I vår utnämning av nätets hetaste entreprenörer står Anders Fredriksson och Tomasz Matuszczyk som vinnare. De har skapat tjänsten Tablefinder – en webbtjänst och bokningssystem för restaurangbranschen.
Restaurangerna får ett gratis bokningssystem som är realtidskopplat till webben och användarna får en community som hjälper dem att hitta nya restauranger som dessutom ger dem rabatt när de bokar bord direkt på webben. Vi tänder till ordentligt på att Tablefinder, genom att analysera andra personer med liknande smak, kan föreslå restauranger du inte visste att du älskar. Ett samarbete med Cityspace gör även att Tablefinder kommer att finnas med i de gröna quickomaterna som börjat dyka upp lite varstans. Initialt är 30 restauranger i Göteborg med, men Tablefinder kommer att sprida sig över världen. Någonstans i mitten sitter Anders och Tomasz och tjänar pengar på varje bokning.
Nätets nya stjärnor – hela listan
De har glöd, de är driftiga, de älskar internet och de drivs av en oförtruten vilja att lyckas i affärer. Så skrev vi förra året när vi för första gången rankade heta entreprenörer. Och det gäller än. Årets lista är hetare än någonsin. 2007 sopar banan med 2006 – och här är namnen som sopar banan med alla.
I USA har ”den nya vågen” med webb 2.0-sajter som Youtube, Delicious, Digg och Myspace hunnit nå sin klimax. Sakta men säkert har verkligheten hunnit i kapp de mest våghalsiga och spektakulära företagen som har börjat bli uppköpta eller klinga av.
I Sverige har förvisso branschen vaknat sedan kräftgången i början av 2000-talet, men den verkliga webb 2.0-boomen har dröjt. Men mycket tyder på att det är nu det händer – på årets entreprenörslista ryms flera häftiga webb 2.0-företag.
I arbetet med att samla de hetaste namnen från de hetaste företagen har Internetworld dammsugit branschen på coola startups. Vi är ute efter nybörjarna, entreprenörerna vi inte kände till tidigare, men som är redo att ta världen med storm.
Och vi har hittat dem. Årets lista är späckad med heta namn och konkurrensen har varit stenhård hela vägen ner till 25:e plats. I år har vi tvingats ta ställning till mångdubbelt fler kandidater än förra året, och community och internationell expansion verkar vara en genomgående trend för våra ödmjuka nybörjare.
2. Jan-Erik skapar bildernas Google
Jan-Erik Solem och hans Polar Rose har redan fått mycket uppmärksamhet, men tekniken bakom är så häftig att den bara måste in på listan. Polar Rose kan analysera vanliga foton, känna av ansikten och genom en avancerad analys känna igen personer på bilden. Polar Rose kan ta två bilder tagna ur olika vinklar under varierande ljusförhållanden och avgöra om det är samma person som syns på bilden. Polar Rose föreslår att tekniken kan användas för att exempelvis hitta potentiella partners på dejtingsajter. Om en snygging är upptagen eller offline kan du be Polar Rose plocka fram någon annan som är lik. Primärt är dock Polar Rose ett webbläsarplugin som ska förse användarna med mer information om bilder de ser medan de surfar. Genom insticksprogrammet kan användarna även mata in information och därigenom hjälpa Polar Rose att indexera alla bilder som finns på nätet. Intäktsmodellen är inte färdig, men Polar Rose planerar kontextuell annonsering och nya betaltjänster när deras index vuxit till sig.
3. Lisa erbjuder dig alla jobb
Workey kan kort sammanfattas som Alla annonser – fast jobb. Lisa Hemph har konstruerat en motor som skannar av utsidan på rekryteringssajter och samlar informationen på en egen sajt. Systemet är självlärande vilket gör det enkelt att expandera sökningen till nya sajter och till nya länder. Lisa Hemph och Workey kommer med andra ord på intet sätt att nöja sig med Sverige. Genom att dessutom koppla jobben till Google Maps kan Workey ge sina användare en smidig geografisk överblick över var jobben finns. Pengarna tjänar Workey genom att sälja de bästa placeringarna i sökresultatet.
4. Jonas gör nya generationens Myspace
Redan innan lansering har Jonas Midbrink och hans community Trig.com fått mycket uppmärksamhet. Vid en första anblick verkar Trig vara mest en uppfräschad och lite smartare Myspace, men under ytan döljer sig mer. Jonas Midbrink har tagit fasta på framgångarna för den amerikanska sociala nyhetssajten Digg där användarna tillsammans står för nyhetsvärderingen. Genom en liknande funktion kan Trig på ett smart sätt exponera olika medlemmar i communityn som gjort något sevärt. Därmed finns ett incitament för användarna att anstränga sig (exempelvis genom att lägga upp filmer eller egen musik) vilket kan fylla Trig med ett bubblande innehåll. Intäkterna ska i huvudsak komma från annonsering där Trigs detaljerade kännedom om sina användare gör att de kan erbjuda snäva målgrupper till sina annönsörer.
5. Jonas är som klippt och skuren
Jonas Hombert har tillsammans med några kompisar från KTH skapat nästa generations videocommunity. På Jaycut behöver du inte lägga upp färdiga filmer, här kan du redigera materialet på plats. Tanken är såklart att användarna ska slippa krångliga redigeringsprogram, samtidigt som flera personer samtidigt kan hjälpas åt att redigera. Efter skidsemestern skapar du en grupp för dig och dina kompisar, laddar upp råmaterialet från videokameran, och sedan kan ni tillsammans skapa filmen från resan. Eftersom fokus ligger på skapande hoppas Jaycut slippa rättighetsproblemen från Youtube och pengar ska Jaycut tjäna på videoannonser i samband med klippen. En alternativ intäktsidé är att låta företag arrangera tävlingar i att klippa coolaste filmen utifrån ett givet (av företaget definierat) material.
6. Trond Bugge Super LocalMobiltjänster, communities och positionering. Det är tre heta områden som alla håller på att explodera och Super Local är alla dessa tre trender samtidigt. Genom att posta bilder och information från din mobiltelefon kan Super Local automatiskt knyta innehållet till en plats och därmed bygga en community med ”geotaggat” innehåll. Super Local har kommit långt i utvecklingen och om allt går som det ska finns det snart ögonvittnesskildringar från varje hörn av världen samlat på Super Locals karta. Det ger affärsteorin ”the long tail” en ny dimension eftersom Super Local kan sälja annonser till målgrupper avgränsade med geografiskt position och tidpunkt. Vem vill annonsera på Stureplan klockan 23 eller Järntorget vid lunchtid?
7. Karin Fröderberg, PublikenOm det inte vore för Karin Fröderberg skulle de svenska filmbolagen förmodligen fortfarande rusa på framåt med skygglappar som enda skydd mot fenomen som Direct Connect och Pirate Bay. Karin Fröderberg är entreprenören som lyckats övertyga intorkade filmbolagschefer om vikten av att hänga med i webbtrenden. Tack vare henne finns Publiken där vi svenskar äntligen kan köpa film för nedladdning lagligt. Med lägre pris, större utbud och färre drm-problem skulle Publikens popularitet explodera. Det tror vi att även filmbolagen kan förstå, och därför är Publiken på gång.
8. Andreas Hassellöf, SyntesioI Karlstad sitter Andreas Hassellöf med kollegor och ändrar förutsättningarna för e-handel. Genom Syntesios smarta system kan en sajtägare se kunderna när de besöker sajten och ta kontakt med dem direkt i webbläsaren ifall de verkar förvirrade. Med Syntesios system kan e-handeln alltså få en motsvarighet till hjälpsamma butiksbiträden som går omkring bland hyllorna och hjälper förvirrade kunder. Och allt fungerar med ajax i alla något sånär moderna webbläsare. Coolt.
9. Per Holmqvist och Fredrik Oscarson, Mobiento
Per Holmqvist har arbetat med marknadsföring i mobilen sedan 2000, men nu håller branschen på att ta ordentlig fart. Mobiento ligger väl positionerat i en grym tillväxtmarknad och vann i november en av kategorierna på Mobile Marketing Association Awards. Frågan är väl egentligen bara när bolaget blir uppköpt?
10. Emil Paulsson, AffiliatorTradedoubler har visat på möjligheterna för svenska affiliatenätverk och det här är en bransch med plats för fler. I synnerhet som Affiliator lyssnat till annonsörernas behov och erbjuder dem skräddarsydda betalningsmodeller för alla behov. Emil Paulsson kommer inte att vända upp och ner på världen, men Affiliator kommer att tjäna en hel del pengar. (Vid pressläggningen kom beskedet: Eastpoint köper Affiliator).
11. Oskar Kalmaru, Bubblare
Bubblare var först ut som svensk Youtube-klon och har sakta men säkert börjat bygga trafik även om man inte direkt kan konkurrera med Youtube ännu. Videocommunities exploderade som fenomen under 2006 och potentiella köpare till Bubblare finns det gott om. Oskar Kalmaru hävdar att han har siktet inställt på att köra vidare i egen regi, men vi tror att det stora genombrottet kommer med ett samarbete från en etablerad mediesajt.
12. Emma Svensson, Rockfoto.nuI ett medielandskap med allt färre aktörer fick Emma Svensson nog och drog igång Rockfoto.nu som ett alternativ till Scanpix för alla som behöver konsertbilder. Få kunde tro att Scanpix gick att utmana, men Emma Svenssons driftighet har gjort det möjligt. Sakta men säkert har Rockfoto.nu blivit etablerat och är nu störst på konsertbilder. Under 2007 ska Emma Svensson och hennes gäng på allvar satsa på webben genom att sälja bilder över festivalers och artisters hemsidor.
13. Jens Agerberg, Trendio
Jens Agerberg och Trendio är kanske det mest nyskapande företaget på listan. Trendio är kort sagt en börs där du kan handla nyckelord. Marknadsvärdet bestäms av hur pass omskrivet ordet (eller namnet) är i medierna. Köpte du ”Apple” dagen innan lanseringen av Iphone hade du med andra ord gjort ett klipp. Tyvärr handlar det dock inte om riktiga pengar. När priset på ett ord styrs av hajp och inte traditionell tillgång och efterfrågan är risken annars överhängande att den centrala banken skulle göra förlust hela tiden. Istället ska Trendio tjäna pengar på annonsering. Den exakta affärsmodellen är inte klar, men att sälja nyckelord har visat sig framgångsrikt förr.
14. Robert Henrysson, Jadestone
Robert Henrysson vill helst se sitt Jadestone som ett spelutvecklingsföretag snarare än ett gamblingföretag, men vi är mest imponerade av sajten Gamarena. Där kan användarna spela vanliga (roliga) datorspel och vinna pengar beroende på hur duktiga de är. Eftersom spelen till skillnad från pokersajterna saknar slumpmoment är sajten laglig både här i Sverige och i USA och konceptet har potential att bli hur populärt som helst.
15. Leif Jägerbrand och Fredrik Strauss, Admeta
Admeta har funnits i flera år, men nu har man något riktigt stort på gång. Systemet som Leif Jägerbrand och Fredrik Strauss har utvecklat kan automatiskt avgöra vilka annonser som fungerar bäst, eller om det till och med är särskilda kombinationer av annonser – vid speciella tidpunkter på dagen – som ger bäst resultat. I takt med att priset på banners stiger blir produkter som Admetas oumbärliga för annonsköparna.
16. Hördur Bender, Folkia
Låna ett par tusen på 15 minuter. Det är Folkias affärsidé, och höga avgifter verkar inte skrämma bort kunderna. Det är en enkel och lönsam affärsidé. Marginalerna är höga, potentialen är stor och affärsmodellen har Folkia redan bevisat.
17. Dani Duroj, Diino
Två gigabyte gratis lagringsutrymme på nätet. Diino är företaget som ger bort det alla behöver. Dani Duroj har utvecklat ett tekniskt avancerat men ändå lättanvänt program med hög säkerhet. Så länge snacket om Googles Gdrive inte besannas kan Diino gå bra. Kanske är det till och med en uppköpskandidat? Under tiden kan Diino tjäna pengar på annonsering i sin gratistjänst och kunder som valt betaltjänsten.
18. Donnie Lygonis, Playdo
Community för spel på nätet och i mobiler. Playdo AB drog igång på allvar i augusti 2006 och har redan hundratusentals medlemmar över hela världen. Under första kvartalet 2007 släpper företaget en ny community och till sommaren räknar det med en miljon medlemmar. Playdo har mycket intressant teknik, inte minst för innehåll till mobiler.
19. Vishal Nanda, Svenska Jobbjakt
Jobbjakt.se blev omskrivet för budgivning om lägsta lön. Nu har Vishal Nanda flera nya projekt på gång som bygger på företagets teknik för rekrytering. Ett antal nischade jobbsajter för olika branscher står på att göra-listan för 2007 och mobila rekryteringstjänster är en annan potentiell hit. Entreprenörsandan och det höga tempot är det inte heller något fel på.
20. Anders Östlund, Ticket 2
Evenemangsbiljetter i andra hand har länge uppfattats som en oseriös marknad. Det vill Biljettbörsen ändra på med tjänsten Ticket2.com. När biljetter köps och säljs står Biljettbörsen som mellanhand och garanterar att affären går rätt till. Lansering i Finland, Norge och Danmark är på gång.
21. Olof Hägerstrand, Quedro
Ett distributionssystem för mobilt innehåll, bland annat för fastighetsmäklare. Quedro etablerade nyligen ett samarbete med Metro Bostad som ger läsarna mobil tillgång till information och bilder på bostadsobjekten.
22. Marcin Malinowski, Bidonnet
På Bidonnet kan intresserade posta önskemål om tjänster man vill köpa. Sedan låter Bidonnet de anslutna hantverkarna, flyttfirmorna, transportörerna eller städföretagen lämna offerter och du kan välja det billigaste alternativet. Leverantörerna betalar en årsavgift för att delta, och för närvarande förmedlas ett par hundra uppdrag varje månad.
23. Lars Edman, Optimobile
Optimobile säljer lösningar för att prata i mobilen över trådlöst nätverk. Tekniken gör att du kan prata över wifi på kontoret och sedan sömlöst växla till gsm när du springer iväg på lunchmöte. Försök har pågått i flera år, men nu är de första kommersiella projekten på gång.
24. Peter Lindström, Mobile Interaction
Mobile Interaction utvecklar multiplayerspel för mobiltelefoner, men mest nyfikna är vi på de annonsfinansierade spel som ska dyka upp under året. Spelen kan innehålla bannerannonser men Peter Lindström experimenterar även med andra sätt att stärka kundernas varumärken. Marknaden för mobilspel kommer att bli enorm. Vi tror att Mobile Interaction kan bli en vinnare i den stenhårda globala konkurrensen.
25. Johan Holmberg, Ironroad
Videodejting, videoblogg och karaoke över 3g – det är några av tjänsterna som Ironroad utvecklar. Här krävs inga java-program – allt som behövs är vanliga videosamtal. Företag kan köpa tjänsterna och sätta sitt eget varumärke på dem, vilket bland andra Tele 2 har gjort. Ironroad har också nyligen fått flera stora beställningar från Asien.
Internetworld har dammsugit marknaden efter nya entreprenörer genom att prata med högskolekuvöser, företagsinkubatorer och riskkapitalister i hela landet. Våra läsare har också bidragit med mängder av tips via vår webbplats. Av alla de spännande personer vars potential vi har researchat har vi valt ut de 25 vi tror på mest under det kommande året.
Vi bedömde:
- drivkraft och visioner
- affärsidéer
- hur stor potential affärsidén har för framgång under 2007