IBM står för tekniken bakom resultatredovisningen under Vasaloppet. Under årets lopp kan åskådare och anhöriga följa åkarna i realtid via internet och sms, samt även få koll på mellantider och annan statistik.

Systemet är dimensionerat för att klara 100 000 träffar i minuten med en hastighet på över 100 megabit ut på nätet. Men kraften behövs bara under kort tid. Trots att tekniken finns på plats i flera veckor används kapaciteten bara fullt ut under Vasaloppssöndagen.

Vasaloppet och IBM kommer därför att skänka den överblivna datorkraften till organisationen World Community Grid. Det är ett ideellt forskningsprojekt där matematiska problem delas upp i små delar som distribueras till många datorer. De deltagande maskinerna räknar sedan på problemen under den tiden de inte belastas och skickar svaret till en central server.

"Vi har demonstrerat att tekniken är säker. Nu finns det egentligen inget som hindrar att storföretag och banker också skänker bort en del av sitt överflöd av datorkraft", säger Klas Grönqvist, projektledare hos IBM, på IBM:s hemsida.