Webb och digital kommunikation förändras väldigt snabbt. Även yrkesrollen har jag och mina chefer anpassat till det som händer i omgivningen.

Jobbet har gått från att vara någon som producerar innehåll till att jobba mer med strategier och att koordinera folk som jobbar med webb inom SCA. Det handlar även om att jobba med satsningar på sociala medier som har blivit mycket bredare.

Man måste möta sina målgrupper ute i sociala medier och det är något helt annat nu efter två år, säger Konstantin Irina.

Rekryteringen till SCA gjordes av rekryteringsföretaget Hammer & Hanborg och i annonsen (se bild här intill) stod det att ”Enheten Corporate Communication på huvudkontoret i Stockholm behöver förstärka organisationen med en web content manager som ska ansvara för utveckling av innehåll och struktur på den externa webbplatsen”.

Och rollen har utvecklats ungefär som Konstantin Irina trodde.
– Det intryck jag fick under rekryteringen var att det fanns stora möjligheter att påverka och inte bara vara den som utför saker utan kunna jobba mer strategiskt, och det har besannats.

Konstantin Irina beskriver hur stora företag är som en egen kontinent och att förändring kan ta tid. Själv har han fått rollen att driva på utvecklingen inom digital kommunikation.

– Man var helt oförberedd här och hade stängt av tillgången till sociala medier. Det var inte ens möjligt rent tekniskt. Det fick jag driva på. Vi har gått från noll till 40, men vi har en bit kvar.

Tidigare i karriären har Konstantin Irina bland annat jobbat på Wayfinder, som tog fram gps-program till mobiltelefoner, och på Electrolux, med företagets intranät.

– Stora bolag är ganska lika organisatoriskt, men på Wayfinder fick man vara jättesnabb eftersom det var ett litet bolag. Från en månad till en annan kunde man komma med en ny produkt och en ny webbplats. Här på SCA är det längre ledtider, den ena delen av företaget stöttar en annan del om det inte går bra.

I sin karriär tycker Konstantin Irina att han har haft en bra känsla för när det är dags att byta jobb eller arbetsuppgifter. Han vill fortsätta jobba med webb och it och vill gärna ta större ansvar i sin yrkesroll.

– Jag har jobbat 16 år med kommunikation och tio år med webb
och jag skulle vilja testa att ha ännu mer ansvar för budget och personal, till exempel. På stora företag som SCA brukar det finnas mycket att välja på och man kan också vänta på möjligheter. På ett litet bolag vet man ofta att det inte kommer något, vill man ha något annat kanske man måste söka sig vidare.

Rollerna förändras också inom kommunikationsområdet. I dag krävs det enligt Konstantin Irina att du behärskar den digitala världen, oavsett vilken roll du har inom kommunikationsyrket.

– Tidigare hade man exakta roller som investor relations, press och internkommunikation. I den digitala kommunikationen måste alla kunna lite grann om att jobba med digitalt. De som fortfarande insisterar på att ha kvar sina gamla yrkesroller förlorar. Att säga ”jag är den som skriver pressmeddelanden” fungerar inte längre, säger han.

Klicka på bilden nedan för att läsa annonsen Konstantin Irina svarade på: