Det blir allt vanligare med företag och organisationer i de sociala medierna. Att starta ett twitterkonto har nästan blivit hygienfaktor bland många svenska bolag. Men ibland trampar vissa snett i jakten på followers och informationsspridning.

Här kommer 10 misstag som du ska undvika om du vill bli framgångsrik på Twitter. Vi har baserat listan på olika källor och erfarenheter. Tyck gärna till i kommentarsfältet om du har fler tips.

10 saker du ska undvika på Twitter

  • Spamma flödet.
    Lägg inte bara ut företagsinformation eller länkar till den senaste reklamkampanjen. Fokusera istället på produkten eller tjänstens funktioner och fråga dig själv om det du skriver är intressant för andra än dig själv och de som arbetar på företaget.
  • Vara för privat.
    Det går att säga mycket om inställningen att vara personlig men inte privat. Som privatperson är det inte alltid ett bra råd, men när du twittrar som ett företag eller en organisation blir det viktigare. Ha gärna en trevlig och personlig ton, och bjud på dig själv, men gör det med vetskapen att du representerar fler än dig själv. Du är rösten för alla anställda och representerar hela varumärket.
  • Framstå som hemlig.
    Skriv en ordentlig presentation på din Twitterprofil. Vem är avsändare, vilka personer skriver på twitterkontot och varför gör ni det? Länka till din sajt eller ännu mer specifik information anpassad till den del av din målgrupps om finns på twitter.
  • Bli en robot.
    Twitter är en personlig kanal som kräver personlig närvaro. Att låta dina pressreleaser fylla flödet eller automatpublicera nyheter från din hemsida är inte bara respektlöst mot dina följare. Det visar också att du inte deltar i konversationen. Gör varje twitterinlägg läsvärt.
  • Dröja med svar.
    Bara genom att finnas på Twitter säger du och ditt företag att ni är beredda på att lyssna och att diskutera. Det kräver uppmärksamhet och lyhördhet från din sida. Och det kräver också att du svarar snabbt och engagerat när du väl deltar i en diskussion.
  • Twittra för ofta, eller för sällan.
    Dina följare har antagligen ett gäng andra twittrare i sitt flöde och uppskattar inte att få det fyllt med inglägg från en och samma avsändare. Speciellt inte om det är ett företag. Anpassa dig till hur din målgrupp twittrar och försök följa rytmen.
  • Glömma bort dina följare.
    Ge uppmärksamhet åt andra twittrare som reagerar eller retweetar dina inlägg. Tacka dem för deras svar eller tipsa om ytterligare saker som fångar upp deras engagemang. De flesta uppskattar direkt respons och det skapar ett större engagemang när dina följare märker att du bryr dig, och visar det.
  • Bli en navelskådare.
    Bevaka nyckelord och konkurrenter för att kunna erbjuda tips och lösningar på problem eller behov. Om du driver en e-handel som säljer löparskor kan du med fördel ge tips till en twittrare som skriver om att han eller hon letar löparskor eller har problem att hitta rätt sko. Fundera på vilka saker i din verksamhet som din målgrupp pratar om. Sätt upp sökbevakningar på de orden eller fraserna, och var snabb med uppföljning när du ser att någon pratar om ditt företag eller dina tjänster och produkter. Sök även på konkurrenterna för att hitta missnöjda kunder som kan tänkas byta produkt eller leverantör.
  • Glömma bort målgruppen.
    Ska du ens vara på Twitter? Genom att ha koll på din målgrupp och lyssna på vilka konversationer som pågår märker du om din närvaro är en bra investering. Kanske finns inte dina kunder just på Twitter utan på Facebook? Oavsett bör du hålla koll på kanalen, men satsa på att finnas på de platser där din målgrupp finns.
  • Låt någon annan “spöktwittra” åt dig.
    Det är du som känner dina kunder och din verksamhet bäst. Dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter. Skriv gärna om konkurrenterna eller saker som händer i din bransch, men med ditt perspektiv.

När Internetworld går ut på Twitter och frågar vad man ska och inte ska göra om man är ett företag som twittrar kommer många svar.. Frågan retweetas och fler personer kommenterar och det blir ett bra bevis på styrkan ni ett nätverk.

Twittrarnas egna tips:

Morris Packer: Aldrig ljuga.

Pelle Sten
: Lyssna, svara, skriv inte i affekt.

Josefine Linden
: Största NO är att enbart svara på/retweeta beröm och ej bemöta klagomål. hänt mig nyligen. Extremt irriterande.

Karin Widén
: Twittra inget du inte skulle kunna säga högt framför alla på ett måndagsmöte.

Åke Nygren
: Uppdatera inte, konversera.

Sofia (Zequana)
Inte spamma. Ge information man vill ha, inte bara trams.

Fredrik Trane
: Veta vilka fajter man ska ta. Alla går inte att vinna över men respektera åsikter. Jämför Scan och hur de hanterar veganer som är högljutt ifrågasättande.

Temporary Kings
: Rätt självklart, men prio ett är att de använder Twitter för att interagera och samtala, inte som en megafon för pressreleaser mm.

Christian Gillinger
: För dialog, inte monolog. Var försiktig med reklam.

Claes Magnusson
: Aldrig verka överraskad. “Oj, vi vann pris för bästa... :)” Gäller även privatpersoner “Oj, vad gott det blev med..”. Var en person och personlig. @viasatsverige som drivs av bolagets presschef Karin Z är bra exempel. Avskräckande exempel är Mona Sahlin. Inte en enda personlig, bara formell PR. Vilken vinst hon kunde gjort med en mjuk twitt.

Daniel Larsson
: Tycker det är intressant när de gör ett konto och sedan tänker... aha måste vi lägga tid på detta nu? Långsiktighet saknas ofta!

Björn Handell
: Tips nummer ett är att vara mer personlig än att bara lägga ut pressmeddelanden i förkortat format.

Andreas Ivarsson
: Big no-no: Att mass-adda folk som sedan får ta emot dina till tweets förvandlade reklamutskick. Tyvärr väldigt vanligt. Lova inte saker som inte hålls, exempelvis servicenivån på sociala mediet ifråga. Många verkar haka på tåget utan att veta vad de ska med Twitter till, lite som 90-talet när alla skulle ha en sajt bara för att.

Carin
: Big no-no är för många inlägg!

Sofia Andersson
: Twitterbeteende: Var till nytta, eller till nöje.

Källor: Mashable.com, Getelastic.com, Media Culpa, Ulrika Rudqvist