En komplett betalningslösning ger e-handlaren tre ben att stå på: faktura- och avbetalning, kort- och direktbetalningar via ett betalväxlings­företag samt mobila betallösningar, som även kan sägas inkludera sms- och telefonibetalningar. En del aktörer erbjuder samtliga funktioner, andra har specialiserat sig eller samarbetar med andra för att kunna erbjuda en komplett portfölj.

De mobila lösningarna är på frammarsch, men erbjuds ännu inte av alla företag, åtmin­stone inte så att de skyltar med det utåt. Vissa aktörer har kompletta paket för kortbetalning, men större e-handlare väljer oftast en lösning där de ingår egna avtal med sin bank gällande så kallad inlösen, och endast köper en betalväxeltjänst.

Företag med fokus på fakturalösningar:
Klarna – Köper e-handlares fakturor eller erbjuder klassisk fakturaservice. Har även en avbetalningstjänst. Tillhandahåller också mobila lösningar av sina tjän­ster, både via webb och app.

Sveawebpay – Svea Ekonomis avdelning för e-handel. Erbjuder fakturerings- och avbetalningstjänster, men även kort- och direktbetalning via bank samt telefonibetalning. Syster­bolaget Pay­ground jobbar med mobila betalningsmodeller.

Företag med fokus på betalväxel:
Payex – Betalväxelföretag som ligger långt framme när det gäller mobila lösningar och NFC-teknik. Är i grunden ett företag med 40 års erfarenhet av olika former av betalnings- och fakturaservice.

Samport – Betalväxelföretag som erbjuder korttjänster för e-handlare. Var pionjärer när det gäller betalningar över nätet i början av 2000-talet.

Dibs – Nordens största betalväxelföretag. Erbjuder också fakturahantering för e-handlare genom tjänsten Paybybill, men samarbetar även med Klarna. Har också mobila betalningslösningar.

Auriga Epayment – Betalväxel­företag med liknande utbud som Dibs. Samarbetar med flera andra aktörer gällande faktura- och avbetalningslösningar. Har en egenutvecklad mobilbetalningslösning.

Payer – Betalväxelföretag med egen fakturaservice. Deras paketlösning för e-handlare kallas Swedpay och inkluderar mikrobetalningstjänster via sms och telefoni.

Betalväxelföretag utan krav på eget i­nlösenavtal:
Payson – I grunden inriktade på person till person-betalningar, men har även flera olika tjänster för e-handlare. Särskilt lämpade för små företag eftersom de erbjuder färdiga kortlösningar – både betalväxel och inlösenavtal med bank ingår – där endast själva trans­aktionerna kostar. Används av samma orsak även av en del större butiker som redundanslösning vid driftstopp hos den ordinarie ­leverantören.

Paypal – Internationell jätte som börjat etablera sig i Sverige på allvar. Erbjuder likt Payson färdiga kort­betalningslösningar där endast den fasta transaktionsavgiften kostar något.

Skrill – Hette till nyligen Moneybookers, en internationell aktör vars utbud och tjänster påminner om Paypal.

Certitrade – Betalväxelföretag med eget inlösenavtal. Till skillnad från hos Payson och Paypal betalar kunderna en månadsavgift, men vid stora betalflöden sjunker transaktionsavgiften. Samarbetar med Sveawebpay för fakturalösningar. Deras “turbo e-butik” är enligt dem själva marknadens billigaste och enklaste.

Paynova – Betalväxelföretag med inlösenavtal som erbjuder kompletta betalningslösningar liknande Certitrade, men som har större internationellt fokus.

Textalk – Egentligen en leverantör av e-handelsplattformar, men till­handahåller även en egen kortbetalningslösning med betalväxel och inlösenavtal för e-handlare i hobbystorlek. Års­omsättningen i butiken får vara högst 100 000 kronor för att man ska få teckna tjänsten.

Fakta

I dag är det självklart för de flesta e-handlare att erbjuda kortbetalning, fakturabetalning och direktbetalning via internetbank.

Kortbetalning och faktura är miniminivån. Post­förskott är fortfarande ett ­betalsätt som många äldre kunder använder och det enda för kunder med låg kreditvärdighet.

Kortbetalning är det billigaste betalsättet för e-handlaren. Sam­tidigt är det accepterat att ta ut en fakturaavgift på ett par tior vid fakturaköp, vilket minskar kostnaderna vid fakturabetalning.