Innehållschefen Ted Sarandos lägger till att de även saknar avtal med TV 4, något de hoppas kunna ändra på framöver.

– Jag tror att de kommer att förstå att vi är ett bra komplement till dem, vi är till exempel inte intresserade av att visa deras serier medan de gör det. Vår policy är att endast lägga ut hela säsonger av tv-serier i efterhand. Vi skulle jättegärna ha ”Solsidan” i vårt sortiment, och jag tror att det skulle kunna gynna TV 4 också. Det finns en potentiell internationell marknad för en sådan serie. Vårt mål är inte att kannibalisera på lokala aktörers marknad, utan att globalisera deras material.

Med SVT finns ett avtal gällande tv-serier, som hittills resulterat i att exempelvis dramaserien ”30 grader i februari” och den svenskdanska kriminalserien ”Bron” finns i sortimentet. Och mer är att vänta de närmaste månaderna, lovar Ted Sarandos.

Men bortsett från den legala aspekten – varför ska svenskarna anse det värt att betala 79 kronor i månaden för ett Netflixabonnemang där majoriteten av materialet har några år på nacken, när många är vana att ladda ner nya filmer och tv-serier via torrent-sajter?

– Ända sedan tiden då Netflix var ett företag som bara distribuerade filmer och tv-serier via dvd-skivor som skickades med posten såg vi digital distribution som framtiden. Det vi startar i Sverige i dag var hela tiden målet. Vi har sedan dag ett jobbat för att kunna leverera en produkt som är bättre än illegal nedladdning, bättre än gratis. Vi fokuserar på kvalitet i distributionen, med hög bild- och ljudkvalitet, och levererar en driftsäker tjänst. Vi tror att kunderna vill ha det. Och dessutom riskerar ingen något. Vi erbjuder den första månaden gratis, är man inte nöjd är det bara att logga in och avsluta abonnemanget innan några pengar hunnit dras, tillägger Ted Sarandos.

En annan sak som Netflix ser som en konkurrensfördel är rekommendationssystemet. Alla som tecknar konto hos Netflix får svara på ett antal frågor om vilka sorters filmer de gillar, vilket blir grunden för deras personliga profil.

– När du har sett sex filmer har vi nog med data för att placera dig i ett av de 2 000 till 3 000 olika användarkluster vi har för filmsmaker. Med tiden placeras du sedan i fler kluster som kombineras. Det är ett väldigt komplicerat bakomliggande system, som majoriteten av personalen på min avdelning jobbar med, säger produktchefen Neil Hunt.

Egentligen är den teknik som Netflix använder rätt enkel att kopiera säger Neil Hunt, men att bygga ett rekommendationssystem som är lika effektivt är svårt.

– Ingen har lyckats hittills. Vi har snart 30 miljoner användare, det ger enorma mängder data och statistik att tillgå.

Nästa fas i Netflix utveckling blir en upptrappning i att utveckla egna tv-serier. Ambitionen är att en ny tv-serie ska ha premiär med sex till åtta veckors mellanrum. Först ut nästa år blir ”House of cards” med Kevin Spacey i huvudrollen och David Fincher som regissör och producent, därefter en nystart av den kritikerrosade komediserien ”Arrested development” och den gotiska rysarserien ”Hemlock Grove”, där svenske Bill Skarsgård gör en av huvudrollerna.
– Vi hoppas att han ska bli näste Skarsgård att nå internationell stjärnstatus. Han är en fantastisk skådespelare, avslutar Ted Sarandos.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

- Grundades 1997 i USA. Var ursprungligen en prenumerationstjänst av dvd-film som skickades per post, en tjänst som fortfarande finns i USA, men som i dag är separerad från den allt mer dominerande streamingtjänsten.

- Har drygt 27 miljoner kunder totalt. Finns sedan tidigare i USA, Kanada, Latinamerika, Storbritannien och Irland.

- Kan förutom via datorn användas via enheter som Playstation 3, Xbox 360, Nintendo Wii, Apple TV, Iphone/Ipad, Android samt tv-apparater med så kallad smart-funktionalitet.

- Den svenska tjänsten kostar 79 kronor per månad. Abonnemangen har ingen bindningstid.

- Bland de distributörer som Netflix har avtal med i Sverige finns Warner Brothers, Twentieth Century Fox, Disney, Sony Pictures Entertainment, BBC Worldwide, CBS Corporation, ITV, Shine International, Nordisk Film Distribution, AB Svensk Filmindustri och Scanbox Entertainment.