Det mullrar i Luleå. När vi kliver av planet på Kallax flygplats startar en grupp med Jas-plan ovanför våra huvuden och det öronbedövande ljudet studsar mot bländvita snövallar i det gnistrande solskenet. Men det är inte bara jetmotorer som gör väsen av sig här. Sedan det stod klart att Facebook etablerar ett av världens största datacenter en bit utanför staden har Luleå hamnat på kartan och fått internationellt genomslag. Samtidigt finns en stark it- och tekniktradition sedan mer än 40 år tillbaka, då Luleå tekniska universitet, LTU, grundades.
Vi tar taxi från flygplatsen in till stan och kan inte låta bli att prata med chauffören om hennes syn på utvecklingen. Hur mycket bryr sig Luleåborna om Facebookbygget, till exempel?
– Det sägs att anläggningen kommer att förbruka motsvarande en procent av hela Sveriges el, men det låter otroligt mycket. Det är nog snarare en promille. Att CNN gör ett reportage härifrån Luleå säger en del. De bevakar ju stora krigshärdar och annat, och så den här etableringen. Men det händer mycket annat här nu också, med nya gruvor i Pajala bland annat. Det är inte bara Facebook.
Det är inte tal om annat än att Facebookbygget har varit en snackis på stan i Luleå. När taxin svänger in på Storgatan kör vi förbi två stora isskulpturer. Den ena föreställer en groda med en rutschbana på ryggen, den andra är en gigantisk ”gilla-hand”, direkt hämtad från Facebooks gränssnitt.
Med utsikt över isvägen ute på vattnet kör vi vidare till området strax norr om stan, där universitetets campusområde ligger tätt ihop med entreprenörsbyn Aurorum Science Park och den världskända byggarbetsplatsen där datacentret ska stå klart senare i år. På vägen dit passerar vi Luleå Näringsliv på Kyrkogatan. Företaget ägs till 51 procent av näringslivet och till 49 procent av kommunen.
I samma hus samsas även flera andra aktörer som alla samverkar för att gynna företagandet och nyetableringar i området. Vd:n Matz Engman är inte på plats just i dag, vilket är ganska typiskt för hans funktion. Han har en utåtriktad roll med många resdagar för att knyta kontakter och skapa intresse för Luleå som etableringsort.
När vi når Matz Engman är han i Stockholm för möten med Facebook och Spotify samt besök på ”Facebook Hack Day”.
– Vi har jobbat mycket med triple helix-tänket (när universitet och högskolor, företagande och offentlig sektor samverkar i en verksamhet för att skapa tillväxt, reds. anm.). När vi pratar utveckling sitter alla beslutsfattarna i samma styrelse. Det är mycket närmare inom nätverken än i Stockholm, en stor stad har en annan hierarki. I våra framtidsluncher samlar vi alla vd:ar från LKAB och andra bolag, utan att prata agenda. I stället handlar det om ”Vem kan göra det här och hur kan du hjälpa till?”, säger Matz Engman.
Luleå Näringslivs vd Matz Engman jämför Silicon Valley med situationen i Sverige och Luleå.
– Per capita har vi väldigt mycket bra idéer, men vi har inte samma möjligheter till finansiering. Där säger man venture capital, här säger man riskkapital. Det är många i Sverige som har den problematiken. Hade Facebook startat i Luleå hade de inte haft 2 000 anställda. Man bestämmer sig att det här är spännande och det här ska vi pumpa in en miljard i.
Två studenter som känner av suget efter kompetens hos potentiella arbetsgivare är Anton Svensson och Harald Hernnäs. Båda läser sista året på datateknikprogrammet vid universitetet och blickar nu framåt mot en arbetsmarknad där företagen försöker fånga studenternas uppmärksamhet.
Med färska programmeringskunskaper är de heta byten i jakten på utvecklingskraft. Vi lämnar Aurorum Science Park och promenerar bort till universitetet, där vi möter de båda studenterna för att ta pulsen på deras förväntningar inför framtiden.
Vilken är er drömarbetsgivare efter studierna?
– Jag vill hitta ett företag inom mitt område, som är bildanalys och 3d-röntgen. Så det tittar jag efter, säger Harald Hernnäs.
– Jag har inget företag jag spanar på direkt, men jag skulle vilja hålla på med något som är cutting edge. Att jobba med militärindustrin eller bilindustrin, kanske. De brukar ligga i framkant, säger Anton Svensson.
Så ni vill inte starta eget?
– Jag vill testa olika saker för att veta var jag vill hamna sedan, säger Anton Svensson.
Både Anton Svensson och Harald Hernnäs har flyttat till Luleå för att studera och de utesluter inte att de stannar kvar efter examen, även om det inte är ett självklart val.
– Luleå är en väldigt trevlig stad. Det är en av sakerna jag blev förvånad över. Att de flesta på campus har flyttat hit bidrar till det och man är mest på campus. Men om man får ett bra jobb i närheten tillsammans med personer man har läst ihop med är det intressant, säger Anton Svensson.
Förbereds ni på vad som väntar efter studietiden?
– Ja, det tycker jag. Det är väldigt många marknadskvällar med företag som man får gå på gratis och man får bra kontakt med företag genom skolan. Man står inte med huvudet i sanden när man är färdigutbildad. Lärarna har bra insikter också, säger Anton Svensson, som bland andra har Marratech-grundaren Peter Parnes som lärare.
– Vi gjorde även ett projekt ihop med Behaviosec, som sitter på Aurorum. Det är ganska många samarbeten och gästföreläsningar, fortsätter han.
Harald Hernnäs vann även Teknik-SM 2011 och det var första gången ett lag från Luleå tekniska universitet kom på första plats i tävlingen.
– Det blev en värdemätare för att vår utbildning håller bra klass, säger Harald Hernnäs.
Den 30 maj anordnas Internetworlds event Webbdagarna i Luleå. Det blir en heldag med inspirerande föreläsningar om webbens alla affärsmöjligheter. Läs mer om program, talare, lokal med mera och anmäl dig här på Webbdagarna.se.