Programmet Alla tiders hits i sig är en storsatsning av SVT och sänds under bästa sändningstid klockan åtta på lördagskvällar. För att kunna betygsätta låtarna i det direktsända programmet har SVT lagt krutet på en så kallad ”second screen-lösning” med en rad nya funktioner.

– Det finns andra liknande program men det som gör Alla tiders hits unikt är att publiken som sitter hemma i sina soffor kan vara med och delta på ett helt nytt sätt, berättar Thomas Strindberg som är utvecklingsansvarig på SVT.

I applikationen kan användaren rösta på sitt favoritbidrag, men även ändra sig under programmets gång. Det går också att ta ut statistik som hur man röstar utifrån parametrar som geografiska platser, ålder och kön.

– Det är lite läskigt rent funktionsmässigt. Det är ett helt nytt program och applikationen med sina funktioner är en bärande del i själva programmet, säger Thomas Strindberg.

Under programmets gång ställer programledaren Karin Adelsköld frågor till tittarna, i programpunkten ”Karin undrar”, där tittarna kan svara på direkt i appen. Tittarna ska också kunna följa vad andra tycker om låtarna live och kunna plocka ut statistik. Till exempel se vad kvinnor i en viss åldersgrupp har betygsatt den senaste låten.

Kravspecifikation har varit lång på den tekniska lösningen av applikationen, för att kunna hantera de stora mängder data som hela tiden kommer uppdateras under programmets gång och för att ta höjd med den stora mäng samtida besökare.

– Skillnaden från andra program där man lägger sin röst en gång är att man i vårt fall kan justera och ändra sin röst under programmets gång. Vi vill inte samla in alla röster i slutet utan ha en levande statistik. Det har skapat hårda tekniska förutsättningar, men det är en viktig del.

Tanken bakom Alla tiders hits och applikationen handlar om att komma närmare tittarna. 52 procent av tittarna sitter redan med en dator, surfplatta eller en smart telefon i knät, så beteendet med en uppkopplad enhet förutom tv:n finns redan där.

– Det var det som vi ville jobba med, säger Thomas Strindberg.

Hur har appen funkat hittills, sedan premiären förra helgen?

– Jag vill inte jinxa nästa program, men rent tekniskt har allt fungerat precis som vi har velat och tittarna har varit väldigt aktiva.