Du har skapat en Facebooksida åt företaget. Fixat loggan, skrivit presentationen och börjat lägga upp uppdateringar i loggen. Kanske börjar du undra: Blir det inte mer än så här?

De vanliga Facebooksidorna följer en väldigt strikt mall, både för design och för innehåll. Samtidigt finns enorma möjligheter att skapa egna funktioner och jobba helt fritt med designen, om du lämnar standardsidornas trygga värld och börjar experimentera med egna Facebookappar.

Kristian Johansson, senior developer på den digitalt specialiserade reklambyrån Soft, har byggt specialanpassade Facebooksidor och -appar för många företag.

– Utseendemässigt kan du inte göra så mycket utan att använda appar. Du kan lägga upp en logga, ändra innehållet på sidan och använda de färdiga applikationerna.

Begränsningarna beror främst på att det inte finns så många appar installerade som standard när du skapar en företagssida. När du redigerar din sida finns menyvalet ”Applikationer” på vänster sida. Tillgängliga från start är Foton, Evenemang, Filmklipp, Länkar och Anteckningar. Men det finns mängder av färdiga appar att installera.

En googling på ”facebook apps for business pages” ger en hel del uppslag.

De största möjligheterna når du genom att ­skapa egna appar.

– Det är sajter som du visar inne på Facebook, kan man säga.
Rent teoretiskt kan man ta vilken sajt som helst och lägga in den på en Facebook­sida, säger Kristian Johansson.

Du lägger in en url till appen på företagets egen server och där finns då både css, javascript och html. Appen drivs på servern och visas i en så kallad iframe inne på Facebooksidan.

– För att använda en egen app krävs att det finns hosting och att man har lite teknisk kompetens. Appar används oftast i kampanjsyfte, till exempel till spel, frågesporter, tävlingar, presentkort, erbjudanden eller något annat som engagerar människor och får dem att stanna på sidan.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

1. Skapa appen på din server. Det måste ­finnas både en vanlig http-adress och en ­https-adress till appen.

2. Installera appen ”Utvecklare” på ditt ­Facebookkonto (sök i vanliga sökfältet).

3. I Utvecklare-appen kan du skapa nya ­appar, genom knappen ”Skapa ny applikation” längst uppe till höger.

4. I rutan ”Skapa ny applikation” skriver du in vad appen ska kallas och anger ett unikt namn för just denna app i fältet ”App Namespace”.

5. Nu måste du göra inställningar för den nya appen. Skriv in ditt domännamn och välj ”Sidflik”, ”Mobil webbplats” samt ”Applikation på Facebook” på frågan hur appen ska integreras med Facebook. Du får då ange ­flikens namn och appens url på din server.

6. Det är nu dags att lägga till appen på din sida. Instruktioner för det finns här (under ” Adding an App to a Page”).

7. Klart! Fliken ska nu dyka upp i menyn på sidan.