Det är fredag och allsång under eken klockan 11. Egentligen är det allsång på lördagskvällen, men radio P4 i Blekinge är här och sänder live och vill självklart också höra välkända låtar med nya fyndiga texter som ”När vi instagrammar vår mat” (istället för ”När vi gräver guld i USA”).

Vi är på Sweden social web camp, SSWC, som i helgen samlade 440 personer på ön Tjärö i Blekinge skärgård.
– Med SSWC försöker vi skapa en annorlunda mötesplats, hörs medgrundaren Tomas Wennström säga i en intervju med programledaren från P4.

SSWC

Han och Kristin Heinonen är grundare till SSWC och är dem som fixar, tillsammans med ett team av entusiaster, så att alla ska få mat, husrum i form av vandrarhem, hotell eller tält, uppkoppling på ön och mycket annat.

Det är som vanligt deltagarna själva som står för innehållet i de olika sessionerna som hålls i en naturskön miljö på klipporna, i en lada, en röd stuga med konferensrum och ett stort tält. Programmet går ut på att berätta, diskutera och att utbyta erfarenheter, och under rubriken ”off topic” finns det också utrymme för aktiviteter som seglarkurs, salsadans och spel med gamla Game & Watch.


Den så kallade "gridden" - där webbcamparna sätter upp sina programpunkter.

För fem år sedan handlade campet om att folk sågs för att prata om den sociala webben med likasinnade för att de fortfarande möttes av oförståelse på hemmaplan. Men numera är sociala medier och digital utveckling etablerat och innehållet har breddats. I årets upplaga stod bland annat entreprenörskap, crowdfunding, datajournalistik och ”big data” på agendan, men också digital stress, meningen med livet och förändringsspsykologi.

I stora tältet på fredagen har ett antal entreprenörer och andra intresserade samlats för att utbyta erfarenheter. Det är få kvinnor där och efteråt görs den återkommande reflektionen om att det är så få kvinnor som är grundare till startups. Diskussionen fortsätter i en ny session på lördagen, på initiativ av Anna Oscarsson som har drivit kvittotjänsten Kvittar under ett par år. Deltagarna delas in i grupper som bland annat diskuterar att om Sverige ska vara ett land där det sker innovation så behövs en större mångfald i startups, styrelser och större företag.Entreprenörssession under SSWC
Entreprenörssession under SSWC
På lördagen håller Joakim Nyström från Bloggbyrån och Mattias Östmar från Mediapilot en session som bygger på Alexander Bards bok om nätokrati. De drar utvecklingen från feodalism till industrialism och vidare till informationalism, enligt Bards uppställning.
– Vem är det som styr i informationssamhället?, ställer Joakim Nyström som en retorisk fråga.
– Politikerna har den formella makten, men dansar efter mediernas pipa. Men media sätter inte heller agendan, det gör andra i sina digitala fikarum. Och vi som jobbar med PR kan starta stormar i de digitala fikarummen, men inte styra dem, fortsätter han.

Lördagskvällen kommer och det är ”lolcat”-experten Kate Miltner som är den hemliga talaren under middagen, och berättar om internetmemets historia.

I sann SSWC-anda går det mellan högt och lågt, allvar och lek.


Vill du läsa mer om SSWC 2013 finns en länksamling på Jan Vidérens blogg här.

Och här finns Kate Miltners dragning på lördagskvällen.