Skadar den nya tekniken de fysiska handlarna, eller är mobilsurfande kunder faktiskt mer köpstarka och gynnar företagens försäljning? Fenomenet med så kallat ”showrooming” diskuteras just nu flitigt inom handeln. Kunder besöker fysiska butiker för att titta, känna, prova och välja sina kläder - innan de går online och handlar dem. Ett köpbeteende som även präglas hårt av appar och webbsajter med dagserbjudanden, prisjämförelsesajter och rabattkoder som guidar konsumenten till de lägsta priserna.
LÄS MER: Mobilen ger kunden övertaget
I undersökningen från Tradedoubler om showrooming framgår även att 73 procent använder sig av bloggar och modesajter online för att hitta inspiration när de handlar.
Sjuksköterskan Sanna Elmgren, 26, är en av dessa.
– Framför allt skönhetsprodukter köper jag från utländska webbshopar eftersom de är så löjligt överprisade här i Sverige. Jag brukar först gå runt i butikerna och prova mig fram för att se om det är värt besväret, och sedan beställer jag online. Till exempel är ju Ebay en guldgruva, och jag jämför mellan säljarna för att se vem som erbjuder bäst pris inklusive frakt. Det är så pass mycket billigare att det är värt den extra tiden.
Medan möjligheten att välja och köpa sina varor på olika ställen låter konsumenten ta makten i egna händer, kan det även diskuteras vilka konsekvenser det har för de butiksägare som förlorar kunder. Och de varumärken som inte är lika tillgängliga online eller använder kanaler med denna typ av prestationsbaserade marknadsföring.
I USA har dessa nya konsumentbeteenden redan studerats djupare. Många röster menar att de kunder som vandrar genom butikerna med en smart telefon i högsta hugg utnyttjar de fysiska handlarna. Samtidigt får vi inte glömma att dagens konsumenter blir allt mer medvetna och ställer nya krav på tillgänglighet och information. Det har också gjorts flera studier i USA som snarare visar positiva konsekvenser: att kunder helt sonika använder internet i affärerna för att kunna läsa på och vara välinformerade innan ett köp. Det är inte längre främmande att göra lite research, och en undersökning från Columbia Business School visar att chansen för att kunden handlar plagget direkt i butik till och med ökar om hen först kan hitta en recension på nätet.
Daniel Stipich, marknadschef på NK, omfamnar den nya tekniken och menar att deras kunder ändå värdesätter att kunna besöka det fysiska varuhuset.
– Detta är en naturlig utveckling av digitaliseringen i samhället, tillgänglighet är något som konsumenten efterfrågar. Vi märker ingen negativ effekt på försäljningen, snarare en positiv eftersom kunderna kan ta hjälp av nätet även innan de besöker butiken. De är mer pålästa och vet vad de vill ha när de kommer till oss.
På klädkedjan MQ har man märkt av en stor trafikökning till den egna sajten de senaste åren och valt att utveckla det egna digitala konceptet för att möta de nya konsumentbeteendena. I våras lanserade företaget bland annat en multikanalstrategi av onlineshopping med uthämtning i butik.
– Vi ser att det är många som väljer att fönstershoppa online, för att dagen därpå bege sig till en av våra butiker för att få personlig service och möjlighet att prova plaggen. Vår personal i butik berättar ofta att det kan komma in en kund som gärna visar upp sin smartphone där man skapat listor med valda favoriter på vår mobilsite, säger Magnus Johansson, marknadschef.
Fenomenet "showrooming" innebär att prova kläder och accessoarer i fysiska butiker för att ta reda på vilken färg eller storlek som passar, och därefter gå online, jämföra priser och köpa varan i en e-butik istället.
Undersökningen “Prestationsmarknadsföring: Trender för mode och shopping på nätet” har utförts av Fox Insights med 2 500 smartphone-användare som handlar online minst en gång i månaden. Studien har utförts i Sverige, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna, Spanien, Polen och Italien. Dessa länder står för 89 procent av Europas totala e-handel.