Inom seo-branschen (search engine optimization) har det de senaste åren talats mycket om att hålla sig till sökmotorernas riktlinjer och bara jobba med metoder som godkänns av dem. Att sökmotoroptimering faktiskt till viss del kan handla om att försöka lura Google eller Bing är det få som talar (högt) om i dag.

Det finns de som menar att alla medel är tillåtna, så länge de är lagliga. Och att man till och med bör ligga i gråzonen för att vara framgångsrik. En av dem är ­danske Mikkel Demib Svendsen. Hans motto är ”No limit marketing” och han sprider gärna sina åsikter på sökkonferenser världen runt, i sina bloggar och i radioprogrammet Strikepoint på ­Webmasterradio.fm.

Mikkel Demib Svendsen berättar dock att han på senare tid har reviderat sin inställning att allt är tillåtet något.

– Jag brukade tycka att så länge du inte bryter mot lagen är det okej. Men jag har ändrat mig. När oskyldiga blir lidande, som till exempel bloggare som får sina kommentarsfält spammade av seo-program som postar länkar, är det inte okej.

– Det är ofta folk som är mindre teknikkunniga som driver forum eller bloggar för likasinnade. Jag brukar likna dem vid oskyldiga offer i en drive by-skottlossning. Där går min gräns. Jag vill inte förstöra den öppna community som webben är. Men så länge din strategi bara skadar dina konkurrenter och andra proffs är det okej.

Mikkel Demib Svendsen är en veteran i sökbranschen. När han började använda internet runt 1997 ställde han sig snart frågan: Varför syns inte min sajt högst upp i sökmotorerna?

– Jag bestämde mig för att se om jag kunde ändra på det. Jag gillar att göra saker som andra inte kan, säger han.
– Sökmotorerna var enkla och därför ganska lätta att förstå genom omvänd ingenjörskonst.

På den tiden fanns heller inga riktlinjer för hur man skulle göra för att sökmotorerna skulle gilla en sajt. Det var en anarkistisk marknad. Lite av den inställningen har Mikkel Demib Svendsen tagit med sig genom åren.

Det finns många aspekter som påverkar en sajts placering i sökmotorerna. Grundförutsättningen är den tekniska infrastrukturen. Sajten måste vara kodad så att sökmotorerna kan läsa den korrekt. Det är som grunden på ett hus. Har man grunden på plats kan man börja utsmyckningen och ta ut svängarna för att förbättra sin rankning hos sökmotorerna.

Nästa steg är innehållet på sajten: ­text, bilder och video. Här finns det en del tricks att använda, berättar Mikkel Demib Svendsen. Sökmotorerna gillar sajter med mycket innehåll. För att skapa mer innehåll på dina sajter kan du jobba med automatskapat innehåll.

Ett sätt är att använda program som byter ut ord i texter eller flyttar om ord enligt särskilda mönster för att skapa nya texter som för sökmotorn ser ut som riktiga texter. Texterna ser inget vidare ut för mänskliga ögon och är inget du bör visa upp för mänskliga besökare.

Vill du vara ännu mer extrem finns det sätt att skapa automatgenererat innehåll som faktiskt har utformats för att läsas av människor. Man kan jämföra detta med de finansiella nyheter som används av nyhetsbyråer och nyhetssajter. Det är korta och formmässigt mallade nyheter om olika rörelser på börsen som har skapats av datorprogram för att läsas av människor.

Risken med att jobba med automat­skapat innehåll är att till exempel Google kan tycka att din sajt har för många sidor som liknar varandra för mycket eller verkar vara av dålig kvalitet. Då kan sidorna uteslutas ur index.

Den riktiga hårdvalutan inom sökvärlden är länkar. Ju fler länkar du har till din sajt från relevanta sajter desto bättre. Google gillar inte att sajter byter eller ­köper och säljer länkar till varandra för att ranka högre. Och tycker Googles spam­team att du har gjort detta kan din sajt straffas. Men här finns en stor gråzon att utforska, berättar Mikkel Demib Svendsen.

Så länge länkarna är av hög kvalitet och kommer från sajter som är relevanta för ditt ämne är det omöjligt för Google att veta om de är resultatet av en affär eller ­annan överenskommelse, enligt Mikkel Demib Svendsen.

En annan möjlighet om du vill ha sajter som länkar till dig är att du själv startar egna sajter.

– Du kan starta ett eget nätverk av sajter som länkar till dig. En bekant till mig behövde för ett projekt en massa sajter som skrev om kändisar. Då erbjöd han ungdomar som ville skriva om kändisar att sätta upp bloggar gratis, som han sedan länkade från. Han bjöd på hosting och konsulttid för att få länkar. Men är det köpta länkar? Det är svårt att avgöra. Och det kan Google aldrig veta. Skaffar du länkar på ett smart sätt och det är bra länkar fungerar det ­oftast, säger Mikkel Demib Svendsen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Har jobbat med sökmotorer sedan 1997.

Gör tillsammans med David Naylor radio­programmet Strikepoint på Webmasterradio.fm.

Har skrivit tre böcker om sökmotormarknadsföring. Den första kom ut 1998 och den senaste 2010.

Inom seo-världen pratar man ibland om ”white hat-seo” och ”black hat-seo”, där ”white hat” är att följa sökmotorernas riktlinjer och ”black hat” innebär att använda metoder som sökmotorerna fördömer.

Sökexperten Mikkel Demib Svendsen tycker inte att den uppdelningen är särskilt användbar.
– Enligt den definitionen är allt som bryter ens det minsta mot sökmotorernas riktlinjer black hat-seo. I så fall är alla optimerare som vet vad de gör black hats, säger han.

Google skriver i sina instruktioner att webbplatsägare bara ska göra sådant de skulle göra även om det inte fanns några sökmotorer. Men det är svårt att följa, menar Mikkel Demib Svendsen.
– Då skulle det vara fel att skriva bra rubriker som sökmotorn gillar eller att använda uttänkta sökord i sina texter. Men det är skillnad mellan hur sökmotorerna skriver sina riktlinjer och hur de som jobbar med sökkvalitet ser det. Googles webbspamteam förstår vad sök­motoroptimerare gör. De hatar oss inte.

En väldigt viktig faktor i dag för att hamna högt i sökresultaten är länkar från sociala medier.
– Din synlighet i sociala medier påverkar din rankning hos sökmotorerna direkt, säger Mikkel Demib Svendsen.

Och här finns det trick du kan använda.
– Du kan till exempel skapa innehåll som är medvetet provocerande så att folk länkar till det. Eller göra något uppseendeväckande som du kan skapa innehåll kring. Du skulle till exempel kunna stämma Google. Inte för att egentligen driva någon process utan som ett sätt att få uppmärksamhet. Det vore ett bra länkbete, skrattar Mikkel Demib Svendsen.

– Det handlar om de grundläggande sätten att manipulera eller inspirera människor. Du kan ofta pusha folk lite grann att nämna dig eller att gilla dig lite mer än de skulle gjort annars. Så länge du bara pressar lite är det okej.