Om sökmotorn ser att det är en person som driver en massa snarlika sajter kan vissa av sajterna uteslutas från sökindexet.
– Om Google får nys om att du har en massa sajter med samma innehåll och dålig kvalitet kan de bestämma att de bara vill ha med din huvudsajt. Om du till exempel har ett resebolag med en massa domäner som ändå leder besökaren till en bokningssida kan Google se att det handlar om samma aktör och agera.
Det beror dock lite på kvaliteten på sajterna. Om de är dåliga är risken större att sökmotorns spamteam får upp ögonen för dem och undersöker om de är skapade av samma person. För att skydda dig mot det kan du betala någon annan för att registrera domäner som du sedan använder.
Vilka metoder du bör använda beror lite på inom vilken bransch du jobbar och vilken position ditt företag har i branschen. Om du exempelvis har ett litet resebolag måste du antagligen vara mer aggressiv, eftersom resebranschen är extremt konkurrensutsatt.
– Innan du börjar med sökmotoroptimering bör du göra research kring din bransch. Vad söker folk efter? Hur söker de? Vilka sajter rankar högt? Varför rankar de högt? Beror det på länkar? Att de har många sidor? Eller att de är omtalade på sociala medier? Du måste göra det dina konkurrenter gör, bara lite bättre, säger Mikkel Demib Svendsen.
Seo-strategin avgörs också av dina mål med att locka besökare. Vill du bygga ett varumärke på lång sikt eller räcker det med trafik?
– En del branscher tänker inte långsiktigt. Inom till exempel spel, porr och Viagrapiller handlar det om att ”get in, make money, get out”. Och vinsterna kan vara så stora att det är värt det. Att ligga i topp i sökresultaten för vissa ord kan handla om 100 000-tals kronor varje dag. Då kanske det räcker med en månad för att göra bra affärer.
Det värsta som kan hända den som försöker lura Google är att sajten blir utslängd från sökmotorns index. Det finns inte så många publika exempel på det, eftersom de som åker ut helst inte talar högt om det, enligt Mikkel Demib Svendsen.
Det mest kända exemplet inträffade för några år sedan när Google straffade biljätten BMW:s sajt för att de hade använt tekniken cloaking för att göra sajten mer sökmotorvänlig.
Eftersom BMW-sajten var byggd i flash, ett format som sökmotorerna inte kan läsa, byggde webbavdelningen upp en parallell sajt med vanlig html som enbart visades för sökmotorernas spindlar. Innehållet var ungefär detsamma. Men Google gillar inte cloaking och slängde ut BMW. Sajten var dock bara utesluten ett par dagar, så frågan är om inte fördelarna ändå övervägde nackdelarna för BMW i det fallet, funderar Mikkel Demib Svendsen.
Cloaking ett intressant exempel på hur Googles bedömning av seo-metoder fungerar, tycker Mikkel Demib Svendsen. Cloaking innebär alltså att man visar en annan sajt för sökspindlarna än den som användarna ser.
– Men egentligen är det bara personalisering. Om du har en sajt som ser olika ut beroende på vem som besöker den, då är det cloaking. Så där handlar det bara om uppsåt, vad som är okej och inte, säger Mikkel Demib Svendsen.
– För Google och sökmotorerna handlar det om användarupplevelsen. Om det du gör på något sätt gör det svårare för Google att leverera en bra sökupplevelse till användarna, kan de agera mot dig.
Har jobbat med sökmotorer sedan 1997.
Gör tillsammans med David Naylor radioprogrammet Strikepoint på Webmasterradio.fm.
Har skrivit tre böcker om sökmotormarknadsföring. Den första kom ut 1998 och den senaste 2010.
Inom seo-världen pratar man ibland om ”white hat-seo” och ”black hat-seo”, där ”white hat” är att följa sökmotorernas riktlinjer och ”black hat” innebär att använda metoder som sökmotorerna fördömer.
Sökexperten Mikkel Demib Svendsen tycker inte att den uppdelningen är särskilt användbar.
– Enligt den definitionen är allt som bryter ens det minsta mot sökmotorernas riktlinjer black hat-seo. I så fall är alla optimerare som vet vad de gör black hats, säger han.
Google skriver i sina instruktioner att webbplatsägare bara ska göra sådant de skulle göra även om det inte fanns några sökmotorer. Men det är svårt att följa, menar Mikkel Demib Svendsen.
– Då skulle det vara fel att skriva bra rubriker som sökmotorn gillar eller att använda uttänkta sökord i sina texter. Men det är skillnad mellan hur sökmotorerna skriver sina riktlinjer och hur de som jobbar med sökkvalitet ser det. Googles webbspamteam förstår vad sökmotoroptimerare gör. De hatar oss inte.
En väldigt viktig faktor i dag för att hamna högt i sökresultaten är länkar från sociala medier.
– Din synlighet i sociala medier påverkar din rankning hos sökmotorerna direkt, säger Mikkel Demib Svendsen.
Och här finns det trick du kan använda.
– Du kan till exempel skapa innehåll som är medvetet provocerande så att folk länkar till det. Eller göra något uppseendeväckande som du kan skapa innehåll kring. Du skulle till exempel kunna stämma Google. Inte för att egentligen driva någon process utan som ett sätt att få uppmärksamhet. Det vore ett bra länkbete, skrattar Mikkel Demib Svendsen.
– Det handlar om de grundläggande sätten att manipulera eller inspirera människor. Du kan ofta pusha folk lite grann att nämna dig eller att gilla dig lite mer än de skulle gjort annars. Så länge du bara pressar lite är det okej.