På Facebook mäts de anställda i produktivitet och för att redovisa vad det är man har gjort visar man upp det för sitt eget och för andra team. För att få återkoppling löpande träffas olika personer från samma eller från olika team för en timmes ”kritik” varje dag i ett rum en viss tid. Det kan handla om att man själv presenterar sitt projekt eller om att ge feedback till andra.
Mycket av det digitala samarbetet mellan personer och team sker i Facebooks egna grupper som kan skapas i nätverket och Rasmus Andersson har fler grupper än han kan räkna.
Kontoret där Rasmus Andersson sitter nu är ett öppet landskap. Han säger att de anställda får välja om de vill använda ett fast skrivbord eller flytta runt. Själv flyter han runt och jobbar med dem som hans projekt rör för tillfället.
– Alla har en fast plats i planen, men vi har ingen direkt uppdelning i att här sitter det här teamet eller den här typen av folk.
I lokalen finns också ett kafé med gratis mat, kaffe och läsk för att de anställda inte ska behöva tänka på sådant, utan lägga sin tid på annat.
När det gäller det egna nätverket på Facebook blir Rasmus Andersson vän med dem han känner eller nyligen har träffat och kanske kommer att bli vän med. I få fall blir han vän med någon han inte har träffat och han hänvisar i stället till den relativt nya prenumerationsfunktionen i Facebook, där man kan prenumerera på folks nyhetsflöden utan att vara vän med dem. Om de har öppna flöden, såklart.
För ett tag sedan öppnade Facebook sin sociala graf för samarbeten med företag som Spotify och Soundcloud och Rasmus Andersson ser en framtid där alla företag på något sätt har en social koppling.
– Vi är ju alla människor och alla uppfinningar som vi skapar är till för att göra våra liv lättare och roligare. Allt vi gör och använder är ju socialt, eller borde vara det, säger han.
Han beskriver Facebooks sociala graf som ett stort bord där man kan lägga upp allt och dela det med varandra.
– Vi skulle inte kunna reflektera kring till exempel låtar eller artiklar tillsammans om vi inte kunnat dela dem. Det är ett sätt för allting att kopplas samman och delas socialt. Att vi kan lyssna på en låt tillsammans förkroppsligar på något sätt ”open graph”.
På frågan om han själv har något att göra med samarbetet med Spotify svarar han:
– Jag är väldigt glad över att Facebook och Spotify samarbetar och att de använder ”open graph”.
En ny del av Facebook är också tidslinjen, timeline, som just nu rullas ut i Sverige. Rasmus Andersson har själv inte varit en aktiv del i teamet som jobbar med den och säger att han arbetar på projekt med lite längre livstid.
När Rasmus Andersson beskriver Facebook är det som ett nätverk som ligger i botten av hela webben och möjliggör sociala flöden och kommunikation.
– Vårt uppdrag är att göra världen mer öppen och social. Tekniken för att göra det är mindre väsentlig än uppdraget.
Rasmus Andersson tror att webben kommer att se väldigt annorlunda ut om bara några år.
– Webben är inte en webbsajt, det är ett stort nätverk av sammankopplade produkter som inte är centraliserade och som alla kan länka fritt mellan varandra. Det kommer att finnas och ha ett starkt fokus i framtiden.
Konkurrensen i dalen, från till exempel Google, välkomnar han och beskriver stämningen som sportslig. Även om han inte brukar delta i webbkonferenser och andra event i dalen träffar han mycket folk från andra företag på fritiden.
– Det är en väldigt avslappnad vänskapskänsla här och det spelar ingen roll vilket företag man jobbar på. Alla är vänliga och uppmuntrar varandra.
Rasmus Andersson om
… något som förvånade honom med Silicon Valley:
”Här finns de flesta av världens stora internetföretag, men internetkommunikationen är någonstans tio år efter Sverige i tiden. Ibland försvinner 3g-mottagningen helt och när det är bra mottagning har den en åttondel av hastigheten jämfört med den i Sverige.
Bilar och lastbilar här har stannat i tiden. De har stora avgasrör där svart rök kommer ut, och stora ballongdäck. Många av fordonen skulle inte passera miljögränserna i Sverige.”
… att skaffa sig verktyg för att utveckla sina idéer:
”Lär dig programmering om du tycker att det är intressant med webbsajter och program. Det går att lära sig över en helg och är mycket lättare än vad du tror. Det är tankesättet som tar en livstid att förstå."
"Att faktiskt lära sig något och bygga något går lätt. Min mamma var här och hälsade på för två veckor sedan och då skrev vi program, där vi studsade runt bollar på skärmen, på en timme ungefär.”
Grundades: 2004 av Mark Zuckerberg i hans studentrum.
Vision: Att göra världen mer öppen och sammankopplad.
Anställda: Över 3 000.
Användare: 845 miljoner aktiva användare varje månad (december 2011). 425 miljoner aktiva användare varje månad i mobilen.
...Rasmus Andersson
Är: Produktdesigner på Facebook.
Bor: I San Francisco sedan april 2011.
Bakgrund: Började sin karriär som grafisk designer på Lear Corporation. Har efter det drivit en designbyrå, varit ad på Spray och huvuddesigner på Spotify fram till september 2010. Efter det jobbade han i sitt eget företag och förberedde sig inför San Francisco-flytten fram tills han blev anställd på Facebook.
Kommer från: Trollhättan.
Ålder: 29 år.
...Hackathons
De anställda har så kallade ”hackathons” varje sjätte till åttonde vecka, där de samlas för att utveckla saker tillsammans.
Vid är ett hackathon är vanligtvis 200-300 ingenjörer med, ofta fler, för att jobba med egna projekt eller ett projekt tillsammans med andra. De kodar från åtta på kvällen till sex nästa morgon, för att då ha en prototyp klar.
Tio på kvällen serveras middag och sex på morgonen frukost, då pratar man om vad man har kommit på.
En vecka senare presenteras projekten under två minuter långa dragningar. Om de anställda vill att projektet ska bli en del av Facebook skriker de: ”Ship it!”.