Magnus Nystedt startade i höstas ett podradioprogram tillsammans med Saleh Esmaeili för företaget Pingdoms räkning. Magnus Nystedt tog med sig poddandet från sin tid som redaktör på PC World i Dubai, där han gjorde dagliga podradioavsnitt. Här hittar du Pingdoms podradio.

Varför gör Pingdom podradio?
Det passar bra ihop med vad Pingdom gör och vi har sedan tidigare en blogg med fokus på internet och sociala medier. Lyssnarsiffrorna ligger väl någonstans kring 30 till 50 lyssnare per avsnitt. Om vi kommer upp i några hundra lyssnare är det jättebra. Jag får en del mejl och tweets om att folk lyssnar och det börjar bli enklare att få gäster. När vi ser att någon använder våra tjänster försöker vi bjuda in dem och prata om det.

Vilken teknik använder ni?
Vi spelar in med Skype och ­tillägget Call recorder. Låter det okej kommer folk att lyssna, speciellt om vi får in gäster från olika delar av världen. Först spelar vi in det och sedan redigerar vi i programmet Garageband. Filerna ligger bara på Soundcloud och därifrån går det till Itunes.

Tar det inte mycket tid?
Nej, det som tar tid är att arrangera en gäst. Vi har kört med en ”co-host” och då har vi haft en bestämd tid varje onsdagskväll när vi spelar in. Ibland har jag gjort en egen intervju med ­gästen i förväg.


Så gör du: 3 steg till ditt podradioprogram

Innan du ens börjar tänka på utrustning bör du förstås fundera över hur du vill podda. Vad ska programmet innehålla? Hur ofta kan du producera nya avsnitt? Ska flera personer vara inblandade? Och framför allt, vad vill du säga?

1. Skaffa den utrustning som krävs. Ett par hyfsat bra hör­lurar med inbyggd headsetmikrofon kan ge oväntat bra ljud och kan också vara en bra test­utrustning innan pengarna rinner iväg till dyra mixerbord och studiomikrofoner. När det gäller ljudredigering brukar gratisprogrammet Audacity rekommenderas för pc-användare. Många Mac-användare föredrar Garage­band.

2. Spela in din ­podradio. Våga testa dig fram till ett format och en längd som känns bra. Kanske är det bättre att göra ­korta men fler ­avsnitt i början, så att du snabbt kommer igång. Det finns massor av ­guider och tipssidor på nätet, både om hur du spelar in och om hur du skapar ett lyss­nings­­vänligt program.

3. Publicera din podradio
på ­nätet. Nyligen har musiktjänsten Soundcloud gjort det möjligt att både spela in och distribuera poddradioljud på företagets plattform. Läs mer på www.soundcloud.com/101/podcasting-101. Om du använder Wordpress som blogg- eller publiceringsverktyg finns det färdiga tillägg. Du kan även använda till exempel www.libsyn.com, där du både lagrar och gör din poddradio sökbar och länkad från bland annat Itunes.


Puffbild: Flickr.com/lovesticks.sweatdrips

Fakta

Förklara hur din ­produkt eller dina tjänster fungerar för befintliga och blivande kunder.

Profilera företaget i syfte att locka rätt medarbetare och kunder.

Använd podradio som ett sätt att nå ut med internkommunikation. Passar bra i stora organisationer.

Lyft fram kunskap från experter och före­tagets talespersoner gentemot media.

Återanvänd det material som redan produceras, till exempel tv- eller radioreklam. Bygg innehåll runt budskapen.

Varje år arrangerar webbyrån Daytona det svenska pod­radio­priset. Här är de fem bästa podradiokanalerna 2011.

1. Filip & Fredriks ­podcast
2. Skeptikerpodden
3. Till slut kommer någon att skratta
4. Slashat
5. Humanistpodden