Googlar du ”Hans Kullin” får du runt 50 000 träffar. Hans innehåll är spritt över webben och alldeles nyss fyllde hans blogg Media Culpa sju år.

– Den första längre artikeln i Sverige om bloggar var på mitt initiativ. Jag tipsade Rolf van der Brink på Dagens Media och han nappade.

Hans Kullin säger att han drivs av att det han skriver ska stå i fokus, inte av att lyfta fram sin egen person. Och hans bloggande har tagit honom långt, både på nätet och i karriären.

– Jag började blogga av ren nyfikenhet för att jag såg att det var något som kunde påverka kommunikation och hur man jobbar med pr. Jag ville testa och se om jag kunde lära mig själv och på den vägen är det.

Han hävdar att han från början inte hade någon klar strategi för vart bloggandet kunde leda honom och tycker egentligen inte om att prata om sig själv som ett varumärke.

– Jag är van att stå bakom kulisserna, samtidigt gör uppmärksamheten att jag får nya uppdrag. Om du tittar på hur jag framställer mig på nätet finns det nästan inga bilder. Jag kommer inte att videoblogga och är inte den som skyltar med mig själv. Det är innehållet som ska tala.

Det var ingen medveten tanke att han skulle bli expert inom bloggar och sociala medier. Det föll sig bara så.

– Jag har inte haft någon masterplan, men när man inser att man har skapat något av värde så vårdar man och utvecklar det.

Hans Kullin kallar sig digital pr-strateg och jobbar i dag som konsult i företaget Eklips tillsammans med några andra pr-konsulter. Innan dess var han senior pr-konsult på pr-byrån Burson-Marstellers digitala enhet, pr-chef på konsultbolaget Accenture och marknadskommunikationschef på advokatbyrån Linklaters.

– När man jobbar med pr som konsult är man den som står bakom kulisserna och får andra att synas. Genom mina bloggar har jag fått möjlighet att synas själv.

Det svåra tycker han är gränsdragningen, om han exempelvis ska kommentera något som någon annan har skrivit om en av hans kunder. Det är upp till kunden att bestämma, tycker han.

– Jag skriver själv aldrig om kunder, det är en av mina ledstjärnor. Bara för att transparens är det nya svarta betyder det inte att man ska prata om alla.

– Genom att själv leva i den här världen har jag större möjlighet att lära andra hur de ska göra. Den kunskap jag har genererat under de här sju åren gör att jag kan ge bättre råd.

Just nu jobbar Hans Kullin mycket med att bygga sociala nyhetsrum för sina kunder och där uppstår till exempel frågan hur de ska nå ut till bloggare och vilken policy de har kring sociala medier.

På bloggen Media Culpa skriver Hans Kullin på engelska och han har även en del utländska läsare. Han har till exempel fler läsare i USA än i Sverige.

– Eftersom det är en gammal blogg rankar den högt i Google. Jag skrev ett inlägg om BP:s oljekatastrof som rankar femma på Google, sådant är alltid kul, att komma före exempelvis Huffington Post.

Hans Kullins andra blogg Socialamedier.com, som han startade 2009, är på svenska.

– Den svenska var från början tänkt mer som en lekstuga, men där har det också blivit mitt mer professionella jag som bloggar. Det privata får jag utlopp för på Facebook och Twitter. Det är lättare att vara privat och ta ut svängarna när man har färre läsare, med fler läsare kommer trycket på att vara seriös.

Hans bloggstil är att skriva ett inlägg från start till mål på en gång, även om han kanske publicerar det vid en annan tidpunkt. Skriver han en post på kvällen lägger han ut den morgonen efter.

– I dag kommer mycket av trafiken från Facebook och Twitter och då tappar man momentum om man publicerar på kvällen.

Han bloggar någon eller några dagar i veckan, men har inget schema för sitt bloggande.

– Schema! Absolut inte. Så fort det blir ett tvång tappar jag lusten. Om jag plötsligt känner att jag inte har något att blogga om, då gör jag inte det på två veckor. Det går i vågor.

Ibland tycker han att det blir för mycket sociala medier och blir trött på det. Då lägger han ifrån sig det ett tag och ägnar sig åt familjen i stället.

– Sedan, när jag ser att jag får respons och frågor, då sporrar det att gå vidare.

Förra gången Hans Kullin var på omslaget till Internetworld var i slutet av 2004, då han och tre andra bloggare kallades Sveriges första bloggproffs. Då citerade vi honom om att företag kan bygga varumärke via bloggar, något han även själv har gjort under åren.

Hans Kullin tänker tillbaka på 2004. Hans blogg utnämndes till Sveriges femte mest inflytelserika av Cision (då Observer) och han fick tidigt uppmärksamhet för det han skrev.

– Då var känslan mycket mer av en bloggosfär, i stället för nu när det mer är små nischer. Min blogg var också mycket mer spretig då.

– Jag kunde till exempel kommentera Göran Perssons lön. Allt det som stod i tidningen, egentligen. Min känsla är att det var mer av en lekstuga.

Hans Kullin tycker att det var mycket media och politik på nätet även då och att bloggen gav ett forum att få utlopp för sina åsikter kring det. Han beskriver det tidiga blogglandskapet som att det var bloggarna som granskade media som i sin tur granskade samhället. Att media kunde bli påkomna. Han tror att hans blogg Media Culpa var den första pr-bloggen i Sverige, men han blev kontaktad av en bloggare i Teheran som berättade att det fanns fem pr-bloggar där.
– Vi har kontakt än i dag.

Förr när Hans Kullin bloggade kommenterade andra skribenter ofta hans inlägg på sina bloggar. Det tycker han händer mer sällan i dag.
– Men jag får ofta 30 till 40 retweets på Twitter.

Han ser mönster i att de som bloggar postar inlägg mer sällan. I dag består mycket av innehållet på bloggar som skriver om media, webb och teknik av länktips till andra.

2004 pratade Hans Kullin i Internetworld om att han gjorde en del meta-bloggning, alltså bloggande om bloggande. Det är något han har ägnat sig en del åt under åren. Fem gånger har han genomfört undersökningen Bloggsverige, där han senast våren 2010 frågade bloggare och bloggläsare om deras syn på sociala medier. Det har hjälpt honom att profilera sig själv, men också att förstå mekanismer bakom bloggande och andra sociala medier.

– Jag gör Bloggsverige för att jag vill veta mer om vad som får människor att delta i sociala medier, sedan är det klart att svaren jag får är användbara i mitt jobb.


Redan i Internetworld 11/2004 beskrev vi Hans Kullin som ett bloggproffs.

Han delar med sig av alla resultat från undersökningen på bloggarna och delar presentationen om dem på Slideshare. Han har även lagt ut en samling med alla företag som twittrar i Sverige och bloggar om analyser kring kampanjer i sociala medier.

– Jag skulle vilja beskriva det som att jag sår frön när jag delar med mig av min kunskap gratis och skördar det senare när folk förstår att jag förstår saker.

– Jag har fått massor av nya relationer och kontaktytor. Och större valmöjligheter att göra det jag själv tycker är roligt. Större kontroll över det jag gör på dagarna.

Hans Kullin ser bloggarna som ett verktyg för att visa vad han kan och där han kan skapa eget innehåll, analysera och kommentera saker. Twitter tycker han är guld värt för att skapa kontakter.
– Men man blir ingen expert på att retweeta.

Det han bloggar om som får mest spridning är egna grävjobb, journalistiskt innehåll och analyser med egna vinklar. Ett exempel på det var när han hade följt hur bildtjänsten Flickr hade utvecklats och visste hur han skulle ta reda på att de hade nått fem miljarder bilder. Han förberedde ett inlägg och la ut det med fem-miljardersbilden. För att få ut det kontaktade han teknikbloggen Techchrunch i USA som gjorde en grej på det som BBC och CNN plockade upp.

– Jag fick mer än tusen inlänkar på ett dygn.

Det är sådant som driver Hans Kullin. Responsen på det han skriver är belöningen för mödan.

– Att se sitt namn och sitt blogginlägg på Techchrunch och att man vet hur många miljoner som läser den. Det är en otrolig kick som man vill ha igen.

Hans Kullin har till exempel blivit intervjuad av Toronto Star om hur svenska företag beter sig på Twitter och har kontakt med svenska tidningar några gånger i månaden.

– Sedan har du den där sidan när branschpressen plockar upp saker och inte ens kontaktar mig. När ett blogginlägg blir en nyhet i Resumé. Ofta blir det bra, men ibland kan man få känslan av att det är ryckt ur ett sammanhang, säger Hans Kullin.

Men Hans Kullin bråkar inte med någon till vardags, som han uttrycker det. I början när han var mer spretig på bloggen hände det ibland att han kom i luven på någon och han tycker det är en nyttig erfarenhet hur man hanterar det. Ambitionen är att alltid svara på kommentarer och uppdatera blogginlägg med saker som inte stämmer.

– Jag diskuterar gärna och kommenterar. Men om ett företag har gjort en dålig grej i sociala medier skriver jag snarare om vad de borde ha gjort, inte vad de har gjort dåligt.

Hans Kullin tycker att han har blivit mer kontrollerad med åren. Han pratar om samspelet mellan honom och media och att det har varit så sedan starten. Han har kommenterat saker som står i medierna och de har lyft in saker som han har bloggat om.

– Förr handlade det mer om banala saker som kanske blev en notis i DN. I dag blir det mer saker av nyhetsvärde.

Fakta

Är: Pr-konsult och rådgivare inom sociala medier på Eklips, jobbar främst med stora företag inom den privata sektorn.

Bakgrund: Senior pr-konsult på pr-byrån Burson-Marstellers digitala enhet, pr-chef på konsultföretaget Accenture och innan dess marknadskommunikationschef på advokatbyrån Linklaters.

Bor: I Stockholm.

Familj: Fru och tre barn.