Knappt har kräftorna fiskats klart och ljumma sommarkvällar hunnit bli svala innan det är dags för e-handlarna att börja tänka på den så viktiga julhandeln. Vi vände oss återigen till Marcus Tagesson på Babyshop och Anton Johansson på Headler för råd och tips. Även Christian Omander på Coolstuff delar med sig av sin taktik för försäljning av julklappar.
Då drar vi igång vår julhandel:
Marcus Tagesson, Babyshop:
– Vi börjar på allvar två veckor in i november, ungefär. Vi tittar mycket på hur den fysiska handeln gör och vi ser det som en risk att man förstör den vanliga handeln om man börjar tidigare. Folk hinner tröttna på tomtar och sådant om man håller på för länge, det är i alla fall vår erfarenhet. Men inköpen är så klart färdiga långt innan, dem börjar vi med redan i juni, och vi har kanske skapat en julklappsflik på sajten några veckor tidigare. Men inga tomtar på förstasidan innan mitten av november.
Anton Johansson, Headler:
– Vi försöker få igång julhandeln så tidigt som möjligt. Vi lägger upp en tomte på sajten redan i oktober för att få kunder att förstå att det är dags att börja tänka på julklappar. Vi maxar ju lagret under julen och köper in väldigt mycket och om ingenting av det går åt förrän tredje veckan i december blir det väldigt dyrt. Då har vi varorna liggande på hyllorna i månader.
Christian Omander, Coolstuff:
– Vi har några galna veckor före jul. Halva vår årsomsättning kommer inom en period på 40 dagar, med en topp runt 14 till 16 december. Då kör vi treskift och packar varor dygnet runt med tio gånger så stor personalstyrka. Vi brukar börja i mitten av november med en kampanj där vi kanske erbjuder fri frakt, med budskapet att man ska handla julklappar i tid och slippa stressa. Vi tycker att det är svårt att kommunicera jul tidigare. Men visst märker vi att omsättningen ökar redan i oktober och det har väl att göra med att en del är ute tidigt.
Tips för att börja tidigare med julhandeln:
Marcus Tagesson, Babyshop:
– En grej man kan göra är att kommunicera ut det som något annat än julhandel. Månaden innan man startar sin julsatsning kan man trycka på att man har bra presentartiklar, till exempel. Kunder som är ute efter julklappar tidigt dras till det ordet, utan att man behöver lägga upp julpynt på sajten.
Anton Johansson, Headler:
– Försök att hitta någon sorts trigger för att få dina kunder att handla tidigt. Du kan erbjuda fri frakt om de beställer i november, eller att alla som köper före ett visst datum får paketen inslagna utan kostnad. Hitta drivkrafter för att få kunderna att slå till direkt. För det är ju e-handelns problem, lite grann. Ser jag ett erbjudande i ett skyltfönster som jag går förbi på gatan kan jag tänka att nästa gång jag promenerar förbi går jag in och köper varan, men man går ju inte förbi en e-handelssajt igen på det sättet.
Vilka varor ska man pusha för under julhandeln?
Christian Omander, Coolstuff:
– För oss är det prylar som är lite mer ”mainstream” som säljer bäst, sådant som fungerar att ge bort till alla. Under resten av året säljer vi mer udda saker som man kanske köper till sig själv, men under julen är det mer säkra kort. Vi ändrar inget i vårt sortiment, men vi ändrar vad vi puffar för på förstasidan.
Och undvik detta under julhandeln:
Marcus Tagesson, Babyshop:
– Försök att undvika att sänka priserna. Julhandeln är ett sätt att få fulla marginaler på försäljningen, att sälja mycket mer än man annars gör till normalpris. Det är farligt att ta tillfället i akt och sänka priserna och tumma på marginalerna. Nätbranschen har en tendens att ha dålig lönsamhet från början och den typen av agerande spär på det. Det är bättre att sälja lite mindre till bättre marginaler än att försöka få mycket trafik genom väldigt bra erbjudanden till lägre priser. Börja inte mellandagsrean i mitten av december, som en del gjorde förra året.