Året var 1989 när Rickard Ericsson för första gången fick syn på ett modem. Klassens enda pc-ägare demonstrerade för den 15-årige blivande Lunarstorm-grundaren hur man med en brun låda märkt Televerket kunde ringa upp en bbs och tillsammans med andra likasinnade diskutera programmering och Star Trek.
– Faktum är att det var teknikens begränsningar som fascinerade mig, säger Rickard Ericsson 18 år senare då Lunarstorm har över 75 anställda, 1,2 miljoner användare och en grundare som nyligen lämnat företaget.
– Jag förstod redan där och då att teknikens begränsningar skulle kunna hjälpa folk att bryta mot de osynliga murar som präglar vanligt socialt umgänge – oavsett om det handlar om tjocklek på plånbok eller varierande hudfärg. Tack vare teknikens begränsningar är det inte utseendet som styr det första intrycket vilket gör att man kan bryta murarna och umgås över gränserna.
Genom att kränga tidningar hemma i Varberg lyckades Rickard Ericsson så småningom spara ihop tillräckligt för att införskaffa en egen dator med modem och redan innan nyår 1990 hade han satt upp sin egen bbs.
Trots att medlemsskaran hade vuxit till 43000 när han sex år senare flyttade ut sin bbs på internet under namnet Stajlplejs skötte Rickard Ericsson fortfarande allt på egen hand. Sällskap fick han först strax före millennieskiftet då Stajlplejs blev företag och samtidigt bytte namn till Lunarstorm.
Som företag börjar Lunarstorm – mitt under den pågående kraschen – att jaga investerare. Ungefär samtidigt försöker Jonas Nordlander rädda vad som räddas kan efter ett mycket turbulent första år för Tradera.
– Det var inte jag som kläckte idén med Tradera, säger Jonas Nordlander. Det var familjen Kaplan som kom på att man skulle försöka skapa en verksamhet för att krympa avstånden mellan folk i Europa som ville handla med exklusiva smycken och juveler. På vanliga auktioner är ju antalet budgivare begränsat och genom att sudda ut dessa gränser skulle man kunna komma mycket närmare ett verkligt marknadspris.
– Jag hade pluggat ekonomi i Uppsala och var på väg hemåt efter ett utbytesår i Holland. Kaplan frågade om jag ville vara med och på den vägen är det. När jag tackade ja handlade det om ett litet projekt som helt skulle finansieras av Kaplan, men det här var 1999 och folk jagade som galningar efter sådana här idéer att satsa på. Tyvärr fick vi in en väldig massa pengar och med dem förväntningar på aggressiva utrullningar över Europa. Vi tog in en massa folk och allt blev en enda stor soppa.
Efter ett år i skrytkontor med bollhav vid Norrmalmstorg var pengarna slut. Konkurrenterna låg enligt Jonas Nordlander ”och sprattlade som fiskar på land” och genom att göra sig av med allt det gamla och handplocka folk från konkurrenterna lyckades Jonas Nordlander bygga upp det kärngäng som först räddade Tradera från konkurs och senare konkurrerade ut självaste Ebay på Traderas hemmamarknad.
– Vi sålde faktiskt bollhavet på Tradera, säger Jonas Nordlander. Vi hade flyttat till vår nya källarlokal och skulle köpa en dator till en av våra anställda. Jag tror vi fick runt 10 000 för bollhavet så det räckte ju även om det blev en rätt rejäl förlust på själva bollhavet.
– Ägarnas förväntningar förändrades också ganska radikalt i och med kraschen. Så länge vi inte gjorde konkurs var allt okej så nu blev vi äntligen lämnade ifred vilket gjorde att vi kunde börja bygga upp Tradera till vad det är idag.
Rickard Ericsson: Jag tror faktiskt inte att Lunarstorm skulle ha funnits i dag om vi hade gått in i karusellen. Vi tog ju in kapital just när bubblan hade spruckit och det gjorde att vi fick en annan typ av investerare som inte petade för mycket.
– Bubblan pågick när jag körde allt själv och även om jag fick en del erbjudanden om att sälja kände jag hela tiden att om jag tappade kontrollen skulle allt förstöras.
– Nej, att det gick som det gjorde berodde mycket på att vi fick våra pengar från aktörer i helt andra branscher. Det gjorde att vi fick vara mer ifred.
Jonas Nordlander: Ja, jag satt ju med Playahead i kontoret i Gamla Stan år 2000. De tog in några riktiga ”dirrar” och jag tänkte genast att det skulle gå åt helvete för dem. Det gick ju som det gick också – de försvann – men några eldsjälar räddade det hela och nu är de tillbaka.
– Men för mycket pengar och för mycket resurser är oerhört farligt.
Rickard Ericsson: Ja, det är ett konkret tips till alla som funderar på att starta något. Vänta länge med att starta företag, vänta med brevpapper och allt sånt. Det mesta går att göra som vanlig privatperson; släng bara upp sajten och kör.
Jonas Nordlander: Ja, all administration och allt sånt tar bara fokus från det som verkligen är viktigt.
Rickard Ericsson: Det är det som är så häftigt med det nya internet nu. En vanlig person kan göra allt själv med en vanlig inkomst. Man kan köpa en server för ett par tusenlappar och bara köra. Företagen tappar makten.
– Sen är det ju så också att om du går till en riskkapitalist med en idé tar de 90 procent. Om du har en färdig sajt får du behålla 50 procent. Om det redan är lönsamt, ja då tar de bara 5 procent.
– Riskkapitalet går extremt mycket på människorna. Människorna är mycket viktigare än idéerna. Idéer spottar folk ur sig hela tiden.
Jonas Nordlander: Men riskkapitalisterna har lärt sig väldigt mycket också av det som hände i slutet på 90-talet. De är mycket bättre i dag än då.
Hur mycket jobbar man som internetentreprenör?
Jonas Nordlander: Man arbetar hela tiden. Jag hade ett block bredvid sängen som jag antecknade i när jag vaknade på natten. Jag arbetade kanske 70-80 timmar i veckan och jag var aldrig ledig. Hela mitt sociala umgänge var med gänget på Tradera.
Rickard Ericsson: Jag tog ut min första semester någonsin förra året, 31 år gammal. Från början var företaget familjen. Men det är inte mycket som påminner om ett vanligt arbete. Det är inte som att man går upp på morgonen, travar iväg till fabriken och gör något man hatar hela dagen.
Jonas Nordlander: Exakt, det är därför man klarar av att jobba hela tiden. Alla brinner för det man gör och gänget blir otroligt sammansvetsat. När vi hade blivit det lilla kärngänget reste vi land och rike runt och träffade folk vi pinpoinat. Vi jobbade jämt och vi bodde hemma hos folk i deras vardagsrum.
– Men det var det som gjorde skillnaden för oss. Vi hittade fram till samlarna och entusiasterna och lärde oss vad de behövde och sedan när vi fick igång sajten gjorde vi dem till kategorivärdar och lät dem sköta snacket i forumen.
– Tidigare träffades samlare i olika nischer typ en gång om året på någon mässa, de sakna de möjligheten att handla och byta året runt. Det var genom att få med oss dem, som vi fick igång Tradera.
Rickard Ericsson: Det där är väldigt viktigt, att känna sin verksamhet, att veta vad man gör.
– Vi på Lunar hade redan tidigt en säkerhetsavdelning som tog samtal om missförhållanden på Lunarstorm, men avdelningen hade ju bara öppet på dagarna.
– På en sajt som Lunarstorm måste det finnas en öppen kanal in, en jour där en människa svarar. Därför lät vi företagsledningen turas om att ha jouren.
– 99 procent av alla samtal som kommer in är helt irrelevanta, men sen kommer det ett riktigt samtal. Man lär sig väldigt mycket på att prata med en gråtande mamma.
Jonas Nordlander: Ja, det var helt avgörande att alla av oss var så dedikerade och kände våra användare så bra. Hos oss måste alla börja i supporten.
– Vår bolagsjurist fick exempelvis börja åtta månader i supporten, delvis för att vi inte hade en hel tjänst åt honom i början, men också för att han själv ville det. Han har en oerhörd nytta av det i dag.
– Även folket från Ebay har fått sätta sig i supporten, de är oerhört nyfikna på hur vi arbetar.
Rickard Ericsson: Man har en oerhörd nytta av användarna. Vi har redan från början arbetat med en öppen produktutveckling. Vi har skött all utveckling via våra forum. Med en öppen utveckling blir alla idéer stötta och blötta. Det mejslar fram de bra idéerna och de är oftast jättebra.
Jonas Nordlander: Jag håller med helt och hållet.
Rickard Ericsson: Om vi inte hade gjort på det sättet utan valt att bara lyssna på freaksen, de som hänger på Lunarstorm 12 timmar om dagen då hade Lunarstorm gått åt helvete för längesen. Det gäller att lyssna till den vanlige användaren för den har andra behov. Genom en öppen utveckling kan alla vara med och då får man fram det som är bra.
Men det där är väl kärnan i webb 2.0?
Rickard Ericsson: Javisst, man pratar mycket om webb 2.0 och användardrivet innehåll, men Lunarstorm har ju varit precis det sedan 1996. Jag föreläser en del om det här i dag, om hur företag kan öppna upp sin produktutveckling och vad man har att vinna på det.
– Traditionellt har företag varit väldigt rädda för sina konkurrenter, man vågar inte lägga ut idéerna öppet eftersom de kan bli stulna. Men om priset är att istället bli frånsprungen, ja då är valet egentligen ganska enkelt.
Jonas Nordlander: Över 50 procent av det som gör Tradera så starkt på den lokala skandinaviska marknaden är att vi har så mycket användardrivet material. Det ger oss en väldigt bra förankring hos våra användare.
– Visst finns det sajter som Traderasuger.com och sådär, men om man kollar upp dem märker man att väldigt få personer ligger bakom. Om man har över en miljon användare kommer det alltid att finnas folk som inte tycker om en.
– Vi lever ju på att ta avgifter från våra användare och att laborera med de där avgifterna, det är det känsligaste man kan göra. Tricket för oss har varit att aldrig ångra oss. Vi tar aldrig tillbaka en ändring när vi väl rullat ut den. Istället har vi testat allt i förväg på paneler med utvalda användare.
Rickard Ericsson: Men sen är det väldigt viktigt att inte börja ta betalt för något som tidigare varit gratis också – det är ett vanligt misstag. När vi har lanserat betaltjänster har det hela tiden varit nya tjänster med ett mervärde.
– När vi lanserade pro-tjänsterna var vi en vecka från konkurs. Vi hade valt att avvakta eftersom vi bedömt att tiden ännu inte var mogen, men till slut var vi tvungna att försöka. Och det visade sig att vi hade haft fel – marknaden var mogen och från den veckan har Lunarstorm varit ett lönsamt företag.
Men hur står familjen ut med att ni jobbar som ni gör?
Jonas Nordlander: Jag har inga barn.
Rickard Ericsson: Inte jag heller. Jag blev ihop med min flickvän 1998 så hon har varit med under hela företagsbyggandet, men hon är aldrig inne på Lunarstorm.
Jonas Nordlander: Haha, min fru har lyckats stå emot allt mitt snack om Tradera genom alla år, men nu när jag är på väg att sluta har hon faktiskt upptäckt sajten. Hon hade några prylar som skulle säljas och valde att göra det på Tradera och nu hänger hon faktiskt en hel del i forumen.
– Fast för att vara allvarlig, vi har varit ifrån varandra en hel del. Hon har varit iväg på fyra långa resor under tiden vi varit tillsammans. Hon har ju inte kunnat bara sitta och vänta på mig när jag jobbat som jag har gjort.
– Under vårt förhållande har vi varit ifrån varandra under totalt ett och ett halvt år, hon har varit ute och rest medan jag har jobbat intensivt.
Rickard Ericsson: Jag tror att det är helt nödvändigt att ens partner inte är ett fan av det man gör, att man pratar om något annat när man är med sin partner. Dessutom gör det att man kan få lite kritik från någon som ser på det lite utifrån.
Men är det inte jobbigt att släppa sitt skötebarn?
Rickard Ericsson: Nej. Visst kan det skapa en del separationsångest, men jag har funderat på det här under två års tid och nu är det dags.
– Från början var vi ett gäng generalister, ett gäng där varje person klarade det mesta. Med lönsamhet får man möjlighet att anställa specialister och då försvinner liksom ansvaret. Från början skötte jag alla delar på egen hand, men nu finns det folk som gör allt bättre än vad jag skulle klara.
Jonas Nordlander: Ja, så är det för mig med. Vi gjorde allt på egen hand i vårt lilla kärngäng. Efter kraschen satt vi där med ett konsultbyggt system lasttestat av KPMG för 200 000 kronor eller något sånt där sjukt, men som ändå bara klarade 200 samtidiga användare. Vi började om från början och byggde sakta men säkert upp vad Tradera är i dag.
– Det som gör att jag pallar att lämna är att allt faktiskt fungerar nu. Folk är bättre än mig på att göra saker och då behövs jag inte längre.
Rickard Ericsson: Det finns många människor som njuter av att effektivisera en organisation, att växa med ett par procent eller så, och de personerna är mycket bättre på att göra det än vad jag är.
– När det blir ett etablerat företag är det inte lika roligt. Ingen kallar mig längre för idiot när jag kommer med knäppa idéer.
Jonas Nordlander: Ja pulsen försvinner liksom. För mig har det varit väldigt viktigt med en platt organisation. Jag har försökt skapa det chefslösa kontoret, frihet under ansvar liksom …
Rickard Ericsson: Alla på Lunar ska kunna ifrågasätta mina idéer och kunna be mig dra åt helvete utan att få sparken. Det är väldigt viktigt för att inte alla bara ska vara ja-sägare. Men det där är en generationsfråga också, jag upplever att yngre människor vågar vara mycket mer kritiska.
Jonas Nordlander: Lätt!
Rickard Ericsson: Sitter man där med Volvo kombi och familj i radhus vågar man inte vara kritisk på samma sätt. Man har mer att förlora.
Jonas Nordlander: Jag är otroligt barnslig av mig också. Jag kan köra luciatåget i stringbikini och så kan folk garva åt mig för att vi ska ha kul tillsammans, men jag känner att de kan ha kul utan mig nu.
– Sen var det en väldigt häftig känsla när jag väl bestämt mig för att lämna också. Shit! Vad ska jag göra nu? Jag kände det där pirret igen.
– Men det är ett väldigt bortskämt pirr också. Både jag och Rickard har ju fått lite pengar på banken. Nu har jag både tid och råd att fundera lite på vad jag vill göra i framtiden. Jag skulle gå under om jag inte jobbade, men jag har svårt att se mig trava in på ett vanligt jobb.
Rickard Ericsson: Nej, jag skulle inte vilja ha en chef. Jag har lovat mig själv att jag aldrig ska bli anställd.
Jonas Nordlander: Man har blivit jäkligt bortskämd.
Rickard Ericsson: Det har varig väldigt kul, men man har haft många oroliga stunder också.
– Det som gör en bra entreprenör är att inte knäckas när det går dåligt. Ibland står man där och vet inte om det blir mat på bordet. Alla entreprenörer får uppleva det förr eller senare.
Jonas Nordlander: Men det är inte lika fult att gå i konkurs längre, alla mina kompisar som gjorde kk i kraschen har börjat komma tillbaka nu. Det har blivit mer som i USA, där har det aldrig varit fult att gå i konkurs.
Men varför slutar ni båda två just nu?
Rickard Ericsson: Det är svårt att peka ut någon enskild anledning till varför jag slutar, men internet har varit lite tråkigt de senaste åren. Nu börjar det bli spännande igen, det är en ny yra nu.
Jonas Nordlander: Det är jättekul, det kommer att komma många andra generationens nätentreprenörer nu. Hoppas bara att inte alla har blivit för gamla, rika och trötta.
Skulle ni göra om det?
Rickard Ericsson: Ja.
Jonas Nordlander: Lätt! n
Jonas Nordlander
Fördelar | Nackdelar |
|
|
|
|
|
|
|
|
Rickard Ericsson
Fördelar | Nackdelar |
|
|
|
|
| |
|
Rickard