Caliroots är tre butiker i en

Klädbutiken Caliroots.com är egent­ligen tre butiker på en sajt. När kunden kommer in på Caliroots.com kan han eller hon välja att gå vidare till streetwearbutiken Cali, sneakershoppen Six Feet Down eller den lite proprare klädbutiken C.
Andreas Koschnike, vd och grundare av Caliroots.
"Med uppdelningen fick vi tre förstasidor där vi kunde visa upp varor", säger Andreas Koschnike, vd och grundare av Caliroots.

Uppdelningen gjordes för ­ungefär ett år sedan och speglar också företagets ­fysiska butiker i Stockholm.

– När vi breddade sortimentet i den fysiska ursprungsbutiken Cali kände vi att mixen blev för bred. Ursprungskonceptet blev urvattnat, så vi ville nischa det, säger Andreas Koschnike, vd och grundare.
Streatwearbutiken Cali fick då systerbutiken Six Feet Down. ­Sedan tillkom också C för ”den lite mognare Cali-kunden”.

– Det fanns de som trodde att vi skulle kanibalisera på oss själva. Men de olika delarna kunde stå på egna ben.

Uppdelningen började snart synas så smått på e-butiken Caliroots.com med olika avdelningar, kallade shop-in-shops, för olika typer av varor. Dock fortfarande med gemensam navigering och struktur.

Men sedan bestämde sig Caliroots för att renodla ytterligare även på webben genom att dela upp sortimentet i tre tydliga underbutiker, med separat navigering och form som speglar innehållet. Förändringen har gjort avtryck i försäljningsstatistiken.

– Vi såg att sortimentet gick framåt på tre fronter. Innan uppdelningen var det nyheter och sådant vi puffade upp på förstasidan som sålde mest. Med uppdelningen fick vi tre första­sidor där vi kunde visa upp varor. Vi breddade försäljningen. Vi ser också att vårt snittordervärde har ökat i och med uppdelningen. Så jag tror våra kunder uppskattar det.

Det är tydligheten som är framgångsfaktorn för Caliroots, tror Andreas Koschnike. Han berättar att butiken till exempel är väldigt selektiv med vilka varumärken som tas in för försäljning. Om ett varumärke inte passar in i något av Caliroots butikskoncept tar butiken inte in det, även om det är ett väldigt populärt märke.

– Vi vill vara tydliga i vårt koncept. Jag tror att vi har vunnit på att vi har varit tydliga.

Fortfarande ligger de olika delbutikerna under ­samma domän.
– Vi har funderat på om vi ska dela upp ännu mer med olika url:er, men jag tror att vi är uppskattade för att vi har en bra mix. Och vi ser att samma kunder ofta ­köper från alla tre delarna, säger Andreas Koschnike.

Det finns förstås svårigheter med uppdelningen. En utmaning är att utveckla navigeringen mellan de olika butikerna, berättar Andreas Koschnike. I dag har varje butik egen navigering och det finns inte så många genvägar till de andra underbutikerna. Det har varit viktigt att uppdelningen är tydlig i början, enligt Andreas Koschnike.

Men eftersom kunderna rör sig mellan avdelningarna tittar Caliroots på hur delarna kan integreras mer utan att för den skull förlora sina särarter.

Även om sajterna utvecklas hela tiden är det små förändringar som gäller för Caliroots.
– En e-handels­butik är aldrig färdig, men för oss har det handlat om att våga stå kvar vid ett koncept och inte upplevas som för fladdriga

Bästa tipset från Caliroots

Många e-handlare har flera olika webbutiker. Det är inte fel att visa tydligare på en sajt att man även har andra sajter. Att tydligare styra kunderna till rätt ställe.

Om Caliroots
Startade:
 2003.
Omsättning: Netto 50 miljoner.
Antal anställda (inom e-handelsdelen): 15 heltid.