Säg ”responsive web design”, design där webbsidan anpassar sig efter storleken på den skärm du använder (läs mer i Internetworld nummer 1/2012), och du har satt fingret på den viktigaste och tydligaste designtrenden på webben just nu. Säg ”mobile first” och du pekar med hela handen på den strategi som kommer att dominera framtidens webbdesign.
Samtidigt kan en anpassning av sajten även för små skärmstorlekar gynna ditt innehåll. Du tvingas förenkla och lyfta fram det viktigaste på sajten.
Att skapa separata mobilsajter, som många har gjort och fortfarande gör, kan vara en omväg för användaren. Det hävdar Albert Isaksson, som är design director på den digitala designbyrån Doberman.
– Statistik visar att även om man gör anpassade mobilsajter är det färre och färre som surfar till dem, trots att mobiltrafiken ökar. Folk nöjer sig inte med det slimmade erbjudandet, de vill ha ”the real deal”.
Albert Isaksson talar om design utan tillsatser. Webbläsaren blir mer kraftfull som verktyg och trenden är att undvika speciella tillägg (plugin-program) eller program för att skapa webbinnehåll.
De flesta sköter sina bankärenden via internet. Trots det är många banksajter omoderna och vissa till och med riktigt dåliga när det gäller användarupplevelse. Men här är något på gång.
– Banksfären är helt hopplös, men det som är intressant är att det finns banker som har gjort lyckade tjänster för mobilen, till exempel Danske Bank. De har gjort en bra app som jag hellre använder för att betala räkningar än deras egen sajt. Det blir intressant att se om det får organisationerna att haja till, säger Albert Isaksson.
Att öppna upp för återkoppling, feedback, även under designprocessen kan också vara ett sätt att fånga upp tidiga och värdefulla åsikter.
– Avanza bank drog igång Avanza labs i samband med sin omgörning. Det är som en plattform för att föra dialog med kunderna kring vilken typ av tjänst de vill ha. Det är en positiv utveckling att företagen är beredda att lyssna på sina användare.
Albert Isaksson nämner även amerikanska Bank Simple, som han tycker är på väg att skapa något riktigt bra.
– Bank Simple har verkligen en ”mobile first approach”. Det är en ny bank som startade med tanken att det ska vara lätt med bankärenden. De har inte lanserat ännu, men har visat tidiga skisser. De är i något slags betastadie.
Responsive web design (RWD), eller responsiv webbdesign, innebär att webbutvecklaren bygger och designar en webbplats som tillåter layouten att förändras beroende på vilken skärmupplösning besökaren har. Det innebär till exempel att webbplatsens besökare kan surfa till sajten med en surfplatta, en mobiltelefon eller en dator och att innehållet på webbplatsen anpassas efter enheten.
Skapandet av responsiv webbdesign sker i html-koden, där programmeraren ställer in att sajten ska visa olika css:er (stilmallar) beroende på besökarens plattform.
Källa: Wikipedia
Läs mer om responsiv webbdesign i Internetworld nummer 1/2012.
Albert Isaksson, design director på Doberman, blickar framåt och tipsar om vilka designtrender vi kommer att se på webben.
Vi kommer att få se längre (högre) hemsidor. Användare har i regel inga problem med att skrolla och våra kunder har börjat förstå att allt inte måste synas “över fold” (på den översta delen av sidan).
Video kommer att få mycket större betydelse på nätet. Man ser video som en integrerad del av kommunikationen. Det har blivit enkelt att spela in och spelarna har blivit så bra och plattformsoberoende. Rörligt över huvud taget ökar, i form av animationer och taktila gränssnitt.
Mobile first. Det innebär att ställa en organisation inför riktigt svåra val. Om vi börjar i mobilen tvingas vi tänka bort väldigt mycket och gå till ett epicentrum kring vad vi som organisation eller tjänst ska göra. Sedan kan man skala upp det till en variant för större skärmar.
Att öppna upp databaser och skapa api:er. En av de svenska storbankerna har till exempel fyra externa appar som ansluter till bankens api och som är mer populära än bankens egna appar. Många företag har redan api:er, men de är inte alltid öppna för kunderna.