Wikileaks har genererat rubriker och artiklar i världens största medier vid en stor mängd tillfällen. Sajten blev riktigt känd när den samlade och spred tusentals hemligstämplade dokument från USA:s militär.

Även om sajten i sig är intressant med dess mängder av dokument har den i första hand blivit känd genom enskilda dokument som givits stor uppmärksamhet. Det har bland annat handlat om ett videoklipp från en helikopter som visar hur amerikanska soldater skjuter och dödar civila irakier. Material från den militära insatsen i Afghanistan har läckt och ett stort avslöjande var innehållet i amerikansk diplomatkorrespondens.

Läckorna har mer eller mindre varit anonyma (underrättelseanalytikern Bradley Manning är dock åtalad för att ha läckt helikopterfilmen). Samtidigt har Wikileaks företrädare samarbetat med stora mediebolag som New York Times för att få hjälp att analysera och granska det stora materialet samt för att få så stor spridning på avslöjandena som möjligt.

Wikileaks talesperson Julian Assange har hamnat i egna blåsväder då han åtalats för våldtäkt av svensk åklagare samt suttit häktad i England under en period. I skrivande stund är han fri mot borgen i väntan på rättegång.

Att läcka uppgifter till medier är inte något nytt fenomen. Det som gör Wikileaks unikt är dels mängden material och uppgifter samt att informationen publicerats på en plattform som vem som helst kan få tillgång till via nätet.