U - Utan att kunna enas
Det går bara att överklaga tilldelningen av ett domännamn i efterhand. Det kallas alternativt tvistlösningsförfarande (ATF). Om du tycker att ett se-domännamn som någon annan har registrerat borde till­höra dig kan du lämna in en ATF-ansökan till ­Stiftelsen för
Internet­infrastruktur (www.iis.se).

Då kommer ärendet normalt att hanteras inom 30 ­arbetsdagar. Det går även att mot en avgift begära ett på­skyndat tvisteförfarande. Då sker handläggningen inom tio dagar.

V - Varumärket kontra domännamnet
När det gäller de svenska reglerna för se-domänen är det i juridisk mening viktigt att skilja på domännamn och varumärken. Registreringen sköts av separata instanser och kraven för ensamrätt är olika.

I praktiken innebär det att ett domännamnsskydd inte på något sätt kvalificerar för ett varumärkesskydd och tvärtom. Däremot kan ett varumärkesskydd underlätta vid en tvist om ett domännamn med samma namn.

W - World Wide
Ofta registrerar företag eller personer sitt domännamn under flera olika toppdomäner för att gardera sig. Det vanligaste är att registrera sitt namn på de marknader eller i de länder där man är aktiv.

Det absolut vanligaste för svenska företag och privatpersoner är att registrera sitt domännamn under se-domänen, eventuellt tillsammans med com eller andra toppdomäner som anses viktiga för verksamheten.

Tvister om generiska toppdomäner som till exempel com och net regleras av Icanns ”uniform domain-name dispute-resolution policy”. Av den framgår att eventuella tvister måste avgöras i domstol alternativt via en godkänd “dispute-resolution service provider”. En av dem är Wipo, World Intellectual Property Organization. Du hittar mer information på www.icann.org.

X, Y och Z
Gott om tabeller och diagram hittar du på www.internetstatistik.se. Där kan du till exempel få reda på att det i dag är fler kvinnor än män som registrerar se-domäner. Orsaken är att det har blivit vanligare för privatpersoner att registrera domännamn till egna bloggar och sajter, ett fenomen där kvinnor, framför allt yngre, verkligen har tagit täten.

Å - Åsikter
Domännamnsfrågor är ofta heta eftersom de påverkar så många aktörer. Domännamn kan också användas för opinionsbildning. ­Pontus Löf lyckades under valrörelsen 2010 få sin sajt Sverigedemokraterna.de att hamna högre än partiets egen sajt Sverigedemokraterna.se vid en sökning på partinamnet i Google.

Att driva en kampanj med Google som verktyg var något nytt, och Sverigedemokraterna försökte att stoppa sajten med hänvisning till varumärkesintrång, något som den dock aldrig fälldes för.

Ä - Ändrade surfvanor
I dag använder många människor Google som adressfält för att skriva in olika sajter på nätet. När det går lika snabbt att söka fram ett domännamn som att skriva in det korrekt i webbläsaren kanske inte det exakta domännamnet spelar lika stor roll längre?

Det skulle kunna leda till att behovet av specifika domännamn med attraktiva namn eller ord minskar, men att statusen för domännamn generellt bibehålls, eftersom alla sajter måste ha ett namn. Vissa domännamn har dock ett högre förtroende.

Om du ska logga in på en banktjänst väljer du antagligen hellre seb.se än bank37serviceadmin78.se.

Ö - Ön som lockar svenskar
Öriket Niues nationella toppdomän är nu, ett för svenskarna användbart namn. Det har varit populärt att registrera nu-domäner i länder som Sverige, Belgien, Danmark och Nederländerna, där ordet nu har en betydelse.

Domänen administreras av bolaget NU Domain Ltd, som har hamnat i blåsväder eftersom Niues regering har försökt att få tillbaka kontrollen av domännamnet (något som de från början givit NU Domain Ltd i uppdrag att sköta). Läs mer om historien genom att söka på “Niue” på internetworld.se.

Sida 4 / 4

Innehållsförteckning

Fakta

Under 2010 ökade antalet registrerade domännamn under samtliga topp­domäner (TLD, Top Level Domain) med 12,1 miljoner, vilket motsvarar en ­ökning på 6,3 procent. Enligt ”The Domain Name Industry Brief” från Verisign fanns det totalt 205,3 miljoner ­registrerade domännamn i slutet av 2010. (www.internetstatistik.se)