Hallå där Fredrik Wass, flitig medarbetare på Internetworld, som ligger bakom utmaningen Blogg100. Hur många deltagare är med i år?

– Jag ville utmana mig själv i år igen och uppmanade även den här gången andra bloggare att skriva en kommentar i fall de ville vara med. Sedan brakade det loss! Jag var inte alls beredd på den anstormning av kommentarer, mejl, tweets och Facebook-meddelanden från bloggare som ville anta utmaningen. Vi är nu uppe i hela 500 registrerade deltagare vilket är en enorm ökning från första omgången då det var ungefär 20 bloggare som hakade på.

Varför startade du den här utmaningen?

– Jag startade Blogg100 förra året för att hitta tillbaka till mitt bloggande i en period där jag hade tappat frekvensen och kände att glädjen hade försvunnit. De gångerna jag skapade bra innehåll var i samband med att jag skrev ofta och jag bestämde mig då för att utmana mig själv att skriva minst ett inlägg om dagen i hundra dagar.

Hur gick det för dig under första Blogg100, klarade du utmaningen?

– Det gick jättebra och jag fick precis den effekt jag ville få med fler läsare, fler kommentarer och framförallt mer engagemang från mig själv. Om man ska vara petig så missade jag faktiskt att publicera ett inlägg dag 92 förra gången, men det viktiga är inte att komma i mål, utan att hitta tillbaka till glädjen med att blogga.

Är du förvånad över det stora gensvaret?

– Det som jag är förvånad över är den stora bredden på bloggare som har antagit utmaningen. Det är allt från bransch-, webb- och it-bloggar, men även helt vanliga privatbloggar där folk skriver om relationer och kärlek.

– En intressant sak är att flera personer har skapat tjänster kring utmaningen. Bland annat har Joakim Jardenberg skrivit en blogg om Blogg100 och Erika Håkansson har satt ihop alla bloggar som deltar i utmaningen i ett .Collected-flöde. Jag väntade mig inte alls det här engagemanget och det är jätteroligt.

Har du planerat något speciellt när Blogg100 går i mål?

– Jag har en plan, som bara är på idéstadiet, men det är att hålla ett avslutningsevenemang när vi går i mål i maj. Min tanke är att arrangera ett seminarium där vi kan samlas och diskutera bloggar, helt drivet av intresset och upptäckarglädjen hos dem som vill vara med.

Får bloggen en comeback 2013?

– Jag tror att bloggar i dag är integrerade och kommer att samexistera med andra sociala medier som vi kommer fortsätta att använda i stor utsträckning. Bloggens fördel är att det är en social plattform som vi kan kontrollera själva, där användaren sätter agendan.

Om man vill anta utmaningen men missade att hoppa på den officiella starten den 23 januari, måste man vänta till nästa år?

– I samband med att intresset blev stort gjorde jag ett formulär och man kan fortfarande anmäla sig här. Om man sedan vill slutföra efter alla andra eller med alla andra spelar ingen roll, det är helt upp till dig själv. Blogg100 är ingen tävling, utan ett sätt för bloggare att engagera sig i sin egen blogg och upptäcka andras bloggar.

Fredrik Wass bloggar på bisonblog.se. Mer info om Blogg100 hittar du här.