När säkerheten kring korthantering skruvades åt för några år sedan var det många e-handlare och betalväxelföretag som protesterade. Införandet av 3D Secure-systemet från bankernas sida innebar flera extra steg i utcheckningsprocessen vid kortköp. Det ledde dels till fler avbrutna köp, dels till att användandet av fakturabetalningar ökade.

Majoriteten e-handlare gnisslade tänder men gillade motvilligt läget, medan en del valde att koppla bort 3D Secure och att själva ta den ekonomiska risken vid eventuella kortbedrägerier.

Motståndet finns fortfarande kvar år 2012, men stämningen framstår som mer resignerad. De betal­växelföretag som Internetworld har pratat med säger att konsumenterna till viss del har vant sig, men att i princip alla anser att köpupplevelsen har blivit sämre samt att förskjutningen mot en större andel köp via faktura har hållit i sig.

I och med att e-handel i mobilen nu kommer allt starkare är situationen på väg att ändras. De lösningar som används för 3D Secure på den vanliga webben bygger på programspråket java, något som inte uppskattas av mobiltillverkare, framför allt blir det i princip tvärstopp i Apples Iphone.

– 3D Secure fungerar okej på webben, men när det kommer till den mobila webben är kortbetalningar verkligen inte en bra lösning. En del handlare har börjat med recurring payments i stället. Man lägger in sitt kort med 3D Secure en gång och sedan har man en profil i den butiken eller i den appen och behöver inte ange uppgifterna fler gånger, säger Mikael Hellberg som är utvecklingschef på betalväxelföretaget Payex.

Problemet med det är dock att e-handlaren även vid en sådan lösning måste ta den ekonomiska smällen själv vid ett bedrägeri. De inlösande bankerna tar inget ansvar om inte 3D Secure används vid varje enskilt köp.

Oskar Bjursten, vd på betalväxeln Payson, säger att säkerheten måste flytta över till mobilen.

– Den är ju en mobil terminal i sig, du måste kunna börja verifiera dig med den. Att behöva stå och hantera en bankdosa samtidigt som du använder mobilen håller inte, säger han.

Mikael Hellberg på Payex är inne på samma spår. Han tror att kortföretagen kommer att finnas kvar i processen när den mobila webben växer, men att de placeras längre bak i kedjan. Andra tjänster läggs i stället ovanpå och gör att konsumenten inte längre behöver tampas med signeringar som 3D Secure. Den lösning som Payex jobbar på liknar han vid hur flödet ser ut om man i dag använder betalningsalternativet direktbetalning till bank på webben.

– Om du är i en extern app eller på en sajt i mobilen och kommer till utcheckningen hos e-handlaren väljer du betalningsalternativet Payex ­Mobil. Då startas vår betalapp i din telefon och lägger sig ovanpå. Du loggar in, möts av ditt köp och bekräftar köpet inne i betalappen. Du förflyttas sedan automatiskt tillbaka till appen eller sajten du handlade på, som bekräftar att köpet har genomförts, säger han.

När kommer det då äntligen en standard för mobil säkerhetssignering? Oskar Bjursten på ­Payson tror att det kan ta tid.

– Alla pratar om en standard, men jag är inte så säker på att den kommer att komma, åtminstone inte ännu. Det pågår så otroligt mycket produkt­utveckling just nu. Vi och våra konkurrenter utvecklar tjänster inom det mobila området med en sådan rasande fart att vi åtminstone under en period kommer att få se väldigt många olika sorters lösningar, säger han.