Vd:n Jeff Hilgers hade länge försökt att få kontakt med bloggare som ville skriva om hälso- och viktsajten GI Viktkoll (ett samarbete mellan Expressen och TV4), men förgäves. Därför tog han istället hjälp av en högprofilerad bloggare som tillsammans med GI Viktkoll tog fram en plan för hur de kunde komma in i bloggarnas värld. De kom fram till att det var viktigt att nå de mindre bloggarna därute och att de står för en stor kraft i bloggosfären.

I det bloggprogram man utvecklade lyckades GI Viktkoll nå ut till 100 bloggare inom hälsa och livsstil. Många av dem var i precis rätt målgrupp – kvinnor med barn, runt 35 år som kämpar med att hålla vikten.

De lockades att testa och skriva om tjänsten genom gratis medlemskap, en föreläsning med GI-gurun Ola Lauritzson och böcker. En annan morot var att de blev exponerade på GI Viktkolls startsida när de bloggade, det genom ett flöde kopplat med bloggtjänsten Twingly.

– Bloggare bryr sig om att få trafik och att få känna sig uppmärksammade, säger Jeff Hilgers.

Under satsningen mättes hur många som bloggade, men framförallt hur många medlemskap som såldes i samband med bloggposterna. All försäljning följdes upp genom att titta på länkningar som hade lett till avslut. För GI Viktkoll handlar satsningar i sociala medier primärt om att tjäna pengar.

– Vi har inte råd att göra något utan vinst idag, imorgon eller kanske nästa vecka. Det gör också våra satsningar mer utmanande.

Nio procent av trafiken till sajten under kampanjen kom från bloggnätverket och 12 procent av försäljningen.
– Det betyder att kvaliteten på trafiken var hög och konverteringen av trafiken till betalande kunder var högre än vår vanliga konvertering.

ROI för kampanjen var över 200 procent.
– Det här var ingen dyr kampanj och den gav en god ROI tills vi nådde taket.

I takt med att bloggprogrammet utvecklades märkte GI Viktkoll att det var svårt att få det att öka exponentiellt. Av de 100 bloggarna läste och kommenterade många av dem varandras bloggar.

– Vi skulle gärna vilja nå ut till 1 000 bloggare, men så många finns det inte i Sverige som är genuint intresserade av GI Viktkoll.

– Men varje gång vi lanserar en produkt så försöker vi nå ut till bloggare.

Man använder också Twitter och Facebook som en förlängning av sajten.
– Facebook är avgörande. Sverige är den sjunde största marknaden på Facebook. Vi säljer en premiumprodukt online och försöker nu använda Facebook som en gratis utvidgning av vår sajt, säger Jeff Hilgers.

På Facebook ger GI Viktkoll tips och erbjudanden och målet för deras sida där är att få fansen att konvertera till betalande medlemmar.

Av besökarna som surfar in på GI Viktkolls sajt konverterar 5-7 procent till medlemskap varje månad. Att 93 procent faller bort är inte alls okej, tycker Jeff Hilgers, men om de kan fånga upp några av dem på Facebook och behålla dem där så kommer kanske fler av dem till slut blir betalande medlemmar.