Det är inte bara film- och tv-världen som just nu ­genomgår en streamad ­revolution. Plöt­s­ligt streamar vi vår vardag också. Vi sänder livefilmer via Bambuser och säg den konferens som inte erbjuder en så kallad livefeed för att möjliggöra att personer som inte kunnat ta sig till konferensen ska kunna ­följa vad som sägs i talarstolen ändå.

Många företag producerar också egna program som läggs ut via olika streamingtjänster och i ­efterhand ofta publiceras även på Youtube för att nå maxi­mal spridning. Dagstidningar, som i och med digitaliseringen ofta övergått till att kalla sig mediehus, har också startat egna tv-kanaler, där de sänder pratshower och ­nyhetsprogram. Afton­bladets olika program, med Schulman show i spetsen, är de mest spridda nationellt men även ­lokala mediehus satsar, som Norrköpings Tidningar som streamar flera lokala tv-kanaler på nätet på de orter där de äger tidningar, bland annat 24 NT i Norrköping och 24 Norrbotten i Luleå.

Varför ska alla streama? Svaret är inte så komplicerat: Därför att vi kan. Tjänster som Bambuser, Ustream, Qik och 23 Video erbjuder lättanvända tjänster som i de flesta fall dessutom inte kostar ­särskilt mycket. ­Kamera- och dator­­­­ut­rustningen som behövs är inte heller ­särskilt dyr, den gamla ­tidens miljonutrustning för en sänd­nings­studio är ett minne blott.

Håller nätet för all streaming?

De olika aktörerna satsar stora pengar på att få oss att välja just deras tjänst och börja se film och tv streamat i stället för att köpa fysiska skivor och boxar.

Men om hälften av Sveriges hushåll plötsligt skaffar sig abonnemang på Netflix, Viaplay, Filmnet eller Lovefilm och börjar streama från dessa tjänster varje kväll, håller vår internetstruktur för det? Svaret från bolagen bakom streamingtjänsterna är nej, det gör den nog inte.

– Inte som den ser ut i dag. I vissa delar av landet och på vissa nät börjar det bli överbelastat. Men skulle vi få ut ett fibernätverk i hela Sverige med en stabil backend, då skulle det gå att lösa över tid. Och det är ditåt vi rör oss, säger Viaplays vd Niclas Ekdahl.

Cmores vd Johan Kleberg är inne på samma spår.

– Fullt ut skulle det inte gå. Fast samtidigt, det beror på hur stor del av den illegala nedladdningen som försvinner i takt med att streamingen ökar. Fildelningen tar ju enorma andelar av nättrafiken i dag.

En rädsla som ibland brukar luftas är att bredbandsoperatörerna ska börja ta extra betalt för att kunder ska få tillgång till tjänster som kräver mycket bandbredd. Johan Kleberg tror inte att risken att det sker är så stor, men säger att det säkert kan komma att bli viss debatt i den riktningen.

– Det är inte helt osannolikt att operatörerna skulle vilja premiera en streamingtjänst som de själva tillhandahåller eller att kunderna får betala extra för att få en säkrad leverans av en tjänst. Det är en farlig väg kan jag tycka, att man börjar utmana nätneutraliteten. Samtidigt kan det så klart bli ett praktiskt problem om några tjänster tar för mycket trafik. Men operatörerna har inte varit så intresserade av att begränsa nedladdningen från piratsidor hittills, så kanske är det inget att oroa sig över, säger han.

Att nätneutraliteten redan har börjat naggas i kanten när det kommer till streamingtjänster uppmärksammades dock i USA i fjol. Det avslöjades att kabel-tv- och bredbandsoperatören Comcast, som satt en övre gräns för sina kunders internet­användande till 250 gigabit nedladdade data per månad, hade premierat sin egen streamingtjänst Xfinity genom att användandet av den undantogs från denna summa, med motiveringen att tjänsten var att se som en del av tv-abonnemanget. Resonemanget fick skarp kritik från konsumentorganisationer och Netflix vd Reed Hastings, eftersom Xfinity rent tekniskt var uppbyggt på samma sätt som konkurrerande streamingtjänster.

Pocket Entertainment satsar på det korta formatet

Ett företag som har valt ett eget spår på streamingområdet är svenska Pocket Entertainment. Deras serier består av korta avsnitt, ofta inte mer än fem till tio minuter långa, tänkta att ses under de stunder i vardagen när man har några minuter över eller väntar på något. Allt material är egenutvecklat eller gjort i samarbete med externa produktionsbolag speciellt för företagets plattform.

Åsa Sohl som är marknads- och säljchef berättar hur tjänsten mottagits hittills:

– Vi märker ett stort behov av den här typen av tjänst som är anpassad efter tittarnas beteenden, med material som håller en högre kvalitet än mycket av det som finns på Youtube. Just kvaliteten och att det är nytt innehåll har uppskattats mycket.

En viktig orsak till att satsningen kommit just nu är det ökande användandet av mobila enheter.

– Det ökar lavinartat och vi tyckte att det saknades en kanal som anpassat sitt innehåll efter hur man använder smartphones och surfplattor, det vill säga oftast för att göra kortare och snabbare aktiviteter. Det är också intressant att titta in hos en familj under fredagsmyset och se att tv:n är på men att det också är tre andra enheter igång samtidigt. Det krävs ett hög­re tempo för att hålla tittaren uppmärksam i en mobil eller läsplatta, det tar vi fasta på, säger Åsa Sohl.