Många har varit kritiska till skivbolagens hållning kring kopieringsskydd på digitala musikfiler som säljs för nedladdning. De så kallade drm-skydden har medfört att inhandlad musik bara fungerar på vissa enheter och skydden begränsar ofta även hur en kund kan flytta sina musikfiler mellan olika datorer.

På senare tid har även självaste Bill Gates uttryckt tvivel kring drm-skyddens fortsatta existens och här i Sverige går det att skönja en ny mp3-trend.

Många independentbolag har valt det oskyddade mp3-formatet och nu ska även Bonnier Amigo gå över till mp3. Skälet är att man insett att musiken ändå redan finns tillgänglig för dem som väljer att ladda ner digitalt och därför är det lika bra att tillhandahålla musiken i det format som kunderna föredrar – mp3.

På musikbutiken Cdon hörde kunder av sig och efterfrågade musik i mp3-format. Även om musiken från de internationella jättebolagen än så länge bara finns i skyddade format, valde Cdon därför att öppna en särskild avdelning av sin nedladdningsbutik där alla filer är i mp3.

”Det finns en stark efterfrågan på mp3 och vi har märkt att vi får ett särskilt bra svar på kampanjer när vi marknadsför låtar i mp3-format” säger Andreas Schön som är ansvarig för den digitala försäljningen på Cdon.

”De kunder som är aktiva och ofta köper musik via nedladdning har koll på formaten och förstår skillnaden mellan mp3 och andra format, och de föredrar helt klart oskyddade format. Andra kunder kanske inte har lika bra koll, men har man någon gång stött på problem med kopieringsskydd undviker man dem framöver.”

Jag skrev själv ett inlägg om drm-skyddens förestående undergång i samband med att hackare lyckades knäcka Microsofts drm-skydd i höstas. Jag kan inte påstå något annat än att utvecklingen fortsätter att ge mig vatten på min kvarn.

Samtidigt poängterar Andreas Schön på Cdon att kundernas motstånd mot drm ofta är av principiell natur snarare än att de själva råkat ut för problem.

”Jag upplever att det pågår en hets mot drm, både i vanlig media och i bloggvärlden” säger Andreas Schön som själv förespråkar mp3, men med så kallad vattenstämpel.