Den amerikanska film- och tv-tjänsten Netflix har dragit igång verksamheten i Sverige. Konkurrensen inom strömmad film och tv har de senaste månaderna blivit hård, flera tjänster av liknande karaktär är redan igång.

– Svenska konsumenter är de stora vinnarna, den närmaste tiden kommer att bli en fest för er med låga priser, hård konkurrens och fantastiskt material, säger Netflix vd Reed Hastings.

Netflix betar av sin nordiska lansering land för land denna vecka, först ut på måndagen var Sverige. Hela företagets ledning har flugits in från Kalifornien – vd:n Reed Hastings, innehållschefen Ted Sarandos och produktchefen Neil Hunt.

Netflix finns sedan tidigare i USA, Kanada, Latinamerika och på de brittiska öarna. Varför blev Norden nästa region, och inte exempelvis Frankrike eller de tyskspråkiga länderna i Europa?

– Det kändes som ett givet val, och då i synnerhet Sverige, säger Reed Hastings. Ni har hög bredbandspenetration, var tidigt ute och gjorde avtryck på nedladdningsområdet, ni är landet bakom Pirate Bay och Spotify och ni är nyfikna på nya saker. Jag är väldigt entusiastisk inför den här lanseringen.

Att många svenskar i dag använder sig av torrent-sajter för att ladda ner filmer och tv-material ser han inte som ett problem för Netflix, snarare som en möjlighet.

– Vi lanserade i Kanada för två år sedan, och där upptog trafik från torrentsajter majoriteten av all nättrafik. Två år senare har torrenttrafiken gått ner kraftigt och Netflix har övertagit positionen som den tjänst som driver mest trafik. Det visade sig att kanadensarna bara ville ha innehåll, de hade ingen önskan att vara olagliga. Jag tror att vår närvaro, tillsammans med aktörer som Viaplay och HBO, kommer att leda till en liknande utveckling här.

De som tror att ett abonnemang på Netflix medför tillgång till alla de senaste filmerna och tv-serierna får dock inrikta sig på att bli besvikna. Licens- och rättighetsfrågorna på det här området är mycket mer komplicerad och regionala än inom exempelvis musikområdet.

– Du anar inte hur avundsjuka vi är på Spotify! De har tillgång till i princip all ny musik, och behöver sällan bry sig om exklusivitetsavtal. Tyvärr ser marknaden på film- och tv-området inte alls ut så. I Sverige har vi till exempel inte lyckats få något avtal gällande material från Viaplay, och HBO blockerar oss numera också. Det är en trist tradition inom film, att olika distributörer blockerar varandra, säger Reed Hastings.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

- Grundades 1997 i USA. Var ursprungligen en prenumerationstjänst av dvd-film som skickades per post, en tjänst som fortfarande finns i USA, men som i dag är separerad från den allt mer dominerande streamingtjänsten.

- Har drygt 27 miljoner kunder totalt. Finns sedan tidigare i USA, Kanada, Latinamerika, Storbritannien och Irland.

- Kan förutom via datorn användas via enheter som Playstation 3, Xbox 360, Nintendo Wii, Apple TV, Iphone/Ipad, Android samt tv-apparater med så kallad smart-funktionalitet.

- Den svenska tjänsten kostar 79 kronor per månad. Abonnemangen har ingen bindningstid.

- Bland de distributörer som Netflix har avtal med i Sverige finns Warner Brothers, Twentieth Century Fox, Disney, Sony Pictures Entertainment, BBC Worldwide, CBS Corporation, ITV, Shine International, Nordisk Film Distribution, AB Svensk Filmindustri och Scanbox Entertainment.