– För att behålla en användare måste man inte bara erbjuda bra innehåll, man måste även optimera hastigheten. Folk förväntar sig att det ska gå snabbt och det är en del av användarupplevelsen. Vi tittade främst på startsidan eftersom användare som kommer den vägen snabbt ska kunna börja hitta saker på sajten.

– Sedan ­tittade vi också på resultatsidor och detaljsidor. Det är även viktigt ur seo-perspektiv, när användarna kommer in från Google. Även Google känner av om en besökare snabbt återvänder till Google. En optimerad sida möjliggör också snabbare indexering hos Google, säger Daniel Gharavi.

Daniel Gharavi använder ­flera verktyg för att kontrollera både hastighet och de optimeringsåtgärder som genomförs, bland annat Site Catalyst från Omniture samt flera öppen källkod-tjänster.

– Vi har en målsättning att komma ner till två till tre sekunder. Men oftast visas information snabbare än så, även om sidan fortfarande laddas.

Ett råd från Daniel Gharavi är att lägga mindre krut på server­sidan när det gäller att hitta flaskhalsarna. Börja i stället med den egna koden. Om du har en sajt där besökarna ofta använder sökfunktionen kan även söklogiken vara värd en genomgång.

– De flesta webbhotell är väldigt snabba. De flesta har bra och stabila linor. Mycket handlar om sajtkoden. Vi använder Fast som sökmotor. Den är väldigt snabb, men övergången från sökmotorn tills resultatet visas på sajten tar ungefär två till tre sekunder. Det är ett glapp och det är ett problem för sajter som jobbar med söklogik.

Vi ­tittar på hur vi kan optimera ­söklogiken och man kan vinna väldigt mycket på att optimera det området.

Tjänar Lokaldelen pengar på en snabbare sajt?
– Det finns tydliga tecken på att ju lägre laddningshastighet du har, desto högre bounce-rate får du, det vill säga att folk stannar längre på sajten. Det vi tjänar pengar på är annonsintäkter och vi åtar oss att generera leads åt våra kunder. Självklart tjänar vi på att besökarna stannar kvar på sidan och att de hittar det de ska. Du får även högre rankning i Google ­genom att optimera sajten. Om användaren uppskattar din sida gör Google också det.

Fakta

Du behöver ha en teknisk förståelse för att kunna använda de olika testerna. Det ska helst vara den som har utvecklat sidan som använder verktyget och kommer med rekommendationer om att till exempel komprimera bilder eller optimera koden. Du kan även arbeta med jämförelse av utvecklingsmiljön och den skarpa sajten.

En annan sak är bilder. Börja med att komprimera alla bilder. Ofta kan du halvera storleken på alla bilder utan att påverka kvaliteten. Optimera bilderna först, se ­sedan över java­skripten och kör testerna. Sedan kan du gå in och göra en djupare analys. I vårt arbete, när vi jobbat med hastig­heter och laddningstider, har fokus legat på bilder och kod snarare än på situationen hos hostingleverantören. Du vinner mer på att börja med den egna sidan och sedan ge dig på leverantören.