Under förra året drev Icann, Internet corporation for assigned names and numbers (den organisation som har huvud­ansvar för ip-protokoll, dns:er med mera), igenom att man skulle öppna för möjligheten att registrera en ny sorts gene­riska toppdomäner.

Sedan tidigare finns landsdomäner samt ett tjugotal internationella toppdomäner, som till exempel .com, .net och .org. De nya toppdomänerna gör det möjligt att inledningsvis registrera 500 nya domäner i stil med .nokia, .stockholm eller .volvo. Det nya domännamnsprogrammet lanserades enligt Icann för att öka valmöjligheterna och konkurrensen inom domännamnssystemet. Men beslutet har också fått en hel del kritik. Se nedan.

Nu går det återigen att ansöka om de nya toppdomänerna fram till den 30 maj. Den ursprungliga ansökningsperioden gick egentligen ut den 15 april 2012 men tekniska problem gjorde att ansökningen fick stänga tidigare. Därför kör Icann en till period för ansökningar.

Så går det till att ansöka om de nya toppdomänerna
Till skillnad från när du registrerar ett ”vanligt” domännamn, där du vänder dig till en registrar (till exempel ett webbhotell), måste du vid an­sökan om de nya toppdomänerna vara beredd på att själv fungera som registrar. Det är en mycket mer komplicerad process och det medför också ett större ansvar.

Vilka företag eller organisationer som helst i hela världen kan ansöka om att skapa och driva en ny ”gTDL Registry” (generic Top Domain Level Registry), förutsatt att de uppfyller kraven från Icann. Det handlar bland annat om att kunna visa vilken teknisk och finansiell kapacitet som finns för att driva toppdomänen samt vissa andra krav.

På icann.org finns ”Applicant Guidebook” som beskriver hur det går till att göra en ansökan.

Kostnaden för att registrera en ny toppdomän är 185 000 dollar (cirka 1,2 miljoner kronor) och bara att ansöka kostar 5 000 dollar (cirka 33 000 kronor) i depositionsavgift.

Företagen är skeptiska och avvaktar
Många företag ställer sig avvaktande till de nya domännamnsmöjligheterna. Till exempel sa AB Volvos varumärkesjurist inför den första ansökningsperioden att företaget avvaktar utvecklingen och i dagsläget inte kommer att ansöka om en egen toppdomän.

Både företag och experter är skeptiska.

”Oavsett hur man välkomnar detta beslut, finns det anledning till viss oro. [...] Det är ingen som vet hur 500 nya toppdomäner kommer att påverka internet rent tekniskt, vad gäller sökalgoritmer med mera. Det är bara att invänta och se", sa Peter Forsman, ansvarig för .se registry, i en kommentar på iis.se i juni 2011.

”Det är ett sätt för registrarer att tjäna mer pengar. Först tyckte jag att det lät bra med extra domäner, som till exempel .fin för finanssektorn, men man behöver inte en ny toppdomän för det. Det finns jättestora varumärkesproblem med det här och det kommer att skapa många rättsprocesser och göra advokater rika. Apple.com är värt något för att Apple har skapat det värdet. Det nya domänprogrammet är överflödigt”, sa Esther Dyson, riskkapitalist samt grundare och ordförande för Icann vid starten 1988, i en intervju hos Techcrunch.

Fakta

Svenska Stiftelsen för internetinfrastruktur, .SE, som driver den svenska toppdomänen, är skeptisk till de nya toppdomänerna, bland annat för att de kan försämra öppenheten på webben. På sin blogg beskriver vd:n Danny Aerts tre sätt att äga en toppdomän i dag.

1. Skapa en helt ny toppdomän och ansök hos Icann innan den 12 april 2012 om att få ­registrera den.

2. Köpa en toppdomän. Något som enligt Danny Aerts var otänkbart tidigare, men som genomförts med bland andra .co och .me. Efter att de nya toppdomänerna blivit godkända av Icann öppnas det också upp en ny marknad med betydligt fler namn i omlopp.

3. Vinna en upphandling. Det går teoretiskt att lägga anbud på driften av toppdomäner som .eu eller .dk.