Studenterna tror att de när utbildningen är klar kan jobba som e-handelsansvariga med övergripande ansvar för en satsning på e-handel med allt vad det innebär, som e-handelslösning, affärssystem, onlinemarknadsföring, sökmotoroptimering, projektledning, marknadskommunikation, logistik, användarupplevelse och försäljning. De tror också att de kan jobba specifikt med någon av de olika delarna.
– Jag tror att det är lätt att få jobb, det landar mer på mig själv vad jag vill göra, säger Erica Ullberg.
Praktik har studenterna gjort på företag som Halens i Borås, Star Republic, Brightstep och Inuse i Göteborg, Askås i Säffle, Deval.se i Uddevalla, Sevdotcom i Dubai och Adidas i Stockholm. De har också minglat med branschen på bland annat Distanshandelsdagen i Borås och Webbdagarna i Göteborg.
– Flera blev erbjudna jobb förra året på Distanshandelsdagen, säger utbildningsproducenten Jenny Johansson, när studenterna inte hör.
– Vi kommer att ha ett bra nätverk när vi är klara här, säger Isabelle Winberg,
Björn Andersson tror att e-handelsbranschen inte riktigt är som andra branscher. Han har varit på eventet #emeet, där stora och små e-handelsaktörer träffas och utbyter erfarenheter.
– Jag tror inte att det är så många andra branscher som har det så, som delar med sig av siffror och strategier. Det finns inget facit för hur det ska vara och det formas fortfarande nya regler. Vi kan vara med och påverka och förbättra, säger han.
– Känslan är att vi leder den här utvecklingen tillsammans, säger Isabelle Winberg, och jämför med modebranschen där hon tycker att det finns mycket mer konkurrens och prestige.
– Vi får verkligen en verktygslåda under utbildningen, säger Kjell Björnemyr.
Kurser varvat med praktik och lärare från näringslivet ger en bra mix tycker Kjell Björnemyr och säger att Wolfgang Heller, som även är konsult inom innovationsutveckling och marknadsstrategi, har gett dem mycket på vägen.
– E-handel är fortfarande hype, men det gäller också att skapa ett kritiskt förhållningssätt till det och då är verktygen de har fått under kurserna ett sätt, säger Wolfgang Heller.
– Det här är en ny utbildning och de som sitter här är pionjärer. Det är också de som får ta smällarna under vägen när något inte fungerar. Det är som ett ”living lab”, fortsätter han.
Ungefär hälften av de 15 studenterna i klass två drömmer om att starta eget.
– Jag vill först lära mig hur allt fungerar, skapa bra kontakter och hitta bra partners genom att jobba ute på ett företag, innan jag startar något, säger Marie Lindell.
Jonna Sandberg Utbult vill starta eget inom e-handel och b2b kring hr-information och -tjänster.
– E-handel är så fokuserat på konsumentmarknaden, tycker hon.
Hon tror att framtidens e-handel inte kommer att handla så mycket om pris utan om konkurrens kring andra saker, som kundservice och logistik.
Marie Lindell tror att livsmedel är en framtidsbransch för e-handeln, där har företagen inte lyckats än, menar hon. Björn Andersson tror att det finns möjligheter att utveckla e-handel i branscher som redan har mycket trafik, som mediebranschen.
– Vi blir bekvämare i vårt levnadssätt, säger Björn Andersson, och hänvisar till exempel som Nattbutik.se där kunderna kan handla hem saker på natten, och Onlinepizza.se.
– Men jag tror aldrig att e-handel kommer att ta över den fysiska handeln. Vi är ju fysiska varelser som vill röra på oss, kontrar Sofia Kullgren.
Philip Mrdjenovic tycker att framtiden ligger i att ta saker som redan finns och göra dem bättre, inte bara att skapa nytt.
Diskussionen övergår till att handla om personalisering och riktade erbjudanden inom e-handeln. Där finns både möjligheter och balansgången att inte göra intrång på människors privatliv. Exempelvis gör sociala medier kopplade till en e-butik att det går att rikta produkter direkt till en kund.
– Om tio år kommer man inte att ifrågasätta det, tror Philip Mrdjenovic.
Det är inte alla studenterna i klassen överens om. De tror dock att svenskar generellt är öppna för nätet och för att företag har koll på deras konsumtionsvanor.
Ämnet säkerhet kommer också upp, snart ska studenterna läsa en kurs i juridik där de hoppas få mer på fötterna. Resonemanget övergår sedan i tankar kring konkurrensen i e-handeln.
– Det finns stor konkurrens om köparna. Man kan tro att det är så lätt att sätta upp en webbutik, men man måste ha trafik som ger konvertering, säger Björn Andersson.
Alla delar som samspelar inom e-handelskedjan är också det fundament som utbildningen Konceptutvecklare e-handel bygger på. Att det finns så mycket mer att göra inom e-handel än att bara sätta upp en butik och tro att kunderna ska komma på beställning.
Och snart är det dags för Jenny Johansson och Ove Stoor, utbildningsledare för utbildningen, att övertyga Yrkeshögskolan om det, när de söker finansiering för ytterligare två år av utbildningen.
- 400 YH-poäng, tvåårig yrkesutbildning i Uddevalla.
- Drivs av Högskolecentrum Bohuslän, hcb.se.
- Har ett 40-tal studenter från bland annat Stockholm, Grebbestad, Orust, Göteborg, Uddevalla och Ljungskile.
- Startades hösten 2010.
- Kurser inom bland annat: affärssystem, e-handelslösningar, marknadskommunikation, webb- och interaktionsdesign, omvärldsanalys, affärsmodeller, logistik, affärsjuridik, konceptutveckling och projektledning.
Boken från kursen om affärsmodeller:
www.businessmodelgeneration.com/book
E-handelsklassen twittrar: twitter.com/Ehandelklassen