Vill du få spridning ska du uttrycka starka åsikter, vara social och använda din stilistiska, roliga eller analyserande förmåga när du formulerar dina tweets.

Det är några av tipsen från experttwittrarna Fritjof Andersson, vd för Relationdesk.com, Sara Öhman, digital marknadsförare på Plingm, och Brit Stakston, mediestrateg på JMW. Tillsammans har de sammanfattat 11 tips som ska hjälpa dig att få snurr på dina tweets.

 1. Tänk i rubriker när du utformar dina tweets. För att få läsaren att sprida budskapet vidare behöver din Twittertext innehålla ett ”pow”. Om någon skriver ”Wow, hetaste trenden just nu!”, kan man inte låta bli att klicka på länken som följer.
 2. Skriv kort och koncist. Alla vet vid det här laget att det är 140 tecken som gäller, men försök att inte maxa antalet tecken. Det blir lättare att förstå budskapet när du har kokat ner det till kärnan. Om du sparar plats finns det också rum för retweets.
 3. Uttryck en åsikt. Oavsett om andra håller med dig eller inte får medvetet starka uttalanden bra spridning på Twitter.
 4. Förklara för andra vad det är du vill med din tweet. Om du vill sprida budskapet vidare med hjälp av dina följare kan du till exempel skriva ”RT = love”. Det är ett förvånansvärt kraftfullt sätt att få snurr på en tweet. Då måste du också förvalta det förtroendet och ge lite kärlek till dem som har spridit din tweet vidare.
 5. För att nå genom bruset måste du intressera dig för och prata med andra twittrare. Var social och involvera dem genom omnämnanden, så har du så småningom trogna följare som gärna hjälper dig genom att dela dina meddelanden.
 6. Tänk visuellt när du formulerar dina Twitterbudskap. Använd ord som människor reagerar på när de ser dem eller stor bokstav för att dra uppmärksamhet till ett visst ord. Om någon skriver HJÄLP med stora bokstäver i början av ett tweet, då reagerar man garanterat.
 7. Var personlig och bidra med egna tankar när du skriver. Människor vill gärna hjälpa och sprida ett budskap från någon de tycker sig känna.
 8. Reflektioner, on-liners, nyheter och så vidare – det mesta kan få stor spridning på Twitter. Gör det du är bra på, använd din stilistiska förmåga om du har en sådan eller våga formulera dina åsikter. Alla kan få respons om du bara vågar uttrycka dig. Huvudpoängen är att du ska vara tydlig och utgå från vem du är.
 9. Engagera dig i aktuella ämnen, som till exempel Blogg100. Att aktivt delta i debatter är också ett sätt att få följare, som kan sprida dina tweets i framtiden. Oavsett om du har en massa följare eller inte är det enkelt att ge dig in i dialogen.
 10. Använd hashtags, till exempel om du vet att det just nu pågår en konferens och du är engagerad i ett ämne som är kopplat till det konferensen innehåller. Att slänga ur sig något som inte är relevant för den aktuella taggen är dock bara bortkastad tid. Beroende på vad du är intresserad av finns det etablerade taggar där du kan göra din röst hörd, som #ehandel och #granskning.
 11. Twittra ofta! Det finns egentligen inga genvägar. För att få spridning på dina tweets krävs att du skriver ofta. Du kan inte förvänta dig att nå någon betydelsefull räckvidd om du inte twittrar kontinuerligt.