E-handel brukade vara krångligt och dyrt. Att bygga en e-handelssajt krävde avancerade, kostsamma plattformar och massor av konsulttid för att göra nödvändiga anpassningar. Inte sällan har det kostat lika mycket att starta en fysisk butik modell större som att dra igång en e-butik.

Men en tydlig trend pekar på att det håller på att förändras på allvar. Tjänster som gör det möjligt att starta e-butik med bara några klick blir allt mer ­populära och kan i dag vara seriösa alternativ för många som vill börja sälja på nätet. Här är två av de mest uppmärksammade:

Shopify

Shopify startade med att Tobias Lütke och Scott Lake skulle börja sälja sina egentillverkade snowboards på nätet. Men trots att Tobias Lütke var en erfaren utvecklare lyckades han inte få e-handelsverktygen han testade att bete sig som han ville. De var inte särskilt flexibla och var svåra att integrera med andra system. Till slut bestämde han sig för att helt enkelt bygga sin egen lösning för att slippa problemen. Därefter började de båda fokusera mer på att sälja e-handelsplattformen än att sälja snowboards.

I dag är Shopify en e-handelslösning som fungerar ungefär som att starta en blogg på Wordpress.com. Den som vill komma igång med e-handel kan hos Shopify välja mellan flertalet färdiga och proffsigt designade utseenden på sin e-butik och vilka betallösningar och analysmöjligheter man önskar.

Det är gratis att testa en månad och bygga upp butiken. Sedan kostar Shopify mellan 29 dollar och 179 dollar per månad (mellan cirka 195 och 1 200 kronor) beroende på vilken nivå du väljer på abonnemanget). Betalar du mindre i månaden får du betala en lite högre avgift per transaktion i din butik. Shopify har de senaste åren också uppmärksammats för sina starta butik-tävlingar.
shopify.com

Tictail

Om 29 dollar i månaden är för mycket går det att starta e-handel för mindre än så. Hos Tictail, som startats av de svenska entreprenörerna Carl Waldekranz, Kaj Drobin, Siavash Ghorbani och Birk Nilsson, kostar det inte en krona att dra igång sin butik. Om Shopify är e-handelns Wordpress är Tictail dess Tumblr. Det är väldigt enkelt, avskalat och snyggt.

Som relativt nystartad tjänst är Tictail inte lika beprövad som Shopify, men plattformen växer snabbt. Tictail har alla grundläggande nödvändiga funktioner som behövs. Priset och enkel­heten gör det också till en bra lösning för den som vill dra igång webbförsäljning som en sidoaktivitet i sin webbnärvaro. En intressant funktion är att det går att ge enskilda kunder exklusiv tillgång till butiken med lösenord, vilket gör det enkelt att erbjuda vip-försäljning eller försäljning under begränsad tid.
tictail.com

Fakta

För den som snabbt vill börja sälja på nätet finns också möjligheten att dra nytta av existerande ekosystem som Blocket, Amazon, Etsy eller Signerat, där du kan skapa en egen butik i ett större ekosystem. Det fungerar lite som ett eget hörn på ett stort varuhus som NK. Du kan dra fördel av att det redan finns potentiella kunder på plattformen samt av att kunderna har förtroende för den större aktören.