I oktober 2012 installerade omkring 9 000 Facebookanvändare en app som postade förolämpningar på deras väggar och i deras fotoalbum. För den som använde appen Mobbningssimulatorn såg det ut som att ens vänner på det sociala nätverket skrivit kommentarer i stil med ”Hur kan man vara så ful som du är?” eller ”jävla fattiglapp”.
Efter en dag tog Facebook bort appen från nätverket, men för antimobbningsorganisationen Friends, som stod bakom kampanjen, blev den ändå ett effektivt sätt att skapa uppmärksamhet i medierna.
Andreas Drufva är marknads- och kommunikationschef på Friends. Han berättar att organisationen länge har arbetat mot kränkningar på nätet. De tog fram idén till Mobbningssimulatorn ihop med kommunikationsbyrån Lowe Brindfors, i syfte att uppmärksamma vuxna på problemet.
– Vi satte en 18-årsgräns på appen, för att vi visste att den skulle kunna bli obehaglig och läskig. Med hjälp av uppmärksamheten kring den ville vi att du som vuxen eller förälder skulle få veta vad du kan göra för att agera kring nätmobbning , säger Andreas Drufva.
Appen fick snabbt spridning, trots att Facebook som sagt efter endast en dag plockade bort den från sina applikationer. Friends fick ingen förvarning om att simulatorn skulle bort och heller ingen förklaring till varför. Organisationen skrev då ett öppet brev till Mark Zuckerberg, som de postade på sin hemsida och sin Facebooksida. I brevet frågade de varför nätverket tagit bort ”detta viktiga initiativ”.
Just Facebookgrundaren Mark Zuckerberg svarade inte, men företagets Sverigekontor reagerade och ordnade ett möte mellan Friends och Facebooks Nordenchef. Där fick Friends veta att skälet till att Mobbningssimulatorn försvunnit var att den påminde för mycket om en vanlig Facebooksida, och att nätverket därmed kunde misstas för att stå bakom den.
Friends lyckades inte få sin app godkänd på nytt, trots att de föreslog en ny design för att tydligt skilja den från övrigt material.
Kontakten har dock fortsatt och i dag tycker Andreas Drufva att organisationen har en bra dialog med Facebooks representanter, så bra att de med största sannolikhet kommer att lansera ett samarbete senare i år. Vad det går ut på är än så länge hemligt.
I slutänden ledde också blockeringen av Mobbningssimulatorn till att kampanjen fick stor uppmärksamhet, med inslag i bland annat SVT.
– Det viktigaste är egentligen att komma ut med vår fråga. Under hösten har vi i princip varje dag pratat med journalister och skolor om nätmobbning. Det började med Mobbningssimulatorn.