– Vill man ha framtiden i sina egna händer behövs ett verktyg som man förstår sig på och som man själv äger, säger Nyheter 24:s chefredaktör Ehsan Fadakar, om varför företaget valde att ­bygga ett eget publiceringssystem.

Nyheter 24 hade tidigare likt många andra svenska dagstidningar använt Escenics publiceringssystem i två olika versioner, men redaktionen kände sig låst och hade svårt att utveckla tjänster i den takt de ville.

– Escenic hade ett betonghårt skelett, vilket gjorde det svårt för oss att vara den sociala nyhetssajt vi ville vara. För att få in Facebook, Instagram och liknande tjänster på det sätt vi ville kände vi att vi behövde ett mer öppet verktyg, säger Ehsan Fadakar.

Först tittade Nyheter 24 på Drupal, men hade svårt att hitta personer med rätt kompetens för att utveckla vad de ville ha. Till sist beslutade de sig för att bygga i php med Code Igniter, som inte är ett renodlat cms utan mer ett ramverksverktyg som den egna teknikavdelningen var väl bekant med.

– Det tog ett år att bygga. Allt arbete gjordes av vår teknikavdelning, förutom att vi i två veckor hade ett par konsulter inne. Vi hade nog trott att det skulle gå lite fortare än det gjorde, men vi tyckte att det var viktigare att lansera på topp än att köra igång något som inte var riktigt klart, säger Ehsan Fadakar.

Många som byter till ett nytt publiceringssystem får problem med exporten från det gamla verktyget. På Nyheter 24 valde man att låta några tekniker jobba enbart med exportbiten. Resultatet blev över förväntan.

– Exporten gick väldigt smärtfritt. Den sista exporten vi gjorde gick på mindre än en halv arbetsdag och då pratar vi om väldigt många artiklar och bilder som fördes över. Vi hade betydligt större problem när vi uppdaterade Escenic från version tre till fem. Då var vi tvungna att gå in och uppdatera stora mängder texter i efterhand.

Inför bygget av det nya systemet bestämde ­Nyheter 24 sig för att sätta de egna behoven i första rummet. Redaktionen gjorde kravspecifikationen och var väldigt noga med att beskriva exakt hur de ville att systemet skulle fungera.

– Ta en sådan sak som att det tidigare krävdes fem steg för att uppdatera vår startsida med en ny artikel. Med det nya systemet krävs bara två steg. Till skillnad från tidigare har vi i dag ett verktyg som faktiskt passar för att jobba med nätjournalistik. Det är bara tummen upp, säger Ehsan Fadakar.

All inmatning i det nya systemet sker via webb­läsaren, vilket gör det väldigt enkelt att nå det var man än befinner sig. Det går att skriva in artiklar direkt i mobilen om man vill det. Den enda del i det nya verktyget som de inte har utvecklat själva är bloggarna.

– Vårt bloggverktyg är den senaste versionen av Wordpress, även om det ser exakt likadant ut på sajten. Det kändes onödigt att bygga ett eget system för det när Wordpress redan har ett fulländat verktyg.

Att Ehsan Fadakar är väldigt nöjd med det nya systemet går inte att ta miste på. Har han några råd till andra som funderar på att byta cms?

– Med externa verktyg är det väldigt svårt att göra något eget. Ska man sticka utanför ramarna tar det lång tid och kostar mycket pengar i konsultarvode. Och för oss är det viktigt att sticka ut, vi måste ­presentera vårt material på ett sätt som andas Nyheter 24 för att ha ett berättigande. Det har vi nu, säger Ehsan Fadakar.

LÄS MER:
Ja, det går faktiskt att byta cms

Fakta

Är: En nyhetssajt som är en del av ­Nyheter 24-Gruppen, som ägs av 24 Media Network AB.
System: Egenutvecklat. Wordpress för bloggar.
Antal användare: ­Totalt cirka 150 (i dagsläget cirka 40 ­aktiva).