Senaste var det polisen i Ringsjöbygden som gjorde en egen variant av artisten Psys Gangnam style. Polisens version handlade om att köra säkert i trafiken och filmen fick stor spridningen och många gillningar. Efter ett par dagar fick den plockas bort av upphovsrättsliga skäl.

– Alla som gör kopior tar en risk och staten och myndigheter ska absolut inte medvetet begå brott. Likaså tar organisationer och företag en ekonomisk risk att bli stämda, säger forskaren Mathias Klang.

Mathias Klang forskar i digitala rättigheter på Göteborgs Universitet och för honom är det enkelt: All kopiering av någon annans musik är upphovsrättsligt intrång, så länge du inte har köpt rättigheten att använda verket eller bett upphovsmännen om lov först.

– De flesta vet att det är fel att ladda ner filmer från Pirate Bay, men när det handlar om att lägga upp en film på ett barn som dansar till en poplåt, då är det inte många som inser att de begår ett brott, säger Mathias Klang.

Han berättar att den här typen av problematik har sitt ursprung i remixkulturen på 1980-talet. Då samplades musik från höger och vänster. Många dj:s stal mängder av material och det var inte förrän upphovsmännen till musiken började stämma dem som man insåg att det är fel stjäla andras verk.

Ändå gör vi det fortfarande och det beror på den kultur vi har på internet, som i mångt och mycket bygger på att göra kopior och dela egna varianter av andras verk.

För en artist kan den här typen av filmer vara en källa till intäkter och bra marknadsföring. Men i grund och botten är det fel att göra kopior och sprida på nätet, menar Mathias Klang, även om filmen är gjort som en hyllning till artisten.

– Nu verkar Psy inte ha något emot att andra kopierar hans musik, men vad händer om han säljer rättigheterna till någon annan eller vaknar upp på fel sida en morgon och börjar stämma folk? säger Mathias Klang.

För att göra en ”Gangnam style” eller en ”Harlem shake” med lagen på din sida måste du betala för det eller helt enkel be upphovsmännen om lov. Mathias Klang tror att många artister skulle tillåta varianter av sina verk utan betalning om man bara frågade först. Men även det kan i praktiken vara klurigt.

– Risken är ju att ett mejl från ett litet företag i Sverige aldrig kommer hela vägen fram en världsartist som Psy, som säkert får tusentals mejl varje dag.

Upphovsrättslagen är komplex, särskilt när det sociala beteendet skiljer sig så mycket från lagstiftningen som det gör i det här fallet. Alla gör det och då blir det okej på något sätt.

– Om artisten tjänar pengar på att andra kopierar och sprider hans verk kanske risken är liten att han kommer att stämma den som gör det, säger Mathias Klang.

I grund och botten är det dock ett lagbrott att göra sin egen ”Gangnam style” eller ”Harlem shake”. Väljer du att göra det ändå, bör du känna till att upphovsmannen har rätten på sin sida om han eller hon väljer att stämma dig för upphovsrättsligt intrång.