H - Historien bakom
I dag finns det över 1,2 miljoner registrerade se-domäner och antalet ökar hela tiden. Det går nästan att säga att domännamnet har blivit som en identitetshandling på nätet, även om det än så länge mest är företag och organisationer som använder egna domännamn.

I början av 1980-talet kom internet till Sverige och 1983 hade det börjat expandera i en takt som gjorde det svårt att hålla reda på alla sidor och innehåll. För att få bukt på problemet skapade amerikanerna Jon Postel, Paul Mockapetris och Craig Partridge systemet som vi fortfarande använder än i dag: domain name system (dns). Det är dns som gör att du hamnar på rätt ställe när du skriver in en webbadress i din webbläsare eller en e-postadress i ditt e-postprogram.

Man kan säga att dns är en katalog (och ett program) som översätter domännamn till ip-nummer och den består av mängder av namnservrar som fungerar som internets navigeringssystem. Ett domännamn kan alltså pekas om till olika virtuella eller fysiska lagringsplatser på internet. Det är dns-systemet som gör att domännamnen inte slutar ­fungera när information byter plats eller ägare.

I - Icann
Den organisation som ansvarar för att koordinera alla aktörer i världen när det gäller domännamnssystemet heter Icann (Internet corporation for assigned names and numbers). Det är en icke vinstdrivande organisation med medlemmar från hela världen.

Organisationens uppgift är bland annat att främja utvecklingen av ett säkert och fungerande internet samt att ha en koordinerande roll när det gäller domännamnssystemet. Du kan läsa mer om Icann på www.icann.org.

J - Jagad
I oktober 1995 startade en av de mest segdragna men också mest lukrativa domännamnstvisterna i internethistorien. Genom att bland annat hacka en databas och förfalska ett brev till en registrar lyckades porrkungen Stephen Cohen lägga vantarna på domännamnet Sex.com.

De följande tio årens konflikt mellan honom och den ursprunglige ägaren Gary Kremen, entreprenör med en MBA-examen från anrika Stanford University, kom att bli ett mycket tydligt exempel på styrkan och värdet i ett domännamn.

Till slut dömdes Stephen Cohen till skadestånd och böter på 65 miljoner dollar. Han flydde då till Mexico och blev senare gripen, men släpptes igen för att kunna få loss det kapital han bundit upp utomlands.

Gary Kremen sålde domänen Sex.com för 11,5 miljoner dollar till företaget Escom, som senare gick i konkurs. I dag ägs domänen av holding-bolaget ­Clover Holdings Ltd.

K - Kidnappning
Kriminella aktörer kan “kidnappa” domännamn och får det att se ut som den vanliga sajten för besökaren. Ofta vill de få besökaren att lämna ifrån sig känslig information. Det finns ett säkerhetstillägg som heter dnssec som går att aktivera för ett domännamn och som bland annat ska skydda mot att någon annan kidnappar domänen.

L - Lurendrejeri
Bluffakturor förekommer i domännamnsvärlden. Det innebär att en fakturaskojare håller koll på när olika domännamn går ut och skickar en faktura på förnyelse av namnet direkt till en domännamns­ägare.

Den som äger ett domännamn förnyar endast domänen genom den återförsäljare som han eller hon har köpt domänen av från början, men ­fakturaskojarna utnyttjar ovetskapen och skickar mängder av fakturor med hopp om att några ska gå i fällan.

M - Mappning
Domänmappning handlar om att låta ett eget domännamn peka till en sajt eller en blogg som ursprungligen finns publicerad någon annanstans, ofta i någon form av blogg- eller publiceringsverktyg.

Att mappa en domän handlar inte om att göra en vidarebefordring till en annan sida eller att så kallat “maskera” den ursprungliga domänen så att det ser ut som att det är din domän. I stället blir konsekvensen av en domänmappning att direktadressen till den sajt dit din domän pekar kommer att innehålla ditt domännamn.

Tänk dock på att en domänmappning kan förändra till exempel e-posthantering, så ta gärna hjälp av ditt webbhotell eller den återförsäljare du har registrerat ditt domännamn hos för att genomföra själva mappningen.

Sida 2 / 4

Innehållsförteckning

Fakta

Under 2010 ökade antalet registrerade domännamn under samtliga topp­domäner (TLD, Top Level Domain) med 12,1 miljoner, vilket motsvarar en ­ökning på 6,3 procent. Enligt ”The Domain Name Industry Brief” från Verisign fanns det totalt 205,3 miljoner ­registrerade domännamn i slutet av 2010. (www.internetstatistik.se)