När de båda pollenallergikerna Hampus Shäring och Jakob Adaktusson skulle starta företag inom ramen för Ung Företagsamhet var valet enkelt. De ville skapa en samlingsplats för pollenallergiker med ett community som en av de bärande delarna.

”Tidigare har vi fått pollenprognoser via radio eller i tidningarna, men vi ville samla all information på ett ställe. Många av pollenallergikerna är ungdomar som ofta är vana att använda nätet i olika sammanhang, därför såg vi community som en naturlig del, men sajten riktar sig till alla åldersgrupper”, berättar Hampus Schäring på Pollen.se.

I inledningsskedet berättade de om sin idé för pollenexperten Martin von Pfaler, tidigare verksam på Naturhistoriska Riksmuseet och upphovsman till pollenriskprognosen. Han blev genast intresserad och tillsammans med de båda upphovsmännen gick han in som en av delägarna i ett handelsbolag som ska driva sajten vidare efter projektets slut.

”Sajten har skapats som ett skolprojekt under vårt sista år på gymnasiet. Men pollensäsongen fortsätter längre än så, och det vi vill vi också”, säger Hampus Schäring.

På sajten kan registrerade medlemmar läsa nyheter, delta i tävlingar och diskussionsforum samt även ställa frågor till experter. Enligt beräkningar är upp till 15 procent av alla svenskar pollenallergiker.

Målgruppen för Pollen.se är i första hand allergiker men även anhöriga, skolpersonal och apotek ska kunna hitta relevant information. Sajten ger även förslag på behandlingstips och uppdateras kontinuerligt med information om den senaste pollen- och allergiforskningen.

Sajtens intäkter kommer i första hand att genereras via annonser och en nyutvecklad sms-tjänst som lanseras inom kort. Användarna ska kunna få aktuella pollenprognoser direkt i mobilen, anpassade efter den geografiska placeringen.

”Vi har tagit fram två olika sms-tjänster. En enklare där det går att få information om pollenläget i den region användaren befinner sig, Sverige är indelat i 14 pollenregioner. Den som använder den mer avancerade tjänsten får tillgång till en wapsajt där det går att se pollenprognoser i hela landet och få mer detaljerad information”, säger Hampus Schäring.