Så här gör du din e-handel bättre med hjälp av webbanalys, enligt Annika Bidner, webbanalytiker och interaktionsdesigner på Bokus.

1. Följ upp kontinuerligt

– Hitta en rutin varje vecka eller månad där du mäter det som viktigast för just din webbplats. Koppla mätningarna till vilka mål ni har och mät även vad som misslyckas, till exempel hur stor andel som inte får träff på sina sökningar.

2. Olika verktyg mäter olika saker
– Google Analytics är fantastiskt bra, men kan inte mäta allt. Ett tips är att komplettera med ett verktyg som mäter exakt var folk klickar, till exempel Crazy Egg, och ett enkätverktyg. Så fort du märker att verktygen inte räcker till för det du behöver veta, letar du reda på något nytt verktyg att komplettera med.

3. Gräv djupare, hitta dolda mönster

– Utnyttja din naturliga nyfikenhet. Leta efter intressanta trådar att nysta i. Om du till exempel ser att det blir fler och fler mobila användare, ta reda på mer om dem. Vilka enheter använder de? När kommer de till sajten? Vilket innehåll är mest intressant? Kan du se att de blir fler vid vissa tidpunkter?

4. A/B testa
– Många tycker att det verkar krångligt att A/B-testa, men låt inte det stoppa dig. Hitta en bra person på IT-avdelningen, så får ni allt nödvändigt på plats. A/B-test går ut på att jämföra två varianter av en sida eller ett sidelement. Hälften av besökarna får se den ena varianten och hälften den andra. Sen mäter du helt enkelt vilken grupp som uppfyller målen bäst, som till exempel handlar för störst belopp per person. A/B-tester är ett suveränt sätt att stegvis förbättra en sajt, där man baserar beslut på fakta i stället för tycke och smak.

5. Lyssna på besökarens röst
– Se till att inte bara titta på statistik, utan samla alltid in riktiga synpunkter och berättelser från dina användare. Mest värda är kommentarer som är spontana och inte är svar på en ledande fråga. Du kan till exempel använda dig av en enkät, tyck-till-knappar eller fokusgrupper, vad som passar din e-handel bäst.

6. Visualisera
– När jag började skicka ut bilder på hur användarna klickade på sajten i stället för en textsammanfattning, till mina kollegor, så skapades ett mycket större engagemang än tidigare. Visualisering är kraftfullt och intresseväckande. Testa gärna olika tekniker, men förakta inte tråkiga grafer, det kan också ge mycket.

7. Inspireras av andra
– Titta gärna på hur andra gör, läs bloggar, kolla på instruktionsfilmer och gå på seminarier. Diskutera med kollegor som inte håller på med exakt samma sak som du för att få andra vinklar på problemet. Titta också utanför din bransch. Kanske hittar du bra idéer som du kan använda.

8. Rapportera lagom
– Skicka inte rapporter som ingen läser och reagerar på. Prova att skära ner och se vad som händer. Sätt upp gränser för dig själv för hur lång sammanfattningen får vara. På så sätt blir du tvungen att uttrycka dig effektivt och bara ta med det viktigaste. Jag rapporterar en punktlista på åtta till tio punkter en gång i månaden.

9. Glöm inte analysen
– Prova att lägga lite mer tid på analys. Sätt in saker i sammanhang och jämför data med relevant period - är detta verkligen bra? Koppla till händelser som ni själva gjort och som hänt i omvärlden. Analysera gärna tillsammans med några andra i en grupp med olika kompetenser. Sist men kanske viktigast: låt analysen leda till konkreta förslag på vad ni ska göra.

10. Visa alla hur det går
– Sätt upp en skärm som visar hur det går på webbplatsen minut för minut. Helst en stor! Det skapar engagemang bland de som går förbi och ser den. Ni kan också snabbt se utslag av till exempel era nyhetsbrev och reagera snabbare på förändringar.

Vilka förändringar har dina knep lett till på Bokus?
– Mycket har hänt på produktsidan efter att vi har gjort A/B-tester. Vi har till exempel skrivit ut alla format som en bok går att köpa i, sedan vi upptäckt att besökarna klickade mer på alla format när de stod utskrivna. Sedan jag började rapportera mindre och lägga mer tid på analys skapades en bättre diskussion och de förändringar som jag föreslog kunde vi också genomföra. Genom att gräva började vi intressera oss mer för mobila besökare. Vi hade en sämre konverteringsgrad på de mobila besökarna, och de var många, så om vi kan göra något bra för dom så skulle det kunna ge en riktigt stor effekt.