan är bara vilka? Kanske handlar det om att likt Google köpa in sig på nischkompetens. Men då handlar det inte om sajter i första hand, utan om teknik.

Det finns tre områden som skulle kunna vara intressanta för Eniro. Tekniken för positionering blir allt mer tillgänglig för privatkonsumenter. Kanske lägger man ett bud på ett företag som Wayfinder och integrerar gps-tjänster i sitt kartsök? Ytterligare en intressant bransch är bostadsannonsering. Hemnet har visat vägen och den typen av sajt skulle passa bra in som en del av Eniroparaplyet. Slutligen är affiliatenätverk en spännande nisch. Ett köp av en uppstickare som till exempel Affiliator skulle säkert röra om i Tradedoublergrytan och bredda Eniros erbjudande.

Med det senaste köpet av Leta.se har Eniro fått en klassisk portal i den bemärkelsen att den i princip innehåller en länksamling kompletterad med en sökfunktion. Ganska mycket 90-tal alltså. Leta har trots allt 180 000 unika besök i veckan och förmodligen är det därför Eniro värderar sajten till de 48 miljoner kronor som uppköpet kostade.

Eniros koncernchef Tomas Franzén säger till IT24 att det inte finns några planer på att förändra Leta.se i första skedet. Enligt honom har sajten ett väl inarbetat varumärke med trogna besökare. Leta.se kommer fortsätta drivas som ett eget bolag men ingår från och med 1 februari i Eniros nätverk. För Eniros del handlar köpet antagligen om att kunna utnyttja trafiken till Leta i nya kanaler, snarare än tekniken bakom sajten.