1. Skaffa en rss-läsare
Det finns många rss-läsare att välja mellan. Vi har valt Google Reader, som är gratis. Om du inte redan har ett konto hos Google, (om du till exempel använder Gmail har du det och kan använda denna inloggning) gå till google.com/reader och klicka på ”Skapa ett konto”.

2. Bloggsök
Twingly.com hittar relevanta blogginlägg som innehåller de ord du har sökt på, exempelvis ditt företag. Klicka på ”Blog Search” i menyn högst upp till vänster. Du kan sedan spara dina sökningar som rss:er, eller få ett mejl när nya träffar dyker upp.

När du har gjort en sökning klickar du på länken till höger som heter ”Subscribe to RSS”. Då kommer du till en sida där du ser bloggflödet och uppe till vänster väljer du var du vill lägga in det. I det här fallet i Google Reader.

3. Rss-flöde
Träffarna från din sökning på Twingly dyker nu upp som en lista. Klicka på ”Feedinställningar” följt av ”Ny mapp”. Kalla den exempelvis ”Bevakningar”. Listan kommer att uppdateras varje gång någon nämner ditt varumärke i en blogg.

Upprepa proceduren för att lägga till fler bevakningar av exempelvis bloggsökningar på andra relevanta ord.

Du kan även lägga till sökningar från andra tjänster som söker inom andra områden. Google Alerts och Twitter är två av dem. Så länge du kan få ut en rss-adress och kopierar den länken, kan du lägga till den i din bevakning i Google Reader. Upprepa bara steg 1 och 2, men i tredje steget väljer du i stället att lägga rss:en i den mapp du tidigare skapade.

Du kan också lägga in prenumerationer i din Google Reader manuellt genom att klicka på ”Lägg till prenumeration” och skriva in en webbadress.

4. Modifiera sökningar
Tänk på att du kan behöva ändra lite på dina sökningar för att de ska fungera optimalt. En sökning på bara ditt varumärke kan resultera i väldigt många träffar som kanske inte är relevanta för dig. Det beror mycket på hur vanliga orden du söker på är. Kombinera därför gärna varumärket med något specifikt. Specialtecken fungerar inte heller optimalt. Om du exempelvis ska söka på tidningen ”CAP&Design” får du bättre träffar om du söker på ”cap design”.

Tips: Genom att plocka ut rss:er från alla ovanstående tjänster kan du hålla koll på allihop från ett och samma ställe – din rss-läsare. De flesta webbläsare har denna funktion inbyggd. Rss-läsare som är enkla och gratis att använda är bland annat Google Reader (webbbaserad) och Shrook (för Mac).